Verslag Pre-Boomgaardproeverij 2023

dinsdag 05 september 2023

Deze extra Boomgaard proeverij, op 5 september, begonnen we eigenlijk als een generale repetitie voor de grote proeverij een paar dagen later. De deelnemers waren de 'proef'-konijnen aangevuld met een deel van de wachtlijst van de volgende Boomgaard. De repetitie was volledig geslaagd. Ons draaiboek klopte nog steeds, de infrastructuur voldeed meer dan goed, het weer was erg mooi en de gezellige deelnemers enthousiast.

Ondertussen hadden we een mooie line up (zie hieronder) met een erg mooie starter en 2 erg mooie toetjes. Tamnavullin Red wine cask was, als starter, een mooie lekkere fruitige whisky, die toch wel zou kunnen passen in het 'rijtje'. Zoet, veel donkere chocolade, donker fruit en niet teveel wijninvloed.

De Old Perth LE op PX was het eerste toetje en viel gelijk in goede aarde (figuurlijk): zoet met chocola, honing, pruimen, rijpe kersen en rozijnen en ook wat kruidig. Geen druppel werd er gemorst, maar alles was op aan het eind.

Het tweede toetje was een Caol Ila uit 2010 van Buds & Barrels. Een typische Islay whisky of ook wel de haven van Volendam. Teer, medicinaal met rook, een vleugje diesel, een beetje zout, as en kruiden, maar ook in de verte zat er weer een zoetje. Er waren toch heel veel proevers die op deze whisky vielen en dus was aan het eind van de avond ook de Caol Ila op. Wel fijn, want daarvoor is het natuurlijk ook gemaakt. Hier onder het verslag van de rest van de proeverij.

Winnaar

Glen Ord 2011, The Maltman, 10yo

glen ord 2011 maltman 10yo
Score25,1%
RegioHighland
Leeftijd10 jaar
DistillerGlen Ord Distillery
BottlingMeadowside Blending
Vatsherry cask
Alcoholpercentage55,3%
Vat nummer551055
Fles nummer1 van 628
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Glen Ord is de buurman van onder andere Dalmore, Teaninich, Glen Albyn en Glen Mhor en produceert 5,000,000 liter alcohol per jaar. Het merendeel van deze Ord whisky wordt vooral gebruikt voor Dewars blended whisky maar ook in Johnnie Walker, en dus zijn er niet al te veel onafhankelijke bottelingen beschikbaar. Voor een whisky van zo'n hoge kwaliteit is dat best jammer!

In 1985 werd Glen Ord overgenomen door United Malt & Grain Distillers (United Distillers), die officieel deel uitmaakte van het grote Diageo. Ze produceerden rond de 5 miljoen liter alcohol per jaar. De vertrouwde Glen Ord-single malt in de ronde fles werd een paar jaar voordat de opvolgers werden geïntroduceerd, in de vierkante fles verkocht.

Beide bottelingen waren goede en betaalbare single malt whisky s. In de afgelopen jaren is deze comfortabele situatie aanzienlijk veranderd. De naam 'Singleton' was gereserveerd voor het product van de Auchroisk Whiskey Distillery (ook in eigendom van Diageo) in de jaren 1980 en 1990.

Toch werden er drie gloednieuwe 'Singleton' single malt whisky's in verschillende delen van de wereld rond het jaar 2007 ge ntroduceerd. Vreemd genoeg werden deze Singletons geproduceerd bij drie verschillende malt whisky distilleries: Glendullan, Dufftown en Glen Ord. De malts uit deze distilleerderijen worden onder dezelfde naam in drie verschillende delen van de wereld verkocht - wat lijkt op een afwijking van de ideologie van Classic Malts.

De nieuwe Glen Ord heet dan ook sinds 2007 (het jaar van het bottelen van deze fles) Singleton of Glen Ord. Deze Glen Ord is een onafhankelijke botteling van de Meadowside Blending Company in de Maltman Series. Deze serie vertegenwoordigt zeer aansprekende whisky s, zijn erg gewild en zijn daarom meestal niet goedkoop.

