Verslag April 2018

donderdag 12 april 2018

selectie april 2018 Deze proeverij bracht een hoop verassingen. Weliswaar een proeverij van 1 distillateur, Springbank Distillers Ltd, maar eentje die er in geslaagd is een mooie doorsnee te maken met alle aspecten van de Schotse whisky. Zoet en zout, rook en turf, fruit en chocola, alles kwam aan bod. inkopper uitsmijter april 2018

De starter, Campbeltown Loch, was een mooi mooi begin met een klein rokerig turfje, fruit en een pepertje. De afsluiter, Longrow 2006 Red Cabernet Franc was een smaakexplosie met ballen, met rood fruit, vanille en turfrook. De enthousiaste en kritische groep deelnemers bleek na afloop het jammer te vinden, dat de smaak explosies afgelopen waren. Dus tot de volgende proeverij?

Winnaar

Springbank 1989, Port Wood, 14yo

springbank portwood 14yr
Score23,5%
RegioCampbeltown
Leeftijd14 jaar
DistillerSpringbank Distillers (fabrieks-bottling)
VatRefill sherry/Port pipes
Alcoholpercentage52,8%
Fles nummer1 van 7200
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Deze Port Wood versie leek op het moment van uitkomen een beetje niet aan te slaan. Echter het blijkt nu een van de whisky’s te zijn geworden die in de loop van de tijd alleen maar meer fans lijken aan te spreken. De combinatie van zoete rode vruchten en meer aromatische traditionele Springbank-kenmerken lijkt in dit geval een grote winnaar te zijn. Gevaarlijk aangenaam en doordrink spul. Kleur: walnoot oloroso sherry.

Neus: prachtige port wijn. Rijp rood fruit (kersen, aardbeien, frambozen), verkoelende maar geen prikkende alcohol, vanille, suikerspin. Zoetheid wordt sterker met water.

Smaak: Suikerstroop, tintelende alcohol, bittere sinaasappel, after eight, bruine suiker en donkere eik. Met water meer gedroogd fruit, gepeperd en bitterzoete noot uit de Port (walnoot). Afdronk: komt weer omhoog en blijft dan warm en droog in de keel hangen met mooi hout en chocola.

Tijdens de proeverij:

Achteraf bleek dit dé topper te zijn in de proeverij. Neus: vanille, boter, chocola, kruidig, gomballen, hout en caramel. Smaak: Ietsje scherp door de alcohol, maar wat een smaakexplosie, subtiel zoetje, fruit, boter, caramel, port, maar ook sherry.Afdronk: lang, vol, pittig met noten, port en een beetje 'meaty'. Een mooie compositie en in balans, voor na het eten bij de open haard. Erg lekker en een overduidelijke eerste plek in deze proeverij.

2e plaats

Springbank 2007, Local Barley, 10yo

springbank local barley 10yr
Score20,3%
RegioCampbeltown
Leeftijd10 jaar
DistillerSpringbank Distillers (fabrieks-bottling)
VatBourbon en sherry casks
Alcoholpercentage57,3%
Fles nummer1 van 9000
Non-chillfilterednee

Onze notities:

De Springbank 10-jarige (Local Barley) werd gedistilleerd in juni 2007 en gebotteld in november 2017. De whisky is gedestilleerd uit 'lokale gerst', geteeld op het Kintyre-schiereiland, West Backs Farm (Belgravia Valley), op enkele kilometers van Springbank.

Dit is de derde release in de Local Barley-serie van Springbank distilleerderij. De release van dit jaar is gecreëerd op basis van een combinatie van bourbon- en sherryvaten en gebotteld op 57,3%. De Local Barley releases zijn altijd super populair, even knipperen met je ogen en het is al niet meer te krijgen! Kleur Geel goud.

Neus: Dit is zoet! Traditionele Nederlandse botersuikergoed (boterbabbelaars). Dit verdwijnt vrij snel en wordt gevolgd door een beetje turf en citrus. Een vleugje vanille. Op de achtergrond wat mineralen en dieselolie. Ook graangewassen komen ook boven.

Smaak: Mooi en fijn. De boterbabbelaar is hier ook aanwezig. Vanille, een vleugje zoethout. Een beetje vettig. Wat turf en pekel. Een laagje honing, wat gevolgd wordt door een klein beetje koekjesdeeg. Afdronk: Midden lang en droog. Ook best zout, wat peper en kaneel. En de zoetheid van honing.

Tijdens de proeverij:

Sommige deelnemers raakten in vervoering met de uitroepen als: Mijn prettig sapje en goed te drinken. Terwijl anderen er duidelijk meer moeite mee hadden: De whisky slaat dood door de alcohol, superzwaar en "gemengde gevoelens, je krijgt hem niet aan de praat". Neus: boter, caramel, kruidig beetje hout, beetje rook en anjer.

