Oktober 2012

Tijd: woensdag 17 oktober 2012 van 20.00 tot 23.15
Locatie: Café Spoorzoeker, Alkmaar
Herenweg 209, Alkmaar

Dit was de eerste ‘binnen’proeverij van het seizoen en ook de eerste zonder Helma maar mét Marco, de nieuwe bedrijfsleider van Spoorzoeker.

Dit was een bijzondere avond, want we hadden er een ‘blinde’ tussengestopt. Natuurlijk wel op de juiste manier gepresenteerd met smaakkenmerken, leeftijd en zelfs houtsoort, maar hierdoor werd de verwarring alleen maar groter.

De ene deelnemer vond het een eau de vie, terwijl een ander meer dacht richting een grappa, een ander het een wijnfinish en er ook een deelnemer was, die dit nu ‘de beste whisky van de avond’ vond. Na het reguliere rijtje hebben we maar bekend gemaakt, dat de bewuste ‘whisky’ een Bokma jenever was die 5 jaar op een eiken vat had gelegen.

Al met al een vrolijke avond die begon met een Loch Lomond en eindigde met een erg mooie caskstrength PC10 Port Charlotte van Bruichladdich. Tussendoor waren er erg veel whisky’s die ook gebruikt worden voor het blenden van Johnnie Walker. De verschillen in waardering zijn maar klein - alleen de Brackla viel er duidelijk een beetje buiten.

mortlach cadenhad 19yr

1. Mortlach 1992 Cadenhead

Score19,8%
RegioSpeyside
Leeftijd19 jaar
DistillerMortlach distilleries
BottlingCadenhead
Vatsherry cask
Alcoholpercentage51.5%
Fles nummereen van 126
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Mortlach Distilleries bevindt zich in het centrum van de Speyside, met als naaste buren Balvenie, Glenfiddich en Glendullan. De malt whisky van Mortlach is een zeer belangrijk onderdeel van de Johnnie Walker Black Label blends.

Neus: vol met sherry tonen, Christmas cake en marsepein. Smaak: peredrups, zacht en elegant met hints van kruiden, noga, kruidnagel en hazelnoot. Afdronk: lang, vol en zeer zoet, toffee, gekarameliseerde suiker.

Tijdens de proeverij:

'Als ik hem over mijn longen rook, krijg ik een schop na, kadeng! Gaulloises.' Smaak erg zacht, met droge pittige sherry, karamel en erg fruitig. Een ander vond hem erg alcoholig (spirit), veel hout en een zoetje. Met een heftig goeie nasmaak.

teaninich cadenhad 17yr

2. Teaninich 1993 Cadenhead Authentic Collection

Score18,1%
RegioHighland
Leeftijd17 jaar
DistillerTeaninich
BottlingCadenhead
VatBourbon Hogshead
Alcoholpercentage53.8%
Fles nummereen van 240
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Teaninich (uitspraak: TEE-ah-nen-ik) is een belangrijk onderdeel van de Johnnie Walker blends. Teaninich is door de distilleerderij nooit op de markt gebracht als een single malt. In 1992 werd een Flora en Fauna botteling uitgebracht die een paar jaar later gevolgd werd door drie Rare Malts bottelingen. Onafhankelijke bottelingen van Teaninich zijn zeldzaam.

Neus: christmas cake, marsepein en een hint van zwarte bessen. Smaak: een gemakkelijk benaderbare whisky. Groene appels en zomervruchten. Afdronk: lang en droog.

Tijdens de proeverij:

Orient Express: travelling through the body! Hij komt aan! In eerste instantie ruik je niets, daarna komt de Velpon lijmgeur en de spirit. Erg scherp in de alcohol. Een beetje onbestendig. Kan nog niet bekoren. Toch: erg toegankelijk met brede smaken als fruitig, vers hooi, aarde karamel en kruidig en - ondanks de opmerkingen - als tweede gekwalificeerd. Dus ook bij deze geldt: You'll hate him or you'll love him!

linkwood signatory 1998

3. Linkwood 1998 Signatory Unchillfiltered Collection

Score17,8%
RegioSpeyside
Leeftijd13 jaar
DistillerLinkwood distilleries
BottlingSignatory
VatBourbon Barrel
Alcoholpercentage46%
Vat nummer11769 tot 11771
Fles nummer360 van 919
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De distilleerderij heeft een capaciteit van 2.24 miljoen liters per jaar en het overgrote deel van deze hoeveelheid whisky wordt gebruikt voor het blenden van Johnnie Walker en White Horse.

Neus: caramel, peper en zwarte bessen. Smaak: tijm, iets munt, butterscotch en dikke, romige malt. Eenvoudig maar zeer aangenaam. Afwerking: zacht en fruitig, medium-lange afdronk.

