September 2011

Tijd: woensdag 28 september 2011 van acht uur tot kwart over 11
Locatie: Café Spoorzoeker, Alkmaar

De whisky's van september 2011

De eerste reguliere proeverij na de zomer waarin we probeerden een overzicht van het afgelopen jaar te maken. Te beginnen met de Spirit of Unity, waarmee we de februari ramp in Japan in herinnering brachten, gevolgd door de smaken van zomerfruit en eindigend met de najaarsstormen over zee en de turf in de kachel. Een stevige proeverij waarbij - op twee na - alle whisky's een alcoholpercentage van 50% en hoger hadden.

The Loch Fyne en Laphroaig 1998 Cadenhead

Inkopper was dit keer The Loch Fyne, een blend die ooit door Jim Murray werd uitgeroepen tot de allerbeste blend. Het toetje, een Laphroaig 1998 van Cadenhead, was pure herfst: zeewier, vanille, eikenhout, turf en snoepjes bij de koffie.

Voor onze gasten die zich middels een bezoek aan deze proeverij voorbereidden op een kille duiktrip naar de Orkneys, was het een steuntje in de rug dat de Orkney Highland Park deze proeveij wist te winnen.

highland park murraymcdavid mission 1989

1. Highland Park 1989 Murray McDavid 'Mission Gold'

Score20,4%
RegioHighland
Leeftijd21 jaar
DistillerHighland Park
BottlingMurray McDavid
VatBourbon/Grenache, Banyuls finish
Alcoholpercentage50,3%
Fles nummer45 (van 645)
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: kruidige rode wijn, fruit en wat turf. Smaak: zoet, bloemig, maar zonder de typische heide-achtig smaak van de doorsnee Highland Park. Afdronk: erg lang, zoet en iets zilt.

Tijdens de proeverij:

Met voorsprong de winnaar van deze proeverij: medicinaal, kruidnagelen, de geur van gemaaid gras, en in de afdronk heide, noten en hout. 'Hier maken we wat moois van' sprak iemand plechtig, en kwam op de proppen met bramen, mout en mint.

arran cadenhead 13

2. Arran 1996 Cadenhead 'Authentic Collection'

Score19,0%
RegioIsland
Leeftijd13 jaar
DistillerArran
BottlingWilliam Cadenhead
VatFino Sherry hogshead
Alcoholpercentage55,2%
Fles nummereen van 242
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: wijn, fruit met caramel, sherry en 'verbrande lucifers'. Smaak: zacht met zoete caramel en chocolade. Afdronk: lang en pittig.

Tijdens de proeverij:

Deze runner-up vond men een erg soepele whisky, met een zoetje in de neus, maar ook de geur van gebrande caramel en laurier. Men proefde toffee en fruit, met een pittige, iets bittere afdronk die erg lang bleef hangen.

tomatin chieftains 16

3. Tomatin 1992 Chieftains Medoc Finish

Score17,0%
RegioHighland
Leeftijd16 jaar
DistillerTomatin
BottlingChieftains
VatMedoc finish
Alcoholpercentage50%
Vat nummer90311/90314
Fles nummereen van 1182
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Tomatin is een van de grootste distilleerderijen, waarvan de meeste whisky wordt verwerkt in blends. Het is de eerste Schotse distilleerderij met een Japanse eigenaar. Neus: fruitig en kruidig, met een toets menthol. Smaak: vol, krachtig en zoet, met rood fruit en walnoten. Afdronk: lang en droog met een hint van winegums.

Tijdens de proeverij:

Een volle maar ook 'verwarrende' whisky, die hard en zout binnenkwam met een ondefinieerbare afdronk: een beetje ijzer en bloed. Gelukkig proefde men ook caramel, bloemetjes, vanille, fruit . En toch: 'je bent 'm zo kwijt' zei iemand.

macduff rattray specialists choice

4. Macduff 2000 'The Specialist Choice'

Score16,2%
RegioSpeyside
Leeftijd10 jaar
DistillerMacduff
BottlingAD Rattray
VatSherry cask
Alcoholpercentage46%
Vat nummer5788
Fles nummereen van 360
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Speciale botteling voor 14 slijterijen in Nederland. Neus: snoepgoed, Bazooka kauwgum en zoete sherry PX. Smaak: zoals de neus, begint zacht, krijgt dan meer bite. Afdronk: lang met weer die Bazooka kauwgum, zilt en houtig.

Tijdens de proeverij:

Men vond hem lekker, fruitig, zoet en ziltig in de afdronk. Enige commentaren: 'Ik voelde hem gaan!', 'Een Lysterine-bom, en daarna is-ie weg', 'Waarschijnlijk ben ik te jong voor Bazooka - ik ken het niet...'.

spirit of unity

5. Spirit of Unity Limited Edition

Score14,7%
RegioBlended malt
Distiller7 Distilleries
BottlingThe Independent Craft Distillers
Alcoholpercentage46%
Vat nummer7 Casks
Fles nummereen van 2000
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Deze speciale whisky, in een oplage van 2000 flessen, was een initiatief van 7 distilleerderijen. De opbrengsten gingen naar de slachtoffers van de tsunami en de aardbeving in Japan in maart 2011. Een deel van de flessen is ook geveild in Nieuw Zeeland, als steun aan de slachtoffers van de aardbeving in Christchurch eerder dat jaar.

De betrokken distilleerderijen waren: Arran, BenRiach, Bladnoch, Glendronach, Kilchoman, Kilkerran en Springbank. Deze whisky is alleen in Engeland, Japan en Nieuw Zeeland te verkrijgen geweest.

Neus: peper, zaagsel, rookzout en koreander. Smaak: Anijs, amandel, beetje teer en leerachtig. Afdronk: lang en nootachtig.

Tijdens de proeverij:

Een 'leuke' whisky, die lang bleef hangen. Met een druppel water sloeg deze whisky dood. Niet doen dus. Men proefde zwart-op-wit, zout en rook. De peper was er ook, maar die was snel weer weg.

berrys own selection miltonduff 1998

6. Miltonduff 1998 'Berry's Own Selection'

Score12,7%
RegioSpeyside
Leeftijd13 jaar
DistillerMilton Duff Distilleries
BottlingBerry Brothers
VatSherry cask
Alcoholpercentage57%
Vat nummer3605
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: fris geurig, bloemig en fruitig met een toets vanille. Smaak: vol, met honing, gras en vers fruit. Afdronk: lang.

Tijdens de proeverij:

Volgens velen de minste van het stel: de alcohol was zeer aanwezig, en hoewel ook hout en vanille werden geproefd, vond men hem ook nogal scherp.