Verslag Januari 2023
donderdag 12 januari 2023
Islay, gelegen op het puntje van de Binnen-Hebriden van Schotland, is een welkome aanblik voor vermoeide zeevarenden. Want op dit verre eiland is altijd warmte gevonden in de mensen, het land en de whisky die ze maken. Terwijl de zon ondergaat, daalt een gouden gloed over het vruchtbare landschap en drogen de stapels handgesneden turf in de zilte lucht. Deze oude brandstof is al lang gebruikt om de haarden van het eiland te verwarmen en zijn whisky te doordringen met een aantrekkelijk rokerig karakter.
Bovenstaande was de achtergrond van een drukke en gezellige proeverij, waarbij alleen whisky's van Islay aan bod kwamen. Niet alleen maar rook, jodium, turf, zout en een vissershaven, maar ook verfijnde geuren en smaken vol fruit en zoetigheid. Na 2 jaar te hebben moeten overslaan, konden we eindelijk weer aan de bak met een stel verrassende whisky's.
De starter, Bunnahabhain Stiuireadair, was een whisky die al een keer eerder voorbij was gekomen tijdens een proeverij. In plaats van in het "rijtje" mocht ie nu fungeren als "inkopper". En het was weer een zeer smakelijk begin. Men vond dat de smaak overeen kwam met de neus. Een romige whisky met vanille, honing en pruimen. Op het eind een beetje scherp. Hierna was het spel op de wagen, zoals hieronder te lezen is.
De afsluiter, "Kilchoman Machir Bay, Festive Edition 2020", bleek een mooie onverwachte samenvatting van hoe een Islay proeverij eruit zou moeten zien: Er werd een "harde" jonge whisky verwacht, maar deze Kilchoman was volgens de deelnemers de beste whisky van de avond. Het was een typische Islay whisky met turf, rook en de haven van Volendam. Een topper! Dit bleek ook aan het eind van de avond, want er was nog net een glaasje voor ons om nog even na te proeven. Al met al een voortreffelijke en opmerkelijke avond.