Verslag Januari 2019

donderdag 17 januari 2019

selectie januari 2019

De eerste proeverij van 2019 ligt weer achter ons. Wat rest is de uitslag, de foto's en beschrijvingen. Buiten was het koud en de eerste hagelachtige sneeuw had zijn werk gedaan, de wereld in Sint Pancras zag even wit. Wij zaten binnen en werden verwarmd door een mooi rijtje whisky's.

inkopper uitsmijter januari 2020

De starter was nieuw voor veel mensen, terwijl hij toch al lang bestaat:de 6-Isles. Een mooie blended malt van 6 distilleerderijen van Islay, Orkney, Jura, Arran, Mull en Skye.

Het toetje was een mooie jonge Bunnhabhain van Gordon & Macphail, die vergezeld ging van een extraatje nl nog een Bunnahabhain Darach Ur Batch 1. Een mooi stel om te vergelijken en het was maar goed dat deze 2 niet in het "rijtje" meededen, het zou een strijd zijn geweest om de eerste plaats.

Winnaar

Kilchoman Sanaig NAS

kilchoman sanaig nas
Score35,2%
RegioIslay
LeeftijdNAS jaar
DistillerKilchoman Distillery (fabrieks-bottling)
VatBourbon & Sherry casks
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Opgericht in 2005 en wordt beschouwd als een van de kleinste distilleerderijen in Schotland. Deze boerderij distilleerderij is de eerste die gebouwd is op dit eiland sinds 125 jaar. Kilchoman geeft je de kans om het beste te zien van de tradities van het distilleren. Het is ook een van de weinige distilleerderijen die aan vloer mouten doet en ook zelf hun gerst verbouwt, zodat alles in het proces van whisky maken zichtbaar is in de distilleerderij - van gerst tot bottelen.

Sanaig is de naam van een kreek die vlak bij de distilleerderij ligt. De gelijknamige whisky werd samengesteld met 50% bourbonvaten en 50% sherryvaten. De gebruikte whisky’s zijn vier en vijf jaar oud. Door zijn samenstelling en leeftijd kun je dit zien als een gesherryde variant op Machir Bay.

Hij werd oorspronkelijk exclusief voor Frankrijk gebotteld, maar is nu ook in ons land verkrijgbaar. Zoals gebruikelijk bij Kilchoman is de whisky niet koud gefilterd en heeft hij zijn natuurlijke kleur. De mout werd, zoals ook gebruikelijk, geturfd tot een fenolgehalte van 50 ppm.

Kleur: beuken. Neus: aroma’s van fruitcompote, karamel, vanille en lichte koffie en kruidige turfrook. Smaak: duidelijke tonen van turfrook worden verrijkt door toffee en fris citrusfruit (ananas) en in de verte rozijnen in pure chocola. In de verte dwarrelt een pepertje. De lange afdronk heeft een geweldige balans tussen tonen van kust-turf, fruit en zoetheid.

Tijdens de proeverij:

Een vriendelijke Islay die naar meer smaakt. Had wat sterker gemogen, maar door zijn zachtheid zeer toegankelijk, een lekkere slobber Islay. In de neus toffee, aceton, zoete turf en boerderijachtig kruidig, niet aards. De smaak is toegankelijk, zoet en pittig met aan het eind menthol en Fisherman's friend.

Een geslaagde allemans-vriend. Goed voor een zwoele zomeravond om hem naar binnen te laten glijden en ervan te genieten. Een verrassende Kilchoman op een mooie eerste plek in deze proeverij. Een aardig weetje: precies een jaar geleden (17/1/2018) werd deze fles gebotteld, dus precies een jaar in de fles uitgerust.

2e plaats

Williamson 2010, Carn Mor SL, 7yo

williamson 2010 carn mor 7yr
Score27,5%
RegioIslay
Leeftijd7 jaar
DistillerLaphroaig
BottlingMorrison & MacKay
Vatsherry butt
Alcoholpercentage46%
Vat nummer7
Fles nummer1 van 885
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Morrison & Mackay begint zich te voegen bij de wat grotere bottelaars. Hun oorsprong is in het midden van de whisky produktie in Perth, waar Dewars en Famous Grouse wordt gemaakt. Zij zijn een onafhankelijke bottelaar met een paar mooie lijnen.

