Verslag September 2009

woensdag 09 september 2009

Het rijtje whisky's We moeten even een foutje rechtzetten: na hertelling bleek de Port Ellen toch de winnaar van de avond. Hij versloeg de runner-up, de Arran, op het nippertje. Voor wie het bewijs wil zien - we zullen de telformulieren bewaren. En de Port Ellen bleek een bijzondere whisky. Want winnaar worden en toch bij een paar mensen op de laatste plaats belanden is een prestatie.

Overigens waren alle whisky's van hoge kwaliteit en de smaakverschillen moesten dit keer in de diepte worden gezocht. De kreet 'dit is wel erg complex' werd dan ook vaker gehoord deze avond. En dan het inkoppertje: de Eleuthera van Compass Box bleek bij verschillende mensen zo in de smaak te vallen dat men bij voorbaat vond dat hij best wel kon winnen. Maar hij mocht niet meedoen. Met de Bowmore cask strength 56% kreeg iedereen nog even een duwtje na.

Winnaar

Port Ellen 1982, 'Conoisseurs Choice', 25 yo

Portellen
Score19,9%
RegioIslay
Leeftijd25 jaar
DistillerPort Ellen Distillery
BottlingGordon & MacPhail
VatRefill sherry butt
Alcoholpercentage40%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

De Port Ellen Distillery is al gesloten sinds 1982. Dit is een van de laatste distillaten van deze distillery. Neus: rokerig zoet, met een hint van vanille. Afdronk: Citrus, fruit, snoepjes. Moutig. Veel smaak en een lange afdronk bij een verhoudingsgewijs laag alcoholpercentage...

Tijdens de proeverij:

Onze gasten roken jodiumachtige mout, ziekenhuis. De smaak had zoveel verschillende tonen dat men het nauwelijks kon benoemen. Meest genoemd: een lichte boterigheid en zoethout.

Over de afdronk konden we de volgende uitspraken noteren: 'rijkste smaken pallet van de avond', 'mist body', 'knappe whisky, veel smaak', 'mooie whisky, in het rijtje een goed uitgepakt risico', 'een afdronk die gaat van fantastisch tot niets'. En ook: een paar gasten vonden deze whisky zomaar de minste van het stel...

2e plaats

Arran 'St. Emilion Grand Cru', OB, 9yo

Arran
Score19,3%
RegioHighland
Leeftijd9 jaar
DistillerAran Distillers Ltd. (fabrieks-bottling)
VatSt. Emilion Grand Cru Cask
Alcoholpercentage50%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Limited edition van 6636 flessen. Neus: Krenten, koek, kaneel met de geur van alcohol. Afdronk: fruit, bloemig. De smaak blijft lang hangen. Een druppel water haalt de smaak van wijn naar voren.

Tijdens de proeverij:

Niet de winnaar - maar wel verrassend dichtbij: onze gasten roken een complexe geur van hout, fruit, drop en salmiak. Smaaktonen waren toffee, chocola, kaneel, pruimen, stroop, zoet, spirit (alcohol). Een erge 'aanwezige' afdronk met cashewnoten en zelfs pindarotsjes. Een druppeltje water bracht de wijnsmaak van het St. Emillion vat naar boven.

3e plaats

Bruichladdich 'The Sixteens'

Bruichladdich the sixteens
Score18,0%
RegioIslay
Leeftijd16 jaar
DistillerBruichladdich distillery (fabrieks-bottling)
VatMargaux cask
Alcoholpercentage46%
Fles nummer4027
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Limited edition 'First Growth Series'. Neus: zoet, boterig: de geur vanboterbabbelaars, turf. Afdronk: rozijnen, licht prikkelend, je 'proeft' de alcohol. Een drup water maakt heel duidelijk de wijnsmaak los.

Tijdens de proeverij:

Dit vonden onze gasten: deze whisky heeft wel iets van de Arran: een neus van fruit, alcohol, zoet, turf, gras en - jawel - zaagsel. Men proefde boter, hout, turf en citrus. De afdronk werd als een beetje vlak ervaren. Met een drupje water werd hij 'romig'. Een van onze gasten gaf het dubieuze compliment: 'Mooi vakmanschap, een drank voor iemand die van een borrel houdt en niet van whisky'.

4e plaats

Oban 1991, 'Distillers Edition', 14yo

Oban
Score15,6%
RegioHighland
Leeftijd14 jaar
DistillerOban Distillery (fabrieks-bottling)
VatMontilla Fino Cask
Alcoholpercentage43%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Distillers Edition. Neus: vanille, 'terpentine', droog sherry aroma. Afdronk: fruitig, sinaasappel, bitter: marmelade.

Tijdens de proeverij:

Dit vonden onze gasten: geurtonen van noten en vanille. Men proefde karamel, alcohol, boter, toffee en koffie, en in de afdronk werden banaan en noten opgemerkt.

5e plaats

Talisker 1995, OB, 12yo

Talisker
Score13,7%
RegioHighland
Leeftijd12 jaar
DistillerTalisker Distillery (fabrieks-bottling)
VatEuropees eiken
Alcoholpercentage45,8%
Fles nummer05755
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Special edition: celebrating a decade of 'Friends of the Classic Malts'. Neus: zoete sherry. Afdronk: sinaasappels, zoet, iets teer en peat.

Tijdens de proeverij:

Dit vonden onze gasten: geurtonen van alcohol, fruitig, rokerig, vanille, noot, jodium, karamel, nat hout, aarde. Smaaktonen: sinasappel, boter, aceton, kruidig, pittig, vanille en een afdronk die van sterk naar zacht vervaagde.

6e plaats

Isle of Jura, OB, 15yo

Jura
Score13,5%
RegioHighland
Leeftijd15 jaar
DistillerJura Distillery (fabrieks-bottling)
Alcoholpercentage45%
Fles nummer01885
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Vintage Collection. Neus: groene appel, hooi. Afdronk: lichte turfsmaak, minder zoet. De smaak is 'wat gesloten', een enkel druppeltje water kan veel uitmaken.

Tijdens de proeverij:

Dit vonden onze gasten: geurtonen van boter, hooi, gras, kokos, noten. De smaak was zoet fruitig, hooiïg, jodium, turf, karamel, notig, maar de afdronk was nogal vlak.

ALLE JOURNAALS...