Mei 2012

Tijd: woensdag 30 mei 2012 van acht uur tot kwart over 11
Locatie: Café Spoorzoeker, Alkmaar

Selectie mei 2012

De laatste van het seizoen 2011/2012 én de 25e proeverij van de Whisky Train. We vonden dat dát gevierd moest worden. Immers een feestje wil iedereen en dat was te merken aan het aantal deelnemers. Het was behoorlijk vol!

Het beloofde natuurlijk ook een mooie proeverij te worden, want de keuze van de whisky's kwam vooral van de deelnemers zelf. Iedereen kon kiezen uit de winnaars van de afgelopen 25 proeverijen, maar omdat veel van de whisky's niet meer verkrijgbaar waren kon men ook een keuze maken uit alle nummers 2, voor zover die nog bestonden.

Inkopper en uitsmijters mei 2012

En omdat we het fijn vinden dat we onze hobby kunnen delen met veel mensen, hadden we besloten, buiten een zeer verassend goede Naked Grouse als starter, een paar extra toetjes mee te nemen: een 15-jarige Laphroaigh, een 13-jarige Clynelish, beide van de Whisky Agency, én een 8-jarige Hazelburn Sauternes.

Dat hebben we geweten! Lege flessen en een volle glasbak. Bijna alles is op gegaan en zo hoort het ook!

highland park murraymcdavid mission 1989

1. Highland Park 1989 Murray McDavid 'Mission Gold'

Score20,9%
RegioHighland
Leeftijd21 jaar
DistillerHighland Park
BottlingMurray McDavid
VatBourbon/Grenache, Banyuls finish
Alcoholpercentage50,3%
Fles nummer45 (van 645)
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: kruidige rode wijn, fruit en wat turf. Smaak: zoet, bloemig, maar zonder de typische heide-achtig smaak van de doorsnee Highland Park. Afdronk: erg lang, zoet en iets zilt.

Tijdens de proeverij:

Onze derde whisky in het rijtje, winnaar in september 2011 en nu nipt de winnaar van deze proeverij: De één vond hem te medicinaal, de ander vond hem nogal zwaar op de tong en over het algemeen vond men hem zeer zoet en stroperig. Met 2 druppels water werd de whisky iets zachter en werd de smaak verbreed. Iemand anders vond, dat het er nu op begon te lijken: "Ik had best een uurtje later kunnen komen"

arran cadenhead 13

2. Arran 1996 Cadenhead 'Authentic Collection'

Score20,6%
RegioIsland
Leeftijd13 jaar
DistillerArran
BottlingWilliam Cadenhead
VatFino Sherry hogshead
Alcoholpercentage55,2%
Fles nummereen van 242
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: wijn, fruit met caramel, sherry en 'verbrande lucifers'. Smaak: zacht met zoete caramel en chocolade. Afdronk: lang en pittig.

Tijdens de proeverij:

Deze runner-up in de proeverij van september 2011 bleef de runner up en was wel te vergelijken met de Highland Park. Hij kwam er ook in deze 'poule des doods' niet voorbij, hoewel het niet heel erg veel heeft gescheeld! Men vond het een erg fijne whisky die erg lang bleef hangen, eigenlijk langer dan de afdronk van de Highland Park.

caol ila

3. Caol Ila 1993 Distillers Edition, Moscatel, 13yo

Score16,8%
RegioIslay
Leeftijd13 jaar
DistillerCoal Ila (fabrieks-bottling)
VatMoscatel
Alcoholpercentage43%
Vat nummerI-465
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Caol Ila wordt vereerd in de hele wereld om zijn zoete, gladde en robuust, rokerige karakter. De 1993 Distillers Edition is een unieke uiting van deze Scotch Whisky door de invloed van Europese Eik in plaats van de Amerikaanse. Het resultaat geeft een heel andere Caol Ila dan normaal.

Neus: een licht geur van zoete vruchten die abrikoos zou kunnen zijn, vol en rond in eerste instantie geen rook of turf, maar eenmaal in het glas, komt de turf omhoog.

