Boomgaardproeverij 2011

Tijd: woensdag 31 augustus 2011 van 18:30 tot 22:00
Locatie: Een boomgaard in Heerhugowaard

Feestje!
Voor wat ons betreft was deze openluchtproeverij een feestje - met veel dank aan Rob en Willemijn voor hun gastvrijheid - en natuurlijk Bert, Marco en de buurman voor hun onschatbare hulp. De keuken, gerund door Myrna en Ingeborg liep als een trein.

De tenten kwamen op naam van Rob, Willemijn en natuurlijk David. De kachel was van Marco en het meubilair, de terraswarmers en de geluidsinstallatie werden gesponsord door 't Hekeltje Verhuurbedrijf . Ongelofelijk, maar waar: toen het erop aankwam, regende het niet! 

Run...
We hadden vooraf echt niet kunnen bedenken dat er zo'n run op deze proeverij zou ontstaan. We hebben helaas flink wat mensen moeten teleurstellen - er is een grens aan wat we met z'n drieën aankunnen... Er was dan ook nauwelijks tijd om jullie reacties te verzamelen. En dus: iedereen die nog wat te reageren weet: schroom niet en mail.

De whisky's
De aftrap was voor de Loch Lomond Single Blend: voor alle kuifje fans: de favoriete whisky van Kapitein Haddock - een gezellige whisky (ja, dat bestaat!). Vervolgens schonken we een zestal whisky's - met een opgetelde leeftijd van  142 jaar en dat is best oud voor whisky's.

Des te verrassender was het dat de uiteindelijke winnaar de jongste bleek te zijn - en ook nog eens de goedkoopste. Een eyeopener! Uitsmijter was de 23 jarige Benriach-Glenlivet - een potige maar fruitige jongen die liever in de competie had meegedaan - en bovendien niet goed in staat bleek iedereen weg te jagen. Dat hebben we uiteindelijk zelf moeten doen.

Duthies clynelish 15

1. Clynelish Duthies

Score20,2%
RegioHighland
Leeftijd15 jaar
DistillerClynelish
BottlingCadenhead Duthies
VatSherrywood
Alcoholpercentage46%
Fles nummer1 van 720
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: romige cappuccino, overgaand in rijke peperige toffee. Smaak: explodeert in de mond - rijpe vruchten, banaan, meloen, zoet. Afdronk: lang met een klein beetje rook.

Tijdens de proeverij:

De nipte winnaar, op de hielen gezeten door de Bunnahabhain. We hadden het helaas te druk om info bij onze proevers te verzamelen. Iemand?

Dunbheagan bunnahabhain 24

2. Bunnahabhain 1985 Dun Bheagan

Score19,7%
RegioIslay
Leeftijd24 jaar
DistillerBunnahabhain
BottlingDun Bheagan
VatOak barrel
Alcoholpercentage48%
Vat nummer5 & 7
Fles nummer1 van 372
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Bunnahabhain is van alle whisky's, afkomstig van de 7 Islay Distilleries, de zachtste. Neus: nootmuskaat, marsepein en gedroogde abrikozen. Smaak: zout, citroencake en kokos met een zweem van rode peper. Afdronk en zacht, gemiddeld zoet en nog steeds een beetje zout en citrus.

Tijdens de proeverij:

Deze Islay werd verrassend verslagen door de veel jongere (en goedkopere!) Clynelish, hoewel het niet veel scheelde.

Glenrothes glenlivet cadenhead 18

3. Glenrothes-Glenlivet 1990 Cadenhead Original

Score16,8%
RegioSpeyside
Leeftijd18 jaar
DistillerGlenrothes-Glenlivet
BottlingCadenhead
VatSherry cask
Alcoholpercentage46%
Fles nummer1 van 610
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De Glenrothes-Glenlivet Distillery werd rond 1990 omgedoopt tot Glenrothes Distillery. De oorspronkelijke naam heeft overigens niets te maken met 'The Glenlivet' Distillery. Neus: walnoten, lucifers (zwafel), overgaand in koffie, chocolade en leer. Smaak: veel sherry - wat je ruikt komt dubbel zo hard terug in de smaak. Afdronk: lang en zoet.

Tijdens de proeverij:

Men proefde