Smaak: geconcentreerd en erg lekker met een chocoladeachtig bittertje van de cacao nips en een hint van fruit (zoals in eau de vie). Een beetje bourbon. De afdronk is snel weg, maar is wel superzwaar, de alcohol overheerst. Iemand anders vond het vuurwater, maar was geïntrigeerd door hetgeen je proeft. Verder een recht toe recht aan bourbon type whisky, die toch maar op de 2e plek eindigde in deze proeverij.

3e plaats

Springbank 2005, Cask Strength, batch#16

springbank cs batch 16 12yr
Score19,2%
RegioCampbeltown
Leeftijd12 jaar
DistillerSpringbank Distillers (fabrieks-bottling)
Vat70% sherry cask en 30% Bourbon cask
Alcoholpercentage56,3%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Sinds 2009/2010 brengt Springbank per jaar 2 batches van de 12yo Cask Strength series uit. Deze, gebotteld in februari 2018, is de nieuwste versie van cask strength (batch 16) van de distilleerderij van Springbank, welke, met hetzelfde vat recept als het vorige, 12 jaar gelagerd is geweest op 70% sherry en 30% bourbon vaten. Het is gebotteld op 56,3%.

Neus: een heel zoet begin van geglaceerde kersen, kokos en marsepein gecombineerd met zachte tonen van stroop, kruidnagel en honingraat. Smaak: Een mooie balans tussen vanille en zwarte peper naast donkere chocolade, kaneel en zoethout met een heerlijk delicaat vleugje rook.

Afdronk: de klassieke Springbank-stijl komt naar boven; zoute maritieme smaken, begeleid door slagroomcrackers met gekarameliseerde suiker.

Tijdens de proeverij:

Een van de beste whisky's op het moment, de top van de avond en een mooie finale. Neus: rook, boter, chocola, vanille, honing en zoet overheerst. Smaak: boter, caramel, kruidig en een beetje zilte rook. De afdronk: een beetje hard in het begin, maar lang en in balans in het vervolg. Toch waren er deelnemers, die er iets meer van hadden verwacht, waardoor hij eindigde op een 3e plek in deze proeverij.

4e plaats

Campbeltown Loch, 21yo

campbeltown loch 21yr
Score16,2%
RegioCampbeltown
Leeftijd21 jaar
DistillerSpringbank Distillers (fabrieks-bottling)
Vat60% Springbank / 40% Girvan
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Springbank heeft met deze Campbeltown Loch een nieuwe 21 jaar oude blend op de markt gezet. Er wordt gefluisterd dat deze blend voor meer dan 60% uit oude Springbank bestaat en 40% uit Girvan (omgeving Glasgow). Het resultaat mag er in ieder geval zijn, nauwelijks rokerig en een klasse apart als blended whisky.

De Springbank distilleerderij ligt in het centrum van de plaats Campbeltown, gelegen in het zuiden van het schiereiland Mull of Kintyre. Springbank zou "oever van de bron" betekenen. In 1828 bouwde Archibald Mitchell de Springbank distilleerderij en nu nog is de familie Mitchell eigenaar van Springbank. Het interieur is weinig veranderd sinds de oprichting van de distilleerderij.

Voor het mouten van de groenmout ( er wordt bij Springbank nog voor 100% zelf gemout) wordt er gedroogd met hete lucht en turf. De malt, gemaakt onder de naam Springbank is een van de weinige malts die na vele jaren rijping nog haar eigen karakter behoudt. Hoe ouder, hoe beter zegt men in de distilleerderij.

In de Springbank distilleerderij staan drie stills, één washstill, die op stoom en vuur gestookt kan worden, en twee spirit stills, die op stoom gestookt worden. De vijf kleine washbacks zijn van larikshout gemaakt. De gisting in deze washbacks duurt zo'n 70 uur, en dat is uitzonderlijk lang. De mout die voor de Springbank malt gebruikt wordt is licht geturfd.

De new spirit van Springbank wordt gelagerd op alllerlei soorten vaten zoals bourbon, sherry, rum, madeira en refill- vaten. Bij Springbank wordt de gehele productie zelf nog gebotteld. Het water voor het brouwen komt uit een kunstmatig meer Cross Hill Loch geheten. Dit meer, gevoed door smelt en regenwater uit de bergen, is door de Duke of Argyll aangelegd om alle vroegere distilleerderijen van water te voorzien.

De productie van Springbank (2 miljoen ltr alcohol per jaar) wordt voor 70% als single malt gebotteld. Andere bottelingen uit deze distilleerderij worden onder de namen Longrow, Hazelburn en deze blended whisky Campbeltown Loch gebotteld.

Kleur: helder goud. Neus: kalfsleer en zachte kruiden. Rozijnen, toffee, appels, tropisch fruit en gedroogd gras. Smaak: droge kokos en zwarte peper. Hints van gezouten boter, piment, passievrucht en hints van rook. Afdronk: Zeer tropisch en fruitig met eiken en een beetje oester met citroensap.

