September 2014

Tijd: woensdag 24 september 2014 van 20.00 tot 23.00
Locatie: The Rose, Irish bar & restaurant, Alkmaar
Herenweg 209, 1822 AE, Alkmaar

rijtje Arran september 2014

De eerste reguliere proeverij in onze nieuwe omgeving in The Rose was een Arran proeverij. Al onze meegebrachte whisky's waren gedestilleerd door de Arran Distillery op Arran, en ware op 2 na, allemaal officiële bottelingen. Deze laatste 2, die eerste en tweede in de proeverij bleken te worden, waren van een onafhankelijke bottelaar.

starter en toetje Arran september 2014

De starter mocht er trouwens ook zijn: een blended Arran Robert Burns, vol van smaak met kruidige sherry, toffee en banaan. Het toetje was er een van grote schoonheid, een Arran Premium Cask uit 1997, 15 jaar oud, weer vol met romige caramel, sianaasappel, vanille, boomgaard fruit. een echt mooie afsluiter, waarvan sommige deelnemers vonden dat deze wel gewonnen had als hij maar had mee gedaan in het rijtje.

Al deze mooie whisky's werden natuurlijk weer af gewisseld met mooie en lekkere hapjes gemaakt door de kok van The Rose, Irish Restaurant & Bar

arran 2001 first cask sherry hogshead exclusive 12yr

1. Arran 2001 First Cask Sherry Hogshead special ed.

Score23,8%
RegioIsland
Leeftijd12 jaar
DistillerArran
BottlingFirst Cask for WIN
Vatfirst fill sherry hogshead
Alcoholpercentage52,3%
Vat nummer762
Fles nummereen van 276
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De viering van het tweede lustrum van Whisky Import Nederland kreeg zijn vervolg met een tweeluik. Bij de "geboorte" op 1 december 2001 werd Sherry hogshead nr. 762 aangekocht. Dit first-fill vat bleek zeer actief en op twaalfjarige leeftijd perfect geschikt om het tienjarig jubileum luister bij te zetten.

De Sherryinvloeden zijn nadrukkelijk aanwezig, maar het frisse karakter van de spirit en de jonge leeftijd geven fantastisch tegenwicht. De whisky is op 2 juni un-chill filtered en uncoloured gebotteld op cask strength, 52.3%. Er zijn 276 flessen beschikbaar. Kleur: mahonie.

Neus: heerlijke sherryaroma's van donker fruit, met name kersen, kaneel, pure chocolade en zoete drop. Smaak: spectaculair aantrekkelijk, de tonen gevonden in de neus komen zeer nadrukkelijk, maar prachtig in balans terug. Zoetheid van fruit, rinse tonen van appelstroop, bittere chocolade, lichte ziltigheid van pekel en fris als een zomerse dag aan zee.

Tijdens de proeverij:

Een hele mooie dames whisky, zeiden de dames. Het glijdt als vloeibare boter naar binnen riep een ander. Gaat overal overheen, waarschijnlijk erg goed met een blauwe kaas, volgens een gastronomisch onderlegde mevrouw. Eigenlijk wel een dessert whisky.

Prachtig in balans, met rum rozijnen in het begin, mooi fruit en bloemig in het vervolg, droog lang en peperig aan het eind met een klein rooksmaakje, die weer opgefleurd wordt door vanille en nog meer fruit. Een verrassende winnaar van deze Arran avond. We hebben gelukkig nog een fles...

arran 2001 first cask bourbon barrel exclusive 12yr

2. Arran 2001 First Cask Bourbon barrel special ed.

Score21,5%
RegioIsland
Leeftijd12 jaar
DistillerArran
BottlingFirst Cask for WIN
Vatrefill bourbon barrel
Alcoholpercentage55%
Vat nummer780
Fles nummereen van 216
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De viering van het tienjarig jubileum van Whisky Import Nederland kreeg zijn vervolg met een duo-botteling. Dit deel van het tweeluik kreeg zijn rijping op een refill bourbon barrel, nr. 780. Direct na de distillatie op 13 december 2001 kocht WIN het vat al en het bleek op twaalfjarige leeftijd voldoende rijp om het tweede lustrum kleur te geven.