De top lijn: “Celebration of the Cask” dreigt echter onbetaalbaar te worden. Zou het te maken hebben met het inrichten van hun eigen distilleerderij in Aberargie? Dus we doen het deze avond met een whisky uit de Carn Mor Strictly Limited serie. Deze 7 jaar oude whisky werd gebotteld uit een enkel sherryvat met een oplage van 885 flessen.

Bessie Williamson was de eerste vrouwelijke distillery manager van de Laphroaig distilleerderij. En zij was in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw verantwoordelijk voor een sterke groei in populariteit van Laphroaig. Deze whisky is naar Williamson vernoemd en is een zwaar geturfde whisky van de Laphroaig distilleerderij die is gerijpt in een sherry butt. Dit maakt deze whisky niet alleen heel speciaal, maar ook zeer smaakvol.

Neus: stevige turf met zilte strandinvloeden. Daarna “zwembad” en lichte karamel en chocolade. Smaak: eerst vanillezoet met zoete rook en turf. De zilte en zoute invloeden nemen over. Afdronk: “clean” en zeer prettig verwarmend.

Tijdens de proeverij:

De deelnemers hadden er meer van verwacht, men vond niet iets herkenbaars van wat op een Laphroaig zou lijken. Een aparte smaak. De eerste smaak was wat muf en leek op het openen van gordijnen in een Centre Parc huisje (redactie: geen idee, wat dit betekent ;-) ), vervolgens een beetje vlak peated.

Iemand anders vond hem complex en gelaagd en proefde steeds iets anders en ook medicinaal.Blijkbaar deed hij het wel goed en was hij lekker. Hoewel iemand een analogie vond tussen een huis van een oude dame, vol met spullen, en je kunt het niet vinden. Hij miste de smaak. De afdronk was niet al te lang met pepermunt op het eind. Toch niet gek geklasseerd met een tweede plek in deze proeverij. Verrassend.

3e plaats

Caol Ila 2004, G&M Connoiseurs Choice, 13yo

caol ila 2004 gordon macphail cc 13yr
Score10,7%
RegioIslay
Leeftijd13 jaar
DistillerCaol Ila Distillery
BottlingGordon & Macphail in de Connoiseurs Choice series
Vat1st fill Bourbon en gedurende 3 jaar een Hermitage
Alcoholpercentage45%
Vat nummer18/002
Fles nummer1 van 3950
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Beschermd in the Sound of Islay, dicht bij Port Askaig, de belangrijkste haven van het eiland, ligt Caol Ila, de grootste en meest moderne distilleerderij op Islay. Caol Ila is de meest gebruikte en gewilde Islay malt voor blenders. Het is een belangrijke component voor vele blends zoals Johnnie Walker. Caol Ila is zeker de meest elegante, verfijnde en goed gevormde single malt van Islay.

Gordon & MacPhail is waarschijnlijk de meest bekende onafhankelijke bottelaar van Schotse whisky, die kan terugblikken op een meer dan 117 jaar lang succesverhaal. Door de jaren heeft heeft Gordon & MacPhail talloze single malt whisky’s gelanceerd en heeft op dit moment meer dan 350 verschillende edities van meer dan 70 Schotse distilleerderijen in hun portefeuille.

Het bedrijf behoort met Glenfiddich als een van de eersten die in de jaren 1960 durfde, de toenmalige onbetwiste populaire blended Scotch whisky aan te vullen met single malt whisky bottelingen onder het label "Connoisseur's Choice". Deze whisky is een goed voorbeeld hoe de Connoissseur’s Choice series is geëvolueerd.

In 2018 is men gestart met het “rebranden” van de totale lijn. Dit betekent ook, dat er duidelijk afstand is genomen van de vorige lijn, waarbij alcohol percentage en leeftijd een wat grotere rol gaan spelen. Én daardoor prijziger worden dan voordien.

Deze Caol Ila is, na een leven op een 1st fill bourbon cask, 3 jaar lang gefinished in een Hermitage vat (100% syrah druiven en wordt beschouwd als 1 van de topwijnen in de noordelijke Rhone vallei) en draagt hierdoor veel fruitige kenmerken over op de whisky.

