Maart 2018

Tijd: donderdag 08 maart 2018 van 20:00 tot 23:00
Locatie: Café Rust Wat
Bovenweg 284, 1834CS Sint Pancras

selectie maart 2018 Een gezellige proefavond met een mooie reis door de Schotse regio's. Veel sherry en toch ook veel bourbon vaten geproefd. Het enig wat ontbrak in de proeverij was een duidelijke invloed van turf en jodium. Dit werd goed gemaakt met een extraatje in de vorm van een glaasje Ardbeg An Oa.

inkopper uitsmijter maart 2018

De starter van de avond was een erg mooie 6 jarige Highland Heart van Wilson & Morgan, die gelijk de toon zette voor de avond met veel sherry invloeden, fruit noten en bloemen.

De afsluiter, een mooie Clynelish 2008 Cask Strength uit de Ultimate serie, bracht weer wat balans na een leuke avond met een erg mooie en lange afdronk met de typische Clynelish was, maar ook met veel fruit. Dit bleek een aanrader te zijn.

bunnahabhain 2009 gm 8yr

1. Bunnahabhain 2009, Gordon &Macphail, 8yo

Score20,7%
RegioIslay
Leeftijd8 jaar
DistillerBunnahabhain distilleries
BottlingGordon & MacPhail
Vat1st fill sherry hogsheads
Alcoholpercentage59%
Vat nummer337&338
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Bunnahabhain, betekenis "Monding van de rivier" is gelegen in een prachtige omgeving met uitzicht op het eiland Jura. In tegenstelling tot zijn buren op het eiland, is Bunnahabhain whisky een light peated malt. De distilleerderij heeft de grootste pot stills op het eiland en de productie wordt meestal gebruikt voor het blenden.

De officiële bottelingen zijn vaak een zacht subtiele Islay malt. Deze botteling is zeer zacht en er is geen spoortje turf of jodium in te bekennen. Deze stijl van Bunna's worden erg gewaardeerd en zijn erg gewild. Deze botteling is een Cask Strength van Gordon & Macphail. De whisky is gerijpt in 2 first fill sherry hogsheads gedurende 8 jaar. Het resultaat is een “full-bodied” smaak profiel.

Neus: rozijnen en peren, vol fruit: wat leidt naar kaneel en chocola, maar ook beetje rozewater. Smaak: zoetig en romig met gestoofd fruit en geroosterde amandelen, caramel en sinaasappel marmelade. Afdronk: lang en kruidig met chocola (80%) en ananas

Tijdens de proeverij:

Een simplele Islay of wel analoog aan de pony: 'My first little Islay'. De rook en jodium werden gemist in deze Bunnahabhain. Qua neus was dit de lekkerste van de avond, zoet, fruitig een beetje aarde. Ruikt als een fabriekshal waar men tv's in elkaar zet (?? red.) De smaak is zoet, fruitig en een beetje laurier. De afdronk is lang met drop en salmiak. De turf wordt gemist, terwijl die toch wel erg werd verwacht in deze whisky. Met een drupje water gaat hij meer open en wordt het een frisse whisky. Uiteindelijk is deze toch eerste geworden in deze proeverij. Niet verkeerd, na zoveel commentaar.

ailsa bay ab001 cwc 8yr

2. Ailsa Bay 2009, Creative Whisky Co, AB001, 8yo

Score17,2%
RegioLowland
Leeftijd8 jaar
DistillerGirvan Distillery
BottlingCreative Whisky Company
Vatsherry hogshead
Alcoholpercentage50%
Vat nummerAB001
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Deze Creative Whisky Company Single Cask Exclusives Lowland is een single malt, die in het complex van Girvan (een zeer grote grain distillery in de buurt van Glasgow) is gedistilleerd. De distileerderij, die bekent staat als “grain pioneer” is in 2007 gestart met het af en toe distilleren op basis van barley, en produceert dan whisky onder de naam Ailsa Bay.

Deze whisky is een single malt whisky gebotteld in de Single Cask Exclusives serie van de onafhankelijke bottelaar The Creative Whisky Company. Een uit een serie van jonge en betaalbare single cask bottelingen. Deze Ailsa Bay heeft gerijpt in een sherry hogshead (AB001) en is gebotteld in 2017 op 50%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: mineralen met gekuild gras, eau de vie, wit en geel fruit met lichte karamel. Smaak: fris fruit met vanille en karamel. Daarna gekuild gras en witte chocolade. Afdronk: witte peper met eikenhout en bubblegum

Tijdens de proeverij:

De proeverij vond plaats op de internationale vrouwendag en een paar van de aanwezige deelnemers vonden dat de meeste Lowland whisky's veelal 'dames'-whisky's zouden zijn. Dit vanwege het meestal zachte en soepele karakter van de whisky. Helaas voor hen bleek deze Ailsa Bay een stevige en stoere whisky te zijn, die totaal gender neutraal geapprecieerd zou worden. Dus weg met de vooroordelen!