De whisky is op 2 juni 2014 un-chill filtered en uncoloured gebotteld op een pittige vatsterkte van 55%. Het barrel gaf 216 flessen prijs. Hij toont de terecht stijgende waardering voor deze distilleerderij in zijn puurste vorm, fruitig en fris en met een delicate balans die voor diepgang zorgt.

kleur: oud goud. neus: zeer intens met heerlijke geuren van perzik, ananas, karamel en een fijn accent van eikenhout. smaak: heerlijke terugkeer van de tonen uit de neus, nu overgoten met zeer frisse en ziltige accenten van de zee. De afdronk is prachtig fijn en verfrissend.

Tijdens de proeverij:

Men vond hem over het algemeen wat scherp in de neus (organisch oplosmiddel?), maar sommigen vonden ook een beetje rook. Duidelijk citrus, vanille caramel en zelfs wat appelcider werd er geproefd. Een grote groep vond hem goed in balans, lekker rustig en erg lekker ("good show"). Als derde in het rijtje werd hij als "beste tot nu toe "gekarakteriseerd, hetgeen hij bleef tot bijna de uitslag. Een zeer mooie tweede plek in deze proeverij.

arran montepulciano d abruzzo finish

3. Arran Montepulciano D'Ambruzzo finish NAS 57,1%

Score19,7%
RegioIsland
LeeftijdNAS jaar
DistillerArran (fabrieks-bottling)
VatMontepulciano D'Ambruzzo cask
Alcoholpercentage57,1%
Fles nummer299 of 310
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Deze Arran hebben we kunnen bemachtigen uit de collectie van een van onze deelnemers. Deze is niet meer verkrijgbaar, mogelijk alleen via veilingen. Dit is een uitvoering die gevonden is in Spanje en vandaar uit meegenomen naar het treinstation in een blauwe ribbeldoos.

Elk jaar kiest Malt Master Gordon Mitchell voor een selectie van vaten die gerijpt zijn tot een bijzonder hoog niveau. De meest interessante en individuele karakters van de whisky's worden vervolgens 'gefinished' gedurende een periode in zorgvuldig geselecteerde vaten van enkele van de beste wijn producenten en distilleerderijen in de wereld.

Deze whisky is gefinished in een Montepulciano d'Abruzzo "Villa Gemma" Cask uit het huis van Masciarelli, die nog wat meer complexiteit heeft toegevoegd aan de reeds subtiele tonen van een Arrant Malt. Elke fles is individueel getekend als bewijs van echtheid. Gebotteld op 23/11/2005.

neus: rozijnen en druiven. Ietsje rook en veel hout. smaak: Rijk en scherp. De tonen van de dikke rode wijn komen naar boven met een beetje tannine en veel eikenhout. Winter kruiden komen naar boven met zelfs een beetje rum en een vleugje rook. afdronk: Lang en peperig met een goede zoetheid.

Tijdens de proeverij:

De wijn is zeer aanwezig, maar smaakt ook naar port. In de neus honing en kaarsvet, maar ook een zoethoutje en een noot. Redelijk moeilijke en complexe whisky met smaken van caramel en boter, en een complete boomgaard. Wel jong, want het begin is scherp en vervolgens komt de smaakexplosie van wijn en toffee. Afdronk niet lang, maar met kaas uitgesproken intens. Iemand wist wat hij er mee moest... Er is dan ook niet veel overgebleven.

arran the devils punch bowl chapter III

4. Arran The Devil's Punch Bowl Chapt 3-The Fiendish

Score17,7%
RegioIsland
LeeftijdNAS jaar
DistillerArran (fabrieks-bottling)
Vat8 sherry butts, 8 French oak barriques en 5 bourbo
Alcoholpercentage53,4%
Vat nummervarious
Fles nummereen van 6660
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De Duivel is terug, en deze keer, is het duivels. Dat klopt, het is tijd voor de spannende afsluiting van Punch Bowl serie The Devil's van Arran. Na de smeulende stappen van hoofdstuk I - The Devil's Punch Bowl en Hoofdstuk II - Engelen en Duivels, bestaat de duivelse Finale uit een duivels heerlijke selectie van vaten, waaronder 8 sherry butts, 8 Franse eiken barriques en 5 bourbon vaten.

Er zijn 6660 flessen gebotteld en ze zijn nu (24 september) al niet meer verkrijgbaar, nadat de verkoop is gestart begin 1 augustus. Marketing truuk?

Neus: Geparfumeerd en aromatisch, met verse perzik en citrusvruchten. Verder op iets aardse tonen. Smaak: Verwarmend met forse noten van vanille en kaneel, gevolgd door een wijn-achtige zoetheid met bloemige hints. Een beetje peper en sinaasappelschil. Afdronk: Zeer lang. Een duivels likje kruiden op de staart.

