campbeltown loch 21yr

Campbeltown Loch, 21yo

RegioCampbeltown
Leeftijd21 jaar
DistillerSpringbank Distillers (fabrieks-bottling)
Vat60% Springbank / 40% Girvan
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilterednee

Onze notities:
Springbank heeft met deze Campbeltown Loch een nieuwe 21 jaar oude blend op de markt gezet. Er wordt gefluisterd dat deze blend voor meer dan 60% uit oude Springbank bestaat en 40% uit Girvan (omgeving Glasgow). Het resultaat mag er in ieder geval zijn, nauwelijks rokerig en een klasse apart als blended whisky. De Springbank distilleerderij ligt in het centrum van de plaats Campbeltown, gelegen in het zuiden van het schiereiland Mull of Kintyre. Springbank zou "oever van de bron" betekenen. In 1828 bouwde Archibald Mitchell de Springbank distilleerderij en nu nog is de familie Mitchell eigenaar van Springbank. Het interieur is weinig veranderd sinds de oprichting van de distilleerderij . Voor het mouten van de groenmout ( er wordt bij Springbank nog voor 100% zelf gemout) wordt er gedroogd met hete lucht en turf. De malt, gemaakt onder de naam Springbank is een van de weinige malts die na vele jaren rijping nog haar eigen karakter behoudt. Hoe ouder, hoe beter zegt men in de distilleerderij. In de Springbank distilleerderij staan drie stills, één washstill, die op stoom en vuur gestookt kan worden, en twee spirit stills, die op stoom gestookt worden. De vijf kleine washbacks zijn van larikshout gemaakt. De gisting in deze washbacks duurt zo'n 70 uur, en dat is uitzonderlijk lang. De mout die voor de Springbank malt gebruikt wordt is licht geturfd. De new spirit van Springbank wordt gelagerd op alllerlei soorten vaten zoals bourbon, sherry, rum, madeira en refill- vaten. Bij Springbank wordt de gehele productie zelf nog gebotteld. Het water voor het brouwen komt uit een kunstmatig meer Cross Hill Loch geheten. Dit meer, gevoed door smelt en regenwater uit de bergen, is door de Duke of Argyll aangelegd om alle vroegere distilleerderijen van water te voorzien. De productie van Springbank (2 miljoen ltr alcohol per jaar) wordt voor 70% als single malt gebotteld. Andere bottelingen uit deze distilleerderij worden onder de namen Longrow, Hazelburn en deze blended whisky Campbeltown Loch gebotteld. Kleur: helder goud. Neus: kalfsleer en zachte kruiden. Rozijnen, toffee, appels, tropisch fruit en gedroogd gras. Smaak: droge kokos en zwarte peper. Hints van gezouten boter, piment, passievrucht en hints van rook. Afdronk: Zeer tropisch en fruitig met eiken en een beetje oester met citroensap.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • April 2018 (donderdag 12 april 2018)
    Nummer 3 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij: Een lekkere toegankelijke whisky. Neus: vanille, boter, caramel, mout. Ook chemisch en schoonmaakmiddel kwam voorbij. Smaak: fruit, appel, citrus, Wehrter's Original, bloemig, een beetje marsepein en in de wat korte afdronk weer caramel, hazelnoten en suikerloze ontbijtkoek zonder korst. De whisky leek jonger dan 21 jaar en had niet een uitgesproken profiel. Iemand vergeleek hem met een Glenrothes uit 2001, terwijl een ander hem deed denken aan een Jack Daniels of was het een Jack Russell (sic). Bij deze 2e whisky van de avond kwam de sfeer er al in. Een mooie 4e plek in dit geweld.