Deze whisky was erg mooi in de neus met gras, een beetje zoethout, vanille en fruit. De smaak was zoet, zacht, fruitig en men vond caramel. De afdronk was lang hetgeen al voorspeld kon worden door de olieachtige 'lange benen' in het glas. De eerste geproefde whisky in deze proeverij werd beschouwd als de sensatie van de avond, hetgeen zijn weerklank vond in een mooie 2e plek op de ranglijst.

glendronach cask batch 4 nas

3. Glendronach, Cask Strength, batch # 4, NAS

Score16,9%
RegioHighland
LeeftijdNAS jaar
DistillerGlendronach Distillery (fabrieks-bottling)
VatOloroso & PX casks
Alcoholpercentage54,7%
Fles nummer1 van 12000
Non-chillfilteredja

Onze notities:

GlenDronach staat bekend om zijn mooie, vooral sherry expressies in de whisky’s. Ze maken per jaar ongeveer anderhalf miljoen liter whisky per jaar. Nadat ze gesloten zijn geweest tussen 1996 en 2002, zijn ze veranderd van werkwijze. Ze zijn de laatste distilleerderij geweest, die overging van de directe hitte van een koolvuur naar een indirecte hitte van stoom.

Ze zijn nu eigendom van Jack Daniels, maar voorheen van de BenRiach Distilling Company, die ook nog een keer Glenglassaugh heeft verworven. Volgens de verhalen van de distillers master hebben ze nog ruim 28000 sherry vaten te beschikking voor deze mooie GlenDronach whisky’s. Volgende op batch een, twee en drie heeft batch vier van GlenDronach Cask Strength veel waar te maken.

Maar ook deze batch 4 stelt absoluut niet teleur. GlenDronach heeft de magie om een prachtige no-leeftijd-statement single malt Scotch whisky gerijpt in Oloroso en Pedro Ximenez vaten te creëren. Dit gaat gepaard aan zeker genoeg vaardigheden maar magie is altijd goed.

Deze vierde batch heeft geen leeftijdsaanduiding en is een vatsterkte whisky gebotteld op 54,7% en was oorspronkelijk uitgebracht in april 2015. Het is gerijpt op Oloroso en Pedro Ximenez sherry vaten, die ook voor de kleur en een intense sherry smaak zorgen. Wereldwijd waren er 12000 flessen.

Neus: Dadels omhuld door zachte siroop. Verder aromatische tonen van rum, rozijnen en mandarijn. In de achtergrond is amandel waarneembaar. Geroosterd eiken en cacao zorgen voor wat extra warmte en diepte.

Smaak: Knapperig gerst en vers eiken met tonen van rijpe pruimen en gouden rozijnen. Een delicate laag van gedroogde abrikoos en gekonfijte sinaasappelschil zorgt voor een zoete en pittige balans. Een subtiele hint van melk-chocolade maakt het tot een mooi geheel. Afdronk: Een perfecte harmonie van klassieke Highland whisky karakters en elegante sherry invloeden.

Tijdens de proeverij:

Deze whisky lokte allerlei kreten en beschrijvingen uit. 'Vurige motor whisky' tot 'een muffe lucht zoals van de hal van een oud huis met een oude klok'. In de neus pepermunt, maar ook citrus en toch wel pittig en kruidig. Ook leer kwam naar boven. De smaak was zoetig, fruitig en natuurlijk sherry.

Met een drupje water wordt hij wat sprekender. De afdronk was vol met de sensatie van een bittertje van grapefruit. Geeft een warme gloed van binnen en is een uitstekende whisky in de winter na een motorrit zittend bij de open haard.

tomatin cs nas copy

4. Tomatin, OB, Cask Strength batch#1, NAS

Score16,3%
RegioHighland
LeeftijdNAS jaar
DistillerTomatin Distillery Co (fabrieks-bottling)
Vat1st fill Bourbon/Oloroso Sherry casks
Alcoholpercentage57,5%
Fles nummer1 van 15000
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Tomatin is een van de grootste distilleerderijen (capaciteit 5 miljoen ltr), waarvan de meeste whisky wordt verwerkt in blends. Het is ook de eerste Schotse distilleerderij met een Japanse eigenaar. Slechts een kleine hoeveelheid Tomatin wordt als single malt whisky op de markt gebracht.

Tomatin (spreek uit: tomaten) is een van de meest hoog gelegen distilleerderijen in Schotland (op 315 meter boven zeeniveau). De nadruk lag voorheen op het produceren van whisky voor de meeste blends uit Schotland, maar tegenwoordig presenteren ze ook hun eigen produkt. Jaarlijks zal er een batch worden uitgebracht die in een gelimiteerde oplage van 15.000 flessen wordt gebotteld.

Deze whisky is non-chill filtered en heeft zijn natuurlijke kleur, het alcoholpercentage zal per batch verschillen. Deze Batch # 1 heeft gerijpt op een combinatie van first fill bourbon- en oloroso sherryvaten en heeft een vatsterkte van 57.5%. Het is een krachtige Tomatin geworden met een mooie balans tussen fruitige en kruidige tonen.