Neus: Vol vanille, rood fruit, zoet met een BBQ op de achtergrond. Smaak: Romig, iets zoet, peper, framboos, zwarte bes, kruidig hout op de achtergrond. Afdronk: medium lang met rood fruit en wat turfrook, wordt droog.

Tijdens de proeverij:

Tja, de deelnemers waren het duidelijk niet eens met elkaar. Dat maakt het altijd weer spannend.Waar de een vindt, dat het er op begint te lijken, vindt de ander dat het een kruising is tussen een mislukte Bowmore en een gelukte Edradour. In de neus wat rubber en een beetje vuilnisbak, een beetje medicinaal en turf, maar ook wat alcoholig.

Verbrand bewerkt, geverfd hout. De smaak was aan de ene kant fijn, mooi met caramel, pittig en peper, maar ook gaat het van zoet naar zuur. De afdronk is fijn en beter dan de neus, alhoewel wanneer het glas leeg is begint het weer beter te ruiken. Mogelijk dat het wijnvat een probleem heeft gegeven bij deze whisky? In deze proeverij was een gedeelde 3e plek zijn deel.

4e plaats

Bunnahabhain 2013 Staoisha, Carn Mor, 5yo

bunnahabhain 2013 stoisha carn mor 5yr
Score10,7%
RegioIslay
Leeftijd5 jaar
DistillerBunnahabhain Distillery
BottlingMorrison & MacKay
VatBourbon cask
Alcoholpercentage50%
Vat nummer165
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Morrison & Mackay begint zich te voegen bij de wat grotere bottelaars. Hun oorsprong is in het centrum van de whisky productie in Perth, waar ook de Dewars en Famous Grouse worden gemaakt. Zij zijn een onafhankelijke bottelaar met een paar mooie lijnen. Helaas - de top lijn: “Celebration of the Cask” dreigt onbetaalbaar te worden. Zou het te maken hebben met het inrichten van hun eigen distilleerderij in Aberargie?

Deze volgende whisky is een voorbeeld van hun nieuwe serie: Strictly Single Cask, waarbij ze in het gat gedoken zijn, van wat Dave Stirk (Creative Whisky Company) heeft achtergelaten. Een betaalbare jonge single malt op 50% ABV. Deze whisky’s zijn voorlopig alleen voor de Nederlandse en Belgische markt.

Dit is een Bunnahabhain Stoisha, voorheen heten de geturfde whisky’s van Bunnahabhain “Moine”. Eens per jaar stookt de distilleerderij (die normaal zelfs nauwelijks geturfde of zelfs ongeturfde Islay’s produceert) een maand land allen maar geturfde spirit. Dit is een van hun laatste voorbeelden.

Neus: Een speciale beleving in de neus met veel peper en geel fruit. De zilte zeetonen zijn ook aanwezig bij deze zwaar geturfde whisky. Smaak: De zee invloeden komen terug op de tong met ook veel rook. Het gele fruit blijft zeer mooi aanwezig in de mond. Afdronk: Veel rook en veel peper, een prachtige Islay whisky

Tijdens de proeverij:

In de neus rubber en toch ook een lekker rokertje, de houtkachel komt er boven uit. Een beetje bederf en kruidig. De smaak was wat alcoholig, terwijl er bij de ander een referentie naar korenwijn bleek te komen. Iemand anders had slechts een woord, wat naar boven kwam: metworst.

Over het algemeen lekker met de eerste smaak erg goed, maar daarna bleef het vuurwerk uit. Een beetje een korte afdronk met turf. Of zoals een deelnemer zei: een hardloper, die in de afgrond stort, maar dan wel eindigend op de eerste plek in deze proeverij.