Smaak: zeer zacht en rond bij de start, een zoetje, maar het opent zich pas na een tijdje, kruidig (kruidnagel?). De turf lijkt te worstelen om zijn weg te vinden, maar komt plotseling naar voren en blijft dan ook.

Afdronk: een mix van good ol 'Caol Ila turf met wat rijpe en zoete vruchten, lang en vettig. De Moscatel heeft deze Caol Ila voller, gladder, veel zoeter en lichter op de neus gemaakt. Maar, toen de turf naar boven kwam, eerst in de neus daarna in de smaak, bleek het toch zeer zeker een echte Caol Ila te zijn.

Tijdens de proeverij:

De ervaring leert dat de smaak van een Islay whisky meestal het alcoholpercentage overschreeuwd - meer dan dat bij andere whisky's het geval is. Deze kon evenwel niet tippen aan nr. 1 en 2, die smaken bleken intenser.

Maar mogelijk dat deze Coal Ila, winnaar in juni 2009, het daarom wel erg nipt gewonnen heeft van de Blair Athol en de derde plaats heeft gepakt! Een whisky die nog snel even nageproefd moest worden, toen bleek dat de meegebrachte flessen de laatste waren en dus niet meer verkrijgbaar zijn.

cadenhead cask 1989

4. Blair Athol Cadenhead AC

Score16,6%
RegioHighland
Leeftijd19 jaar
DistillerBlair Athol
BottlingCadenhead
VatBourbon Hogshead
Alcoholpercentage53,7%
Fles nummer1 van 274
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: zoet, kruidig, honing. Smaak: zoet, fruitig met een hint van koffie. Afdronk: olieachtig lang.

Tijdens de proeverij:

Net niet in de top 3 van deze proeverij, deze winnaar van januari 2011, maar hij heeft er wel erg voor gestreden. Voor veel deelnemers kwam de proeverij in een stroomversnelling, want de mooie geuren en smaken waren begonnen. Een vrouwelijke gast riep uit: " 't is een straf, maar met een sigaar en chocola bij deze whisky word ik helemaal blij"

Glenfarclas201005

5. Glenfarclas 17 jaar

Score13,9%
RegioSpeyside
Leeftijd17 jaar
DistillerGlenfarclas (fabrieks-bottling)
Alcoholpercentage43%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Een fabrieksbotteling, waarvan slechts een gelimiteerde hoeveelheid is gedistribueerd, ten behoeve van de Noord Amerikaanse, Japanse én de tax free markt.

Neus: butterscotch, fruit en iets turf. Smaak: volle sherry en zoete moutsmaak waarbij er ook een beetje turf naar boven komt. Afdronk: zacht en blijft lang hangen met in de verte zoetigheid, vanille en eik. Redelijk complexe whisky.

Tijdens de proeverij:

Deze Glenfarclas was de winnaar van de vergelijkingsproeverij in mei 2010. Nu werd hij vergeleken met een contrabas: een zware whisky met een heerlijke neus. Dit was dan niet genoeg om tot in de hogere regionen van de proeverij door te dringen. Maar dat zou binnen de context van deze jubileumproeverij toch al zeer moeilijk zijn geweest.

Old Pulteney 17 jaar

6. Old Pulteney, OB, 17yo

Score11,2%
RegioHighland
Leeftijd17 jaar
DistillerPulteney (fabrieks-bottling)
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Kleur: rood herfstig amber. Neus: zoet met en vleugje appel en peer. Iets houtig met een toetsje caramel Smaak: rond met een toetsje vanille en kruidige bloemige tonen op de achtergrond, met een lange afdronk.

Tijdens de proeverij:

Dit was de overall winnaar van één van de eerste proeverijen van de Whisky Train, mei 2009. Iemand vond het een gitaar, die ietwat stroperig was, maar met een mooie afdronk. Echter tegen het geweld van de resterende whisky's kon hij deze keer niet op.