Tijdens de proeverij:

Een lekkere toegankelijke whisky. Neus: vanille, boter, caramel, mout. Ook chemisch en schoonmaakmiddel kwam voorbij. Smaak: fruit, appel, citrus, Wehrter's Original, bloemig, een beetje marsepein en in de wat korte afdronk weer caramel, hazelnoten en suikerloze ontbijtkoek zonder korst.

De whisky leek jonger dan 21 jaar en had niet een uitgesproken profiel. Iemand vergeleek hem met een Glenrothes uit 2001, terwijl een ander hem deed denken aan een Jack Daniels of was het een Jack Russell (sic). Bij deze 2e whisky van de avond kwam de sfeer er al in. Een mooie 4e plek in dit geweld.

5e plaats

Hazelburn 2003, Oloroso Cask, 13yo

hazelburn oloroso 13yr
Score12,9%
RegioCampbeltown
Leeftijd13 jaar
DistillerSpringbank Distillers (fabrieks-bottling)
VatOloroso sherry cask
Alcoholpercentage47,1%
Fles nummer1 van 12000
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Deze Hazelburn is een ongeturfde single malt van de beroemde Springbank-distilleerderij gerijpt uitsluitend in Oloroso Sherry-vaten! Gedistilleerd in oktober 2003 en gebotteld in maart 2017, werden er ongeveer 12.000 flessen geproduceerd.

Neus: in het begin rozijnen, marsepein, Demerara-suiker gevolgd door stroop, kleverige toffee en houtkrullen. (Demerara-suiker: fijne licht bruine rietsuiker uit Mauritius, erg zoet) Smaak: zelfgemaakte aardbeienjam, suikerachtig en gevuld met room, sinaasappelschil, brandy en een witte chocolade crème brûlée. Afdronk: chocolade met sinasappel, koffielikeur, beboterde popcorn, cacaobonen en mokka-koffie met een delicate afwerking van zoete sinaasappelmarmelade.

Tijdens de proeverij:

De commentaren bij deze Hazelburn gingen alle kanten uit. Neus: moutachtig, niet uitgesproken en een beetje bourbonachtig, maar ook vers hout, velpon. Smaak: vanille, citrus, sherry, toffee, boter en noot. In de afdronk werd een zuurtje gevonden. De neus bleek veelbelovender dan de smaak.

Waar de een hem complex en in balans vond, was een ander geen fan. Weer iemand anders liep er warm voor en vond het een typische en echte Springbank en de beste tot op dat moment. Een kritische uitspraak was: "Kattestront" in de neus en verder "vleesch noch visch". Gelukkig gold dit niet voor iedereen.

6e plaats

Hazelburn OB 10yo

Hazelburn 10yo
Score8,0%
RegioCampbeltown
Leeftijd10 jaar
DistillerSpringbank Distilleries (fabrieks-bottling)
Vatbourbon
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

In de 17e en 18e eeuw was Campbeltown het hart van de whisky-industrie. Vandaag de dag, zijn er slechts drie distilleerderijen overgebleven, waarvan Springbank is de meest bekende. De distilleerderij is traditioneel in de zin dat alle stappen van de productie plaats vinden op het terrein: het laten groeien van de gerst, mouten, destilleren, rijpen en bottelen.

Er komen drie verschillende whisky's uit de distilleerderij van Springbank,in 2010 uitgeroepen door Whisky Magazine tot 'Distiller of the Year’. De Hazelburn whisky's worden drie keer gedistilleerd en zijn unpeated, de Springbank whisky's worden daarentegen twee en een half keer gedistilleerd en zijn licht geturfd en tot slot worden de Longrow single malts twee keer gedistilleerd en zijn vaak zwaar geturfd.

Deze 10 jaar oude Hazelburn komt uit de distilleerderij van Springbank en is een mooie standaard botteling uit de Campbeltown regio. De whisky is drie keer gedistilleerd, heeft gerijpt in bourbon vaten en is gebotteld met een alcoholpercentage van 46%.

Neus: Toffee appels, verse honing en geurige peren. Hints van vanille. Smaak: goed gevoel in de mond gepaard met lichte noten van vanille en Crunchie bars, met eronder meer levendige fruit notities. Afdronk: lange vette en zoete finish.

Tijdens de proeverij:

Een lekkere indrinker, niet opvallend, een mooie doordeweekse whisky. Neus: citrus, fruit, maar ook een beetje nagellak remover (aceton), ietsje chemisch, gemaaid gras en vanille. Smaak: alcoholig, spirit, wat boter en fruit én iemand proefde drop (salmiak). De afdronk was droog en de tong voelde als een speldenkussen, ook hier weer wat salmiak.

ALLE JOURNAALS...