Maart 2011

Tijd: woensdag 23 maart 2011 van acht uur tot kwart over 11
Locatie: Eetcafé Spoorzoeker, Alkmaar

Deze proeverij was met 28 gasten goed bezocht. Ook hadden we voor het eerst een officiële BOB in ons midden. Een traditionele proeverij met whisky's uit bijna alle regio's, waarvan sommige zo nieuw waren dat er nog nauwelijks iets over te vinden was.

Buiten mededinging deed deze Braes o'Glenlivet mee als 'toetje'. Een prachtige uitgebalanceerde 18 jaar oude speyside van 60,2%, gebotteld door Dewar Rattray. Van deze whisky waren in totaal 272 flessen gebotteld, waarvan wij de twee laatsten hebben weten te bemachtigen. Een van onze gasten zou deze whisky waarderen met 90 punten op de Michael Jackson Standaard. Hij wist waar hij het over had!

murray mcdavid glendullan 17

1. Glendullan 1993 Murray McDavid

Score21,3%
RegioHighland
Leeftijd17 jaar
DistillerGlendullan
BottlingMurray McDavid in Bruichladdich
VatBourbon, Rioja en Callejo rum
Alcoholpercentage46%
Fles nummer1 uit 800
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Deze whisky was bij aankoop nog zo nieuw dat alleen de 'notes' op de fles zelf beschikbaar waren. Er wordt gesproken van mandarijn, gedroogde banaan, zoetzuur fruit, aardbeien en peren, vanille, kaneel en cashewnoten.

Tijdens de proeverij:

Deze whisky won 'op punten' van de Longrow. Het gebeurt niet vaak dat de winnaar uit de eerste helft van de proeverij komt. Dit was gewoon een heel erg lekkere whisky! Men rook chocola, mokka. De smaak: warm, vol, met caramel en andere zoetigheid. Iemand proefde zomaar ook wat veen.

springbank longrow 10

2. Longrow 100 proof

Score19,6%
RegioCampbeltown
Leeftijd10 jaar
DistillerSpringbank
BottlingJ&A Mitchel & Co, Springbank
VatBourbon cask
Alcoholpercentage57%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: zoet en bloemig met citrus en mandarijnen. Smaak: zoet en vettig, appelen, steenzout en snoepjes. Afdronk: erg lang met een zoute prikkeling op het puntje van de tong, overgaand naar bloemig. Zoals de distilleerderij zegt: 'wild, unruly and enigmatic'.

Tijdens de proeverij:

Een bittertje, iets rokerig en zoet, vers gemaaid hooi. 'Lekker spul' meldde een scoreformulier enthousiast. 'Als de alcohol weg is, dan begint-ie' zei iemand. En dat somt het dan wel zo'n beetje op. Een gerechtvaardigde tweede!

chieftains jura 13

3. Isle of Jura 1996 Chieftains

Score16,9%
RegioHighland
Leeftijd13 jaar
DistillerJura
BottlingIan Mcleod, Chieftains
VatBourbon barrels
Alcoholpercentage43%
Vat nummer5224/5226
Fles nummer1 uit 924
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: bloemig en gemiddeld zoet, banaan, zeezout en vanille. Smaak: citrus, kruidig en zout en een vleug eikenhout. Afdronk: gemiddeld lang, zeezout, kruiden

Tijdens de proeverij:

Men vond dit een wat 'vette' whisky, pittig in de mond, kruidig en bloemig met een klein schepje turf en iets ziltig.

bunnahabhain cruach mhona

4. Bunnahabhain Cruach-Mhòna

Score16,5%
RegioIslay
DistillerBunnahabhain (fabrieks-bottling)
VatBourbon barrel
Alcoholpercentage50%
Fles nummerbatch no. 1
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Na de introductie via de taxfree shops nu eindelijk ook via de drankenspeciaalzaak. Neus: turf, hooi, droge rook. Smaak: moutig, zoet en peperig, erg rokerig en vol turf. Afdronk: erg lang, droog en rokerig.

Tijdens de proeverij:

Het 'beest' van deze proeverij. Gortdroog en zwaar rokerig. De geur van IJmuiden, zoals iemand zei. Paling dus. Toch vond men het geen typische Islay, omdat hij niet erg medicinaal was. Een ander vond de whisky eigenlijk 'in onbalans'. En tussen de scoreformulieren troffen we de omschrijving '(niet zo'n) lekker spul' aan.

glenburgie daily drams 26

5. Glenburgie 1983 Daily Dram

Score15,9%
RegioSpeyside
Leeftijd26 jaar
DistillerGlenburgie
BottlingThe Nectar ism Bresser en Timmer
VatSherry cask
Alcoholpercentage48,5%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: Appels, peren, walnoten en boenwas! Smaak: rijpe peren, boter en vanille met een toetsje mokka en marsepein. Afdronk: erg lang, droog en kruidig, peperig en iets bitter.

Tijdens de proeverij:

De volgende omschrijvingen tuimelden over elkaar heen: appel, fruit, citrus, kruidig, pittig, scherp in de neus, boenwas, bitter en een zoet-chemische geur. Lekker spul!

duthies auchentoshan 16

6. Auchentoshan Duthies

Score9,8%
RegioLowland
Leeftijd16 jaar
DistillerAuchentoshan
BottlingCadenhead
VatOak cask bourbon
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: honing, vanille, fruit (appels). Smaak: niet al te complex, romig en zoet met een klein zuurtje. Afdronk: droog en gemiddeld lang.

Tijdens de proeverij:

Men rook citrus, kruidig oud hout en een koeienstal. De smaak werd omschreven als een beetje vet en erg zacht. Toch kwam de alcohol sterk naar voren. 'De alcohol maakt van mijn shagje een light sigaret' sprak een roker.