Neus: Zeer fruitig (aardbeien, rode appel, pruim) ook leer, kruiden (kaneel, nootmuskaat) karamel. Smaak: Komt zoet binnen met bosbessen en ander fruit, maar ook eiken hout en peper. Met een beetje water wordt ie milder en zachter Afdronk: Vrij lang met fruitige, zoete gerst en noten in het begin. Dan chili en wat tannine, dus een beetje drogend.

Tijdens de proeverij:

Dé highlight van de avond, heerlijk in balans en lekker zacht (hoewel er waren deelnemers die deze nogal scherp vonden). Deze whisky had op het moment dat we hem proefden (na een vol rijtje en ook nog buiten) nauwelijks een neus. Men proefde echter veel fruit, caramel, boter, zoet, eigenlijk een sherry bommetje. Erg lekker en rond met een lange afdronk en een mooie mondbeleving. De aangenaamste verrassing van de avond, zo'n erg lekkere whisky. DE winnaar van de avond.

2e plaats

Fettercairn 2016, Warehouse 14, batch#1, 7yo

fettercairn 2016 warehouse 14 batch 1
Score20,5%
RegioHighland
Leeftijd7 jaar
DistillerFettercairn Distillery (fabrieks-bottling)
Vatbourbon/ex beer cask
Alcoholpercentage51,2%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Er zijn veel distilleerderijen gevestigd in bossen en valleien tussen de bergen van Cairgmorn en de zee. Deze distilleerderij is gevestigd aan de oever van de North Esk, een rivier die uitmondt in de zee nabij Montrose. Fettercairn is, zoals alle distilleerderijen, enkele keren gesloten geweest en is ook enkele keren van eigenaar veranderd.

In 1887 werd de distilleerderij door brand verwoest, en werd daarna weer opnieuw opgebouwd. Fettercairn gestopt met de productie tussen 1926 en 1939, toen het werd overgenomen door National Distillers van Amerika via haar dochteronderneming Train & McIntyre, die eigenaar was van de Associates Scottish Distillers.

Vandaag de dag produceert de distilleerderij van Fettercairn lichte, gebalanceerde whisky's met een tropisch karakter wat veroorzaakt wordt door het unieke destillatieproces. Aan de bovenkant van de stills zit een koelring die het kristalhelder bergwater over de still laat lopen en hiermee het koper koelt, zodat alleen de beste/fijnste dampen stijgen en condenseren.

Dit is een uniek stuk 'engineering' wat een bepalend kenmerk van de distilleerderij is geworden. Lange tijd was de enige officiéle botteling een twaalfjarige die de vorige tienjarige had vervangen, maar sinds een paar jaar is de range uitgebreid met een 16, 22 en een 28 jarige botteling. Er zijn slechts een handvol onafhankelijke bottelingen.

Fettercairn is momenteel eigendom van Whyte en Mackay na aankoop in de jaren '70. De distilleerderij heeft een capaciteit van 2,2 miljoen ltr alcohol per jaar. Slechts 4% van de productie van Fettercairn wordt op de markt gebracht als single malt, de rest wordt gebruikt in blends.

Dit is de vijfde en, helaas, de definitieve limited release in deze serie, die de Fettercairn Tropical House -stijl heeft overgenomen gedurende het avontuur door verschillende vatstijlen en magazijnomgevingen. Voor het eerst koos whiskymaker Gregg Glass een selectie whisky's uit Warehouse 14, inclusief oude 1st en 2nd fill bourbonvaten.

Deze werden vervolgens gefinished in een trio biervaten: Stout, Dark Ale en Pale Ale , voordat ze samengevoegd werden.(merrying) Het is gebotteld op 51,2% FetterCairn Warehouse 14 Batch 001 is een combinatie van bourbonvaten en lokale biervaten. Gedistilleerd in 2016 en gelagerd in hun magazijnen in dunnage -stijl. Een moutige dram dat de karamel en nootachtige tonen van Fettercairn toont. Dit is de laatste whisky uit de Fettercairn Warehouse Serie.

Neus: getoaste mout, verkoolde ananas, houtkruid en enkele romige nootachtige elementen. Smaak: meer tropisch fruit, crème bruléé , gedroogde abrikoos en gember worden ondersteund door een rijke, chocoladeachtige achtergrond. Afdronk: lang en lonend met meer chocolade, nootachtige goedheid en een heldere flikkering van verfrissende mango. Een mooie Boomgaard whisky.