5e plaats

Bruichladdich 1992, Signatory Vintage, 22yo

bruichladdich 1992 signatory 22yr
Score8,3%
RegioIslay
Leeftijd22 jaar
DistillerBruichladdich Distillery
BottlingSignatory Vintage Unchill filtered series
VatHogsheads
Alcoholpercentage46%
Vat nummer3085/3086
Fles nummer1 van 283
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Bruichladdich is een stevige Islay distilleerderij. Met gaat zich af en toe flink te buiten aan turf en jodium. Toen de voorlaatste eigenaar de distilleerderij heeft overgenomen, heeft hij allerlei mooie lijntjes opgezet, maar is ook begonnen met unpeated whisky's die steeds meer gevraagd werden.

In 2012 werd de distilleerderij overgenomen door Remy Cointreau en de resultaten van alle mooie lijntjes, die er sinds 2002 zijn uitgezet door Jim McEwan komen nu (in 2019) een beetje naar boven. Deze 22 jarige is een onafhankelijke botteling gemaakt door Signatory Vintage van Andrew Symington, die ook de eigenaar is van Edradour, in de Unchillfiltered Serie.

Gedistilleerd op 21 oktober 1992 en een double cask release van hogsheads 3085 en 3086. Gebotteld op 25 september 2015 op 46%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen.

Neus: fris en fruitig met groene appel, druiven, bourbon, honing, vanille en bloemen. Smaak: lichte fruit tonen met eiken, kruiden, rook en turf. Afdronk: Medium lang met fruit, mout en een lichte bitterheid

Tijdens de proeverij:

Vanwege de leeftijd, 22 jaar, werd er van deze whisky een hoop verwacht. Als 2e whisky in het rijtje werd deze door de deelnemers beschouwd als een doorstarter, maar ook als een beginnende Islay whisky. De neus was bloemig en zoet, maar ook in het begin wat schoonmaakmiddel.Laat het glas een poosje staan en dat ontwikkeld er zich toffee.

De smaak was zacht met hard fruit, als appels en peren, en zacht en crèmig. Een beetje ziltig op het eind. De afdronk was kort met hout en een beetje aarde-achtig en weinig body. We hadden dit niet echt verwacht. Weer een bewijs dat een oude whisky niet altijd de beste zal zijn?

6e plaats

Bowmore White Sands 17yo

bowmore whitesands 17yr
Score7,6%
RegioIslay
Leeftijd17 jaar
DistillerMorrison Bowmore Distillers (fabrieks-bottling)
VatBourbon
Alcoholpercentage43%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Bowmore is één van de, op dit moment, 7 stokerijen op Islay. De distilleerderij is in 1779 gebouwd, en is te vinden in de gelijknamige plaats aan de oevers van de Laggan, hun water leverancier. Bowmore is de oudste legale whisky distilleerderij op het eiland Islay. De eigenaar is Morrison Bowmore, dat in handen is van het Japanse Suntory.

Men produceert per jaar 1,7 miljoen liter alcohol, waarvan een groot gedeelte verdwijnt in blends als: Black Bottle en Rob Roy. White Sands was het topstuk van een nieuw trio Bowmores die voor de travel retail zijn gebotteld. De whisky werd vernoemd naar de witte stranden van The Big Strand en Laggan Bay, een stuk kust ten zuiden van de distilleerderij.

Deze botteling is de persoonlijke favoriet van Master Distiller Eddie MacAffer. De whisky rijpte 17 jaar lang in Bowmores legendarische No. 1 Vaults, het oudste rijpingsmagazijn van Schotland. Kleur: oud goud.

Neus: lichte aroma’s van fijne turfrook in combinatie met rijke strooptoffee en rijp tropisch fruit. Smaak: romige toffee en zoetheid van gerstemout worden al snel gevolgd door tonen zeezout en warme turfrook. De afdronk is lang en verwarmend met romige caramel en turfrook én een pepertje op het eind.

Tijdens de proeverij:

Als eerste whisky in het "rijtje" vond men het een goede starter. Eigenlijk kon men er niet zoveel van maken en was er meer verwacht. Een beetje vlak en niet erg spannend. De neus was mooi met bloemen, vanille, kruiden en weinig turf. Iemand rook de kringloop. De smaak was romig (boter), zoet en weer weinig turf, deze kwam echt pas aan het eind van de afdronk. De afdronk was kort. Iemand vond het een mooie whisky on de kater van gisteren weg te spoelen. Een laatste plaats was zijn deel.

ALLE JOURNAALS...