Hoe en wat?
Wie zijn wij?
Wij zijn Chris Schoordijk, Fred Bloem en Huub Oud. Al jaren zijn wij enthousiaste liefhebbers van whisky en dan met name de Schotse Single Malt. Alledrie hebben we onze sporen verdiend bij het organiseren van whiskyproeverijen van en met anderen en in 2009 zijn we begonnen met The Whisky Train - ons eigen initiatief. Ons hele verhaal lees je hier...
Hoe gaat zo'n proeverij?
Een proeverij van The Whisky Train ziet er ongeveer zo uit: we beginnen met een 'inkoppertje', gewoon een lekkere whisky om erin te komen. Daarna schenken we een voor een de whisky's van de proeverij. We vertellen er iets over en proberen vast te stellen hoe geur en smaak in elkaar steken.
Je bepaalt uiteindelijk natuurlijk zelf welke whisky's je het lekkerst vindt door punten toe te kennen en aan het eind van de avond maken we de winnaar van de avond bekend. Tussendoor worden lekkere hapjes geserveerd en we besluiten onze avond met 'de uitsmijter' - meestal een stoere whisky of een cask, in ieder geval eentje die zich na het voorgaande weet staande te houden.
BOB meenemen...
Omdat onze gasten natuurlijk niet zelf rijden, hebben wij een BOB arrangement bedacht, zodat een eventuele chauffeur ook gezellig acoholvrij kan aanschuiven. Geef gewoon op het inschrijfformulier aan dat je behalve whiskyproevers ook een BOB wil meenemen...
En de resultaten?
De resultaten zetten we na afloop in het Journaal - hier op de website. Het is voor ons ook elke keer weer spannend om onze eigen bevindingen en die van onze gasten naast elkaar te zetten.
Het Kistje...
De geur en de smaak van whisky zijn erg complex. En dus is het erg handig om een soort gemeenschappelijk smaak en geurpalet te op te bouwen. Zo kun je op basis van de reacties van anderen al min of meer bepalen of een whisky voor jou ook interessant zou kunnen zijn.
'Het kistje' bevat 24 flesjes met de geurstoffen die je het vaakst in whisky's zult tegenkomen. In de praktijk zijn het er natuurlijk veel meer, maar we moeten tenslotte ergens beginnen.
Hieronder vind je een overzicht van deze geurstoffen en een korte beschrijving. Geen idee wat je je bij 'Fenolhoudend' moet voorstellen? Tijdens onze proeverijen zijn de flesjes gewoon beschikbaar. Niet te diep snuiven en kijk uit met de vuilnisbak!
Nr | Categorie | Beschrijving |
---|---|---|
1 | Alcohol | Ethanol (drinkbare alcohol) |
2 | Balsem | Vanille |
3 | Balsem | Pas gemaaid hooi |
4 | Boterachtig | Warme gesmolten boter |
5 | Karamel-achtig | Karamel |
6 | Citrus | Sinaasappel |
7 | Bederf | Vuilnisbak |
8 | Ether | Ether (aceton) |
9 | Aards | Verse aarde |
10 | Bloemig | Rozenwater |
11 | Bloemig | Anjers |
12 | Fruitig | Perzik |
13 | Groen | Pas gemaaid gras |
14 | Moutachtig | Koekjes |
15 | Medicinaal | Ontsmettingsmiddel |
16 | Nootachtig | Hazelnoot |
17 | Turf/veenachtig | De rook van een turfvuur |
18 | Fenolhoudend | Chemisch, synthetisch |
19 | Rokerig | De rook van een houtvuur |
20 | Oplosmiddelen | Schoonmaakmiddel |
21 | Sherry | Sherry |
22 | Specerijen, kruidig | Kruidnagelen |
23 | Spiritualia | Gedistilleerd |
24 | Houtachtig | Pas gezaagd hout |