Tijdens de proeverij:

Vol van smaak, zoet met toch een klein bittertje. Men proefde boter, hij was een beetje stroperig en bleef daardoor ook een beetje hangen aan het gehemelte. Men vond hem verder zeer gebalanceerd met invloeden van rode, maar ook zwarte peper en zelfs een toetsje nootmuskaat.

Maar er was ook iemand die in de verte een beetje zout proefde en toch ook wel een beetje medicinale alcohol. Over het algemeen werd de whisky erg gewaardeerd, waardoor hij toch eindigde op een heel mooie derde plaats.

benrinnes adrattray 13yr

4. Benrinnes 1998 A.D.Rattray The Specialists' choice

Score16,7%
RegioSpeyside
Leeftijd13 jaar
DistillerBenrinnes distilleries
BottlingRattray for The Specialists' choice
Vatsherry butt
Alcoholpercentage50%
Vat nummer6853
Fles nummer1 van 360
Non-chillfilteredja

Onze notities:

The Specialists' Choice staat voor schitterende Single Cask bottelingen die in Nederland slechts te verkrijgen zijn bij 16 geselecteerde whiskyspecialisten. Deze 'old style sherry' botteling heeft de mooie diep-donkere kleur van het sherry vat en die sherry proef je ook duidelijk. Een duidelijk verschil met de vorig jaar geproefde 18 jarige Stronachie van Benrinnes.

Neus: sherry, bananen taart en walnoot. Smaak: vol en zacht met toffee, zoete vruchten en een beetje cacao en bittere koffie. Afdronk: lang, een beetje drogend met zachte toffee, koffie en cacao.

Tijdens de proeverij:

Een karamel neus, waarin de bananen duidelijk aanwezig zijn. Maar ook vond een aantal dat de neus te scherp is. Lekkere gebalanceerde sherry-achtige smaak. 'Hij' proefde chocola en speculaas en 'zij' Sinterklaas en iemand anders weer hout en noot. Maar in ieder geval een bijzonder stevig sherry stroopje gekruid met wat bittere koffie.

hazelburn cadenhead 7yr

5. Hazelburn 2001 Cadenhead Bond Reserve

Score16,7%
RegioCampbeltown
Leeftijd7 jaar
DistillerSpringbank
BottlingCadenhead
Vat4 small oak casks
Alcoholpercentage49.4%
Fles nummereen van 316
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Hazelburn is de jongste telg in de Springbank familie. Springbank is daarmee een distilleerderij geworden met een breed scala aan types whisky, waarbij de Longrow de meest turfige is en in de Hazelburn nauwelijks of geen turf te vinden is. In 2005 verscheen de eerste officiële Hazelburn botteling met een leeftijd van 8 jaar.

Kleur: stro. Neus: hout, muesli en vanille, wat mokka en vervolgens heel wat vers gesneden appel, gember en hooi. Smaak: citrus (sinaasappelen) en gember, smaak neigt naar gin. Afdronk: lang en aan het eind een beetje bitter (sinaasappelschil).

Tijdens de proeverij:

You'll hate him or you'll love him! De een vond hem irritant en niet leuk met natte aarde, peper en koffie, de ander beviel de whisky erg! De een vond hem scherp, de ander complex met een moeilijke smaak, maar wel fruitig, zoet, vanille, karamel en aards. De afdronk vond de meerderheid lang en lekker. (eh, dat waren de mensen van you'll love him)

brackla signatory 1993

6. Brackla 1993 Signatory Vintage

Score11,0%
RegioHighland
Leeftijd15 jaar
DistillerBrackla
BottlingSignatory
VatBourbon Barrel
Alcoholpercentage43%
Vat nummer6751
Fles nummer227 van 298
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Hoewel de meeste whiskyschrijvers vinden dat Brackla in de Noordelijke Highlands ligt, bleef de beroemde whiskyschrijver Michael Jackson maar volhouden dat het toch wel een Speyside is. Het 'Royal' wat soms voor Brackla staat is optioneel, want ze waren ooit hofleverancier. Nu verdwijnt de productie (4 miljoen liter per jaar) grotendeels in de Johnnie Walker Gold label.

Neus: sherry, meloen, peer, iets rook. Smaak: kruidig, honing, walnoten. Afdronk: lang, sherryzoet, licht fruit, tuinkruiden.

Tijdens de proeverij:

Zacht, fruit met een 'bite' en zoet. Iemand vond hem vooral scherp, veel anderen vonden hem uitgesproken met een fruitige smaak, meloen, solvent (arghh) en een beetje dik. Iemand kreeg de whisky met een druppeltje water los en dan werd er een beetje rook geroken.