Tijdens de proeverij:

Ruikt uitnodigend en zeer toegankelijk, met een beetje gemaaid gras in de neus, maar ook citrus en vanille en ander fruit. Een whisky om te drinken in een rietkraag op een mooie zomeravond. Wat een lekker ding, de lekkerste, tot dat moment, in de proeverij, een echte tafelwhisky. Lekker fruitig en boterig (romig), zoet maar super licht met in de verte een rokerig tintje.

Met een druppel water wordt ie nog lekkerder. De afdronk is het lekkerst, vol met fruit. Neus versus smaak fantastisch in balans. 'Zijn we hier in een Boomgaard?' Een topper! Een onverwachte 2e plaats, daar hadden we niet echt op gerekend.

3e plaats

Linkwood 2011, Cooper's Choice, 10yo

linkwood 2011 coopers choice 10yo
Score18,2%
RegioSpeyside
Leeftijd10 jaar
DistillerLinkwood Distillery
BottlingVintage Malt Whisky Co
Vatbourbon cask
Alcoholpercentage52,5%
Vat nummer303532
Fles nummer1 van 318
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De Linkwood distilleerderij ligt ten zuidoosten van Elgin in de Speyside. Om de constante kwaliteit te waarborgen mag er niets veranderd worden in de distilleerderij, zelfs de spinnenwebben mogen niet weggehaald. In 1971 is er een nieuwe distilleerderij naast de oude gebouwd en de stills zijn identiek en daarom spreekt men nu wel van Linkwood 1 en Linkwood 2.

De distilleerderij heeft een capaciteit van 2.24 miljoen liters per jaar en het overgrote deel van deze hoeveelheid whisky wordt gebruikt voor het blenden van Johnnie Walker, White Horse, Haig en Bells. Distillery bottelingen zijn beschikbaar in de Flora & Fauna -serie en soms in de verschillende speciale series van Diageo.

Daarnaast wordt Linkwood zeer goed vertegenwoordigd door de onafhankelijke bottelaars, zoals deze van Cooper's Choice. De Vintage Malt Whisky Company werd in 1992 opgericht door Brian Crook, die eerder vele jaren voor Morrison Bowmore had gewerkt als export directeur. Na zijn 50e verjaardag had hij de behoefte aan een nieuwe start en stichtte hij zijn eigen bedrijf.

Deze onafhankelijke bottelaar heeft verschillende merken. De meeste vaten worden onder het etiket van de Cooper s Choice gebotteld. Andere labels van VMWC zijn ook Islay -whisky's onder de merken als Finlaggan, de Ileach en Islay Storm. Deze botteling is een 10-yo Linkwood 2011 van Cooper s Choice, welke gelagerd heeft gelegen op een bourbon cask. Bij bottelen was er een opbrengst van 318 flessen met een ABV van 52,5%

Neus: zure vruchten, citrus, fris met perziken en een paar rode krenten, misschien wat cassis. Smaak: een beetje zwavel, droog, alcohol is sterk en prikt op de tong, maar is niet té sterk. Met een drupje water wordt het een beetje milder. Verder aan de houtachtige kant en blijven de fruitaroma's op de achtergrond. Bittere chocolade op de achtergrond. Afdronk: medium lang met hout en een beetje chocoladecréme in de mond, aan het eind droog en moutig.

Tijdens de proeverij:

Was weer een lastig te omschrijven whisky, maar errug lekker. Zoethout en mint in de neus, maar ook bloemig, een klein beetje chocola en wat veen. De smaak is fruit, fruit en fruit, maar ook noten, vanille en weer munt, boter en citrus. Afdronk was gemiddeld tot lang met weer fruit en wat chocola.

De eerste slok was een verrassing en was erg lekker, iemand wilde de rest van de fles meenemen. Echter dat kon alleen een lege zijn want na de proeverij was het over met die fles. Iemand anders vond dat hij zo'n fles alleen zou delen met héle goede vrienden. Deze whisky behoorde dan ook in de top van de proeverij na een hevige strijd met de nr 4. Een derde plaats dus!