Tijdens de proeverij:

De bourbon overheerst, een zoet prikkeltje, citrus en wat kruidig. Een jonge whisky, die niet al te lang blijft hangen en een beetje laf is. In ieder geval een knappe whisky, de mol in de proeverij? Een fantastisch mooie doos rond om een marketing truuk? En de proevers blijven teleurgesteld achter, maar worden opgefleurd door het toetje in deze proeverij!

arran millenium cask2

5. Arran Millennium Casks Edition 2013 53,5%

Score9,4%
RegioIsland
Leeftijd13 jaar
DistillerArran (fabrieks-bottling)
Vat35 bourbon/10 sherry hogsheads
Alcoholpercentage53,5%
Vat nummervarious
Fles nummereen van 7800
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Het begin van het nieuwe millennium was een tijd voor zowel reflectie en anticipatie. Weet jij nog hoe je het hebt gevierd? Deze botteling is een herinnering aan dit specifieke moment in de geschiedenis. Terwijl er in de wereld gefeest werd om het begin van de eeuw te markeren werd er op Arran een Single Malt geproduceerd, die zich in de komende jaren over de hele wereld zou verspreiden.

De Millennium Cask botteling is een limited edition van 7.800 flessen van de Arran Single Malt, welke geïnspireerd is op dit uniek moment in de tijd. Het is een mix van 35 Bourbon Barrels en 10 Sherry hogsheads, die gevuld zijn aan het begin van het nieuwe millennium op 31 december 1999 en 1 januari 2000.

De whisky is gedurende 13 jaar gerijpt in de warehouses en is gebotteld op vat sterkte en zonder chill- filtering. Van elke verkochte fles gaat een £ 1 naar de Arran Trust, een liefdadigheidsorganisatie voor natuurbehoud op Arran, welke projecten financiert die zorgen voor prachtige landschappen in en om Arran.

Neus: levendig en pittig met een kruidenrandje. Smaak: gekonfijte citrus maar ook boomgaard fruit en gebakken appels, een beetje vanille en kaneel voegen zoete specerijen toe en geven het initiële fruitig karakter.

Een scheutje water opent de whisky prachtig, waardoor de romigheid in deze unieke dram naar boven komt. Afdronk: schoon en fris, met een spoortje van kruiden, wat mandarijnen en grapefruit mengen zich met het geroosterde eiken tot een prettige balans. Een klassieke Arran-whisky.

Tijdens de proeverij:

Iemand vond het een beetje een raar ding in de neus, van zadelvet via boter naar scherp en heel zoet, kruidig en nootachtig. Maar was toch ook wel lekker met tonen van als een bonbon met fruit caramel, maar ook veel alcohol. Hierdoor werd hij erg scherp. Met een beetje water werd hij nog scherper met aan het eind zeer zoet (grenadine) en veel vanille.

arran 1997 OB 17yr

6. Arran 17yo OB 46%

Score7,8%
RegioIsland
Leeftijd17 jaar
DistillerArran (fabrieks-bottling)
Vatsherry hogshead
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Arran 17 Year Old is de laatste release in een trilogie, die aftelt tot de lancering van de 18-jarige in 2015. Deze oudste officiële botteling van de distilleerderij op het moment van release, is uitsluitend gerijpt op ex-sherry hogsheads - zoete specerij is hier overvloedig aanwezig. Kleur: Goud. Aroma: Rijk warme kruiden met tonen van gekonfijte schillen van citrusvruchten, ingeblikte mandarijnen en gouden siroop. De klassieke Arran boomgaard vruchten van rode appel zijn er met een luxe laagje honing.

Smaak: Veel zoete specerij met sigaar tabak. Een scheutje water onthult donkere chocolade en sinaasappelolie geeft diepte aan deze decadente dram. Afdronk: De warmte van de kruiden blijft hangen samen met het klassieke sherry-hout karakter op de voorgrond een klein zuchtje vreugdevuur rook in de staart.

Tijdens de proeverij:

Deze is lastig. Caramel, kruiden, specerijen, zoet met een sherryzuurtje. Ook alcoholig met een scherp randje. Niet erg lange afdronk, maar wel met een pepertje en een beetje droog. Bij iemand kwam hij met een klap binnen.