Kleur: goud. Neus: aroma’s van sinaasappel, limoen, peer, walnoten en gemberkoekjes, deze aroma's worden zoeter naarmate de whisky langer in het glas zit. Smaak: tonen van marsepein, gebrande suiker, geroosterd brood, kastanjes, gepolijst leer, vanille en tabak. Afdronk: lang en licht drogend met steeds nadrukkelijker wordende kruidigheid.

Tijdens de proeverij:

De sherry overheerst en de neus komt niet overeen met de smaak, dat waren de overeenkomende opmerkingen. Iemand vond de whisky een 'spijkerbroekengeurtje' hebben, waarvan we niet echt een definitie hebben kunnen vinden.

De neus was hooi, gras, kruidig, cederhout en volgens 1 van de proevers was de eerste reuk een Dreft afwasmiddel sensatie. Na een beetje schudden kwamen er beukennootjes naar boven. De smaak gaf boter, hout en het zoetje van de Oloroso en een zacht pepertje. De afdronk was redelijk kort en kruidig.

old perth 2004 limited edition 12yr4

5. Old Perth 2004, Morrison & Mackay, Nr 1 rel, 12yo

Score14,8%
RegioBlended malt
Leeftijd12 jaar
DistillerMacallan/Highland Park
BottlingMorrison & Mackay
VatSherry cask
Alcoholpercentage43,9%
Fles nummer1 van 666
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Een blended malt, samengesteld door Morrison & MacKay, die opgedragen is aan de stad Perth!... De stad waar Morrison & Mckay zetelt en ook de geboorteplaats is van Dewar’s, Famous Grouse en Bell’s. Dit is de 1e release van Old Perth single cask Schotse whisky, een merk dat ver terug gaat tot het begin van 1900! Hoewel Old Perth in de jaren '70 van de vorige verdween, is het label in 2013 weer in oude glorie hersteld maar nu met Morrison & MacKay aan het roer.

Deze Old Perth is een prachtige blended malt die gerijpt is in uitsluitend Sherry Casks. De basis whisky in deze blended malt is 90% Macallan en ‘getrouwd’ met 10% Highland Park. Het is een limited edition met een intrigerende oplage van 666 flessen. Een echte sherry bom!

Neus: Zwaar sherry, oud leer, boenwas, pure chocolade met vanilleroom en kersen. Krenten en rozijnen en een beetje sinaasappel. Smaak: Prachtige combinatie van de 2 distilleerderijen met het kruidige en licht rokerige van de Highland Park en de zwaar fruitige, licht bittere Macallan. Afdronk: Grijpt de tong, is lang en houdt niet op en laat je betoverd achter.

Tijdens de proeverij:

De meningen waren een beetje verdeeld. Het ging van: 'kan er niet zoveel van maken' via 'lust ik wel' tot 'erg smaakvol en erg lekker' en 'wordt steeds lekkerder'. Heeft een beetje spiritus in de neus, maar ook donker fruit en wat leer. De smaak kenmerkte door hout, noten, donker fruit en natuurlijk sherry. Ook hier zorgden de 'lange benen' in het glas voor een lange en 'dikke' afdronk, zich wrang en drogend manifesteerde.

linkwood 2006 north star 10yr

6. Linkwood 2006, North Star Spirits, 10yo

Score14,2%
RegioSpeyside
Leeftijd10 jaar
DistillerLinkwood Distillery
BottlingNorth Star Spirits, Glasgow
VatBourbon Hogshead
Alcoholpercentage60,2%
Vat nummer002
Fles nummer1 van 290
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De Linkwood distilleerderij ligt ten zuidoosten van Elgin. Om de constante kwaliteit te waarborgen mag er niets veranderd worden in de distilleerderij, zelfs de spinnewebben mogen niet weggehaald. In 1971 is er een nieuwe distilleerderij naast de oude gebouwd en de stills zijn identiek en daarom spreekt men nu wel van Linkwood 1 en Linkwood 2.

De distilleerderij heeft een capaciteit van 2.24 miljoen liters per jaar en het overgrote deel van deze hoeveelheid whisky wordt gebruikt voor het blenden van Johnnie Walker, White Horse, Haig en Bells. Deze botteling is van een nieuwe bottelaar in het rijtje: North Star Spirits uit Glasgow. We gaan ze zeker in de gaten houden.

Neus: Gedroogde vruchtjes met lichte nootjes en een klein beetje banaan. Smaak: Start grassig, daarna citroen sorbet en heerlijke créme brulee Afdronk: lang en droog met citrus en marsepein.

Tijdens de proeverij:

Het werd laat en de whisky slaat toe. In de neus veel alcohol, vanille, klaver en honing, maar ook een scherpe zeeplucht werd gevonden, alsmede oude autowrakken. De smaak vanille en zoetig en een beetje scherp op de tong. De afdronk is pittig, drogend en gemiddeld met kruiden en een bittertje. Bij iemand blijft hij hangen op het tandvlees. De door Huub voorspelde 2 kadootjes (zoethout en cacao) in deze whisky, konden niet gevonden worden. Helaas een laatste plaats in deze proeverij.