Verslag Maart 2014

woensdag 26 maart 2014

rijtje maart 2014

De laatste woensdag van maart. Het echte begin van de lente bracht toch wel een groot aantal mensen naar onze proeverij. We hadden dan ook wel een standaard hoog te houden, zeker met een hoop "nieuwe genieters". Gezien de reacties lijkt dat aardig gelukt! De avond werd begonnen met een Ierse whiskey als mondspoeler. Het bleek echter een whiskey te zijn die best zou hebben mee kunnen doen in de proeverij.

rijtje maart 2014

De Teeling Small Batch Finish was een van de verrassingen van de avond, vol, bloemig en zoet. We waren blij dat we de 15 jarige Bunnahabhain uit 1997, een "heavily peated" uit de Signatory Vintage serie,niet hebben geproefd in het proefrijtje. Hij zou zeker gewonnen hebben, ondanks dat de neus nauwelijks aanwezig was, maar de smaak en afdronk des te duidelijker! De lege fles zal nu gebruikt gaan worden als waterfles, want het is zonde om deze markante fles in de glasbak te laten verdwijnen.

Winnaar

Balmenach 1988 The Ultimate Rare Reserve 24yo

balmenach ultimate 1988
Score19,2%
RegioSpeyside
Leeftijd24 jaar
DistillerBalmenach
BottlingThe Ultimate
Vathogshead
Alcoholpercentage55,2%
Vat nummer2795
Fles nummer251 van 252
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Een vintage whisky uit 1988 van Balmenach, de rustige maar actieve ruggengraat van Inver House distillers. Ze produceren 2 miljoen liter alcohol per jaar, maar een officiële botteling bestaat niet. Alles wordt gebruikt voor het blenden (Mac Arthur en Hankey Bannister) en natuurlijk gaat er veel naar de onafhankelijke bottelaars, waarvan de meeste naar Gordon& MacPhail. In 2009 is Balmenach ook gin gaan produceren.

Neus : Er is geen twijfel dit is een pittige Speysider - citrus, biscuitjes, mout met wat geklopte room en een opvallende vleug van citroenmelisse. Smaak: Peper en mout domineren, maar in eerste instantie overheerst de alcohol echter dit verdwijnt na een poosje. Citroenmelisse, witte peper, honig en gemaaid gras. Afdronk: Peper, verse anijs, venkel en natuurlijk weer de citroenmelisse én een beetje room. Een mooie "old school" whisky.

Tijdens de proeverij:

Het geuren pallet werd groter en groter bij de neus van deze whisky. Men rook hout, zoethout, aarde en iets rook. In de eerste slok was er caramel en tabak, maar verder zaten er veel smaken in deze subtiele en complexe whisky. Iemand meldde dat er 'van heel veel iets kleins' in de whisky zat. De afdronk was erg mooi lang en goed in balans en uiteindelijk ondanks de complexiteit erg toegankelijk. Een terechte winnaar in deze proeverij.

2e plaats

Tamdhu 2004 The Ultimate selection 8yo

tamdu ultimate 2004
Score18,0%
RegioSpeyside
Leeftijd8 jaar
DistillerTamdhu
BottlingThe Ultimate
Vatsherry butt
Alcoholpercentage60,6%
Vat nummer5446
Fles nummer335 van 628
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Tamdhu (productie : 4500000 ltr/jr) is in de mottenballen gegaan in 2009. In 2011 is de distillerderij in handen gekomen van Ian Macleod (o.m. Glencoyne, Chieftains, Dun Bheagan) en vanaf 2013 wordt er weer volop geproduceerd.

Deze Tamdhu is eigenlijk te mooi voor een 8 jarige whisky en een beetje onbegrepen. Immers het was geen bekende naam, maar wij denken dat dit vanaf nu gaat veranderen. Hopelijk wordt deze voorraad bij van Wees niet gestolen, want dan kunnen we ook hier nog lang van genieten!