4e plaats

Glenburgie 2010, Carn Mor Strictly, 12yo

glenburgie 2010 carn mor 12yo
Score17,5%
RegioSpeyside
Leeftijd12 jaar
DistillerGlenburgie Distillery
BottlingMorrison Scotch Whisky Distillers
VatPX hogshead
Alcoholpercentage47,5%
Fles nummer1 van 1418
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Net als bij sommige van zijn andere Speyside-buren zoals Glenallachie en Glen Spey, is het bemachtigen van officiële bottelingen van de distilleerderij Glenburgie in Benromach een moeilijke taak. De eerste echte officiële botteling van de distilleerderij, een 15-jarige, werd pas vrijgegeven in 2002.

Deze 15-jarige blijft voorlopig de enige officiële botteling. Er zijn een handvol onafhankelijke bottelingen geweest, waaronder een 10-jarige fles gebotteld door Gordon & MacPhail, en een paar oudere releases, waaronder een 20 en 27-jarige, die voornamelijk zijn gebotteld door Signatory Vintage.

Glenburgie is een distilleerderij die in 2002 totaal gesloopt is en weer helemaal opnieuw is opgebouwd. In 2004 is een compleet nieuwe distilleerderij geopend die eigenlijk totaal niets van doen heeft met de oude distilleerderij. De huidige productie bedraagt 4.200.000 liter per jaar. Het merendeel wordt vooral gebruikt voor het blenden van whisky (Ballentines, Teachers en Old Smugler, maar ook Chivas Regal (Pernod Ricard is immers de eigenaar).

Glenburgie is als single malt alleen in onafhankelijke bottelingen te vinden. Men heeft nog even een experiment met de verschillende stills in de distilleerderij gedaan, wat zou moeten resulteren in Glencraig single malt. Blijkbaar was dit te complex en is men er mee gestopt. Deze Glenburgie is er een van Morrison in de Carn Mor Strictly Limited serie.

Sinds de overname door Morrison van Morrison & Mackay hebben ze de hele Carn Mor reeks ge-rebranded. Hierdoor is het label aantrekkelijker geworden, maar ook tegen een prijs. Immers men moest ook hun eigen distilleerderij aan de gang krijgen in Aberargie (Lowlands), hetgeen een kostbare operatie is.

Notes van Whisky Import Nederland: Smaak: uitgebalanceerde smaken bedekken alle hoeken van de mond en de tong, met donker gedroogd fruit met kersen in combinatie met karamel en delicate kruiden. Finish: zoet en kruidig tegelijk, wat ook lekker lang en zeer prettig blijft hangen.

Tijdens de proeverij:

Dit was een vriend, men kreeg er een warm buikje van. Echter niet iedereen was enthousiast. Hooi en kruidig in de neus. Boterig, zoet, volle smaak, caramel en moutig. De afdronk was lang met veel fruit en weer wat boterig. Met water werd de smaak niet verbeterd. De neus versus smaak was echter totaal in balans. Deze vriend bemachtigde uiteindelijk de 4e plaats in deze proeverij.

5e plaats

Bunnahabhain Abhainn Araig, Feis Isle 2022

bunnahabhain abhainn araig feis isle 2022 nas
Score11,9%
RegioIslay
LeeftijdNAS jaar
DistillerBunnahabhain Distillery (fabrieks-bottling)
Vatbourbon & PX octave sherry casks
Alcoholpercentage50,5%
Fles nummer1 van 9000
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Bunnahabhain, betekenis "Monding van de rivier" is gelegen in een prachtige omgeving met uitzicht op het eiland Jura. In tegenstelling tot zijn buren op het eiland, is Bunnahabhain whisky een light peated malt. De distilleerderij heeft de grootste pot stills op het eiland en de productie wordt meestal gebruikt voor het blenden (ondermeer de Black Bottle).

De officiële bottelingen zijn vaak een zacht subtiele Islay malt, maar eens per jaar wordt er een maand lang een stevige peated spirit gemaakt, die als Moine of Stoisha uit eindelijk gebotteld wordt. Deze botteling is zeer zacht en er is geen spoortje turf of jodium in te bekennen. Deze stijl van Bunna's worden erg gewaardeerd en zijn erg gewild.