Kleur: Koper. Neus: Zoet citroen, gras, kruiden, gedroogd fruit, mout, blauwe bosbes. Smaak: zoethout, kruidnagel, gedroogde abrikoos, koffie, room. Afdronk: Lang met warme tinten van koffie, gedroogde vruchten en specerijen

Tijdens de proeverij:

Deze jonge whisky werd genoten als vol van neus (zoet) en smaak en voor zijn leeftijd goed in balans. Iemand meldde "een bek vol smaak". Alle zoete tonen kwamen voorbij, fudge, caramel, rozijnen, hout, vanille, nootmuskaat en sherry. In het begin iets peperig, maar verder zacht, ondanks het hoge alcohol percentage. De afdronk was kort tot medium met een zich verdiepende smaak, waarbij de zoetigheid toch wel de boventoon vooerde. Op deze proeverij een onverwachte nummer twee.

3e plaats

Edradour 2003, Chardonnay Cask matured, batch 2, 9

edradour chardonay 2003
Score17,1%
RegioHighland
Leeftijd9 jaar
DistillerEdradour (fabrieks-bottling)
Vatchardonnay hogsheads
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De Edradour distilleerderij werd opgericht in Pitlochry in 1825 en het blijft een van de kleinste distilleerderijen van Schotland samen met Islay 's kleine Kilchoman , die beide een capaciteit hebben van ongeveer 90.000 liter alcohol per jaar.

Met zijn personeelsbestand van slechts drie heeft Edradour een enorm aantal 'followers'. Dit is te danken aan een mooie reeks van experimentele stijlen die de distilleerderij hanteert. Deze Edradour single malt is zo'n mooi experiment, die goed heeft uitgepakt. Na negen jaar te hebben gerijpt op Chardonnay wijnvaten geeft deze Edradour veel hout, fruit en zoetigheid.

Neus: Eiken , abrikozen en gele rozijnen . Honingzoete gerst en zoete dadels. Smaak: Zoete mout , nootmuskaat en fruit. Afdronk : lang en zacht met eiken en hints van appel en jasmijn .

Tijdens de proeverij:

Gelukkig dat er meerdere soorten proevers zijn, zodat je niet een eenduidige smaaknotitie kan construeren. De een rook turf, de ander vond het een beetje muf, oude kaas-achtig en er was zelfs iemand die als eerste impressie "zweetvoeten"gaf.

Men was het wel eens over het hout, donker fruit, zoetigheid van peer, maar ook citrus, bloemig (anjer) én typisch de smaak van chardonnay, maar ook de phenolen en zelfs een metalige smaak werd genoemd. Maar over het algemeen werd de lange afdronk geroemd als het lekkerste van deze whisky, waarbij er een sterk verschil was tussen de smaken voor en achter in de mond.

4e plaats

Linkwood 15yo Gordon&MacPhail

linkwood gordonmacphail 15yr
Score16,5%
RegioSpeyside
Leeftijd15 jaar
DistillerLinkwood distilleries
BottlingGordon&MacPhail
Vatsherry cask
Alcoholpercentage43%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

In de serie "Distillery Labels" heeft Gordon& MacPhail deze 15 jaar oude Linkwood uitgebracht. De whisky heeft gerijpt op refill Sherryvaten en heeft een mooi klassiek profiel. Het etiket is een replica uit de tijd dat Gordon & Macphail van diverse distilleerderijen bottelingen in licentie uitbracht.

De Distillery Labels zijn een eerbetoon aan de jarenlange nauwe verwantschap tussen de firma en deze distilleerderijen. Deze Linkwood won in 2011 een gouden medaille bij de Independent Bottlers' Challenge.

Kleur: amber. Neus: volzoet met duidelijke sherry invloeden. Tonen van gerookte ham, bosaardbeien, getoast eikenhout en oude tawny Port, met een hint van viooltjes. Smaak: romig, stevig en zoet, met tonen van arak, toffee, vanille, zwarte peper, zoete kruiden en paranoten. Afdronk: Lang en langzamerhand wordt hij droger met een fijne kruidigheid.

Tijdens de proeverij:

Deze Linkwood werd als een old style whisky bestempeld door onze proevers.In de neus zat een beetje zwavel, hout, maar ook een beetje rook. Bij sommige deelnemers sprong de alcohol er boven uit, terwijl bij anderen de whisky perfect in balans was.

De smaak werd toch wel zeer zeker gerelateerd aan een sherryvat, caramel, hout, vanille, boter,amandelen maar ook een beetje kruidig. Met een beetje water kwam toch wel turf naar boven, gepaard aan vanille. De afdronk was zoetig warm, lang en peperig.

5e plaats

Ledaig 1997 Gordon&MacPhail Reserve 15yo

ledaig gordonmcphail 1997
Score15,0%
RegioIsland
Leeftijd15 jaar
DistillerLedaig
BottlingGordon&MacPhail
Vatrefill sherry hogshead
Alcoholpercentage59,3%
Vat nummer464
Fles nummer1 van 262
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De naam "Ledaig" wordt uitgesproken als "led-chig" en is Gaelic voor "veilige haven". Dat is niet vreemd als je bedenkt dat de distilleerderij in het havenstadje Tobermory aan de ruige Schotse westkust ligt. Ledaig wordt geproduceerd door de enige distilleerderij van het eiland Mull, de Tobermory Distillery, die ook de wereldberoemde Tobermory Single Malt maakt.

De helft van de whisky die bij Tobermory gemaakt wordt, is zeer turfrijk en wordt verkocht als "Ledaig Single Malt". De Ledaig malt wordt gemaakt van een meer turfhoudende mout, terwijlmen voor de Tobermory ongeturfde mout gebruikt en heel licht geturfd water. Aangezien Tobermory het warehouse verkocht heeft - daar zijn appartementen van gemaakt - wordt de new spirit opgeslagen bij Deanston op het vasteland. Men gebruikt refill, sherry- en bourbonvaten. Ledaig en Tobermory hebben allebei beslist een maritiem karakter. Ledaig heeft echter een veel hoger turfgehalte.

Kleur: vol goud. Neus: zoete tonen van gerijpte ham, honing, gestoofde appels en rozijnen, met subtiele rokerigheid van turf en sigarenas. Smaak: na wat kruidigheid van zwarte peper volgt een stevige explosie van turfrook. Het geheel wordt prachtig in balans gehouden door fruitige tonen van rijpe banaan, peer, frisse limoen en citroen. Op de achtergrond een hint van rubber. Afdronk: verwarmend lang en rokerig.

Tijdens de proeverij:

De neus was erg afwijkend van de smaak, vond iemand, veel rook, vanille en alcohol, ook fenolen werden gevonden. De smaak was uitgesproken zacht met turf, zoet, jodium met een toetsje solution en rubber (een bandenfabriek?). De afdronk was zacht en lang en erg gebalanceerd. Een verleidelijke whisky!

6e plaats

Clynelish 1998 Signatory Vintage 14yo

clynelish signatory 1998
Score14,3%
RegioHighland
Leeftijd14 jaar
DistillerClynelish
BottlingSignatory
Vathogshead
Alcoholpercentage46%
Vat nummer7761/7762
Fles nummer499 van 857
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Clynelish Distillery staat ten noorden van de plaats Brora tegenover de oude distilleerderij met de gelijknamige naam. Brora is gesloten als distilleerderij en dient nu als museum. De huidige eigenaar van de distilleerderij is Diageo. De naam wordt als "Klein Liez" uitgesproken.

In 1968 werd er naast de oude Clynelish (Brora) distilleerderij een nieuwe distilleerderij gebouwd. De oude distilleerderij ging zich bezighouden met het stoken van peaty malt, zoals de turfhoudende Islay malts. De bedoeling was dat de oude Clynelish de productie van Caol Ila zou gaan overnemen.

De nieuwe distilleerderij zou daarentegen doorgaan met het produceren van de malt, zoals het al jaren bij de oude gewoon was te maken. Clynelish wordt grotendeels gebruikt bij het blenden van de Johnnie Walker Gold Label 18 jaar. Huisstijl: Medium tot volle body, met schoensmeer en wasachtigheid en vaak een uitgesproken fruitige kruidigheid.

Tijdens de proeverij:

Begint erg scherp, maar later begint hij pas echt te smaken.De geur is anders dan de smaak. Men rook bloemig, hout, iets turf en caramel, maar ook nagellak remover. De smaak was citrus, honig en vanille. Wel werd de whisky een beetje vlak gevonden. De afdronk was fruitig en droog. De doorgewinterde proever vond het een typische bourbonvat expressie

ALLE JOURNAALS...