De Bunnahabhain Abhainn Araig Feis Ile 2022 is een Islay single malt van de Bunnahabhain distilleerderij en een van hun 2 bottelingen speciaal voor Feis Ile 2022. Deze Bunna heeft gerijpt in bourbon vaten en Pedro Ximenez octave sherry casks en is gebotteld in 2022 op vatsterkte (cask strength) van 50,8%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: chocolade, gepoederde gember en sigarenkistje Smaak: een fluweelzachte rijke textuur, aanvankelijk romige melkchocolade, daarna zoete rozijnen en gedroogde frambozen. Terwijl de PX balsamicoazijn ontwikkelt, komen honingzoete macadamia’s naar boven Afdronk: diep en rijk, met donkere toffee en een laatste kruidige uitbarsting van kaneel

Tijdens de proeverij:

Dit was een lekkere maar lastige whisky, een vakantieganger in een verkeerde streek. Iets scherp, bloemig, zoetig. Sommigen waren sprakeloos, want hij bijt in de tong. Met een beetje water werd hij zachter, boterig en erg vettig.

Een erg mooie ronde whisky, een klein beetje chemisch, een ietsje medicinaal, maar toch ook caramel, honing, fruit en een klein beetje rook. De afdronk was lang en kruidig, pittig en dropachtig met een klein rokertje. Deze vakantieganger viel uiteindelijk een beetje tegen met de 5e plaats.

6e plaats

Royal Brackla 12yo

royal brackla 12yo
Score6,9%
RegioHighland
Leeftijd12 jaar
DistillerRoyal Brackla distillery (fabrieks-bottling)
VatOloroso finish
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

De Royal Brackla distilleerderij ligt in de Highlands op het landgoed van het gelijknamige kasteel, zo'n 6,5 kilometer van het plaatsje Nairn. Ten oosten hiervan stroomt de rivier de Nairn, die bij de plaats met dezelfde naam in zee uitmondt. De naam Nairn komt uit het Gaelic en heeft waarschijnlijk de betekenis van "veld van de gerst" of "veld van de omgevallen bomen".

In 1812 werd de distilleerderij door de bouwer Captain William Fraser of Brackla House op het Cowdor Estate gebouwd. Door de concurrentie van de illegale stokers uit de omgeving zocht Captain Fraser andere markten en verkocht destijds zeer veel van zijn whisky in de Lowlands.

De distilleerderij kreeg in 1835 van koning William IV, als eerste distilleerderij in Schotland, het predikaat "Royal" en de whisky werd bekend als "The King's Own Whisky". Royal Brackla is nu in handen van John Dewar's & Sons Ltd. (onderdeel van Bacardi/ Martini).

In het stillhouse staan twee wash stills en twee spirit stills, alle verwarmd met stoom. De zes washbacks zijn van het Oregon pine hout gemaakt. De rijping van het new spirit vindt plaats in refill en sherryvaten. Het water dat gebruikt wordt voor de productie is afkomstig uit een ondergrondse waterbron Cursack geheten. Het water om te koelen haalt men via een leiding uit de grond.

Praktisch de gehele productie van de Royal Brackla distilleerderij gaat naar de blenders voor de productie van Dewars White Label en de Johnnie Walker Gold Label. Slechts een kleine hoeveelheid wordt als single malt op de markt gebracht.

Neus: Gekarameliseerde appel, vijgen, honing, sherry, gekonfijt fruit, suikerzoete lolly's Smaak: Donkere bessen, vijgen, chocolade, gedroogd fruit, kersen Afdronk: Gemiddelde lengte, donkere bessen, gekonfijt fruit

Tijdens de proeverij:

Rietsuiker in de neus en ook toffee, vanille en fruit. De eerste slok is wat scherp, mogelijk door de alcohol, maar wel lekker. Er werd rook gevonden én sommigen noemden medicinaal en ook sherry. In ieder geval pittig, kruidig, maar ook moutachtig. Met een druppel water vond iemand het een asbak.

Iemand vroeg zich af of de whisky een vriend van hem was en iemand anders vond hem gefrustreerd en jong. In de afdronk was hij echter snel weg. Een laatste plaats in deze proeverij van zijn deel.

ALLE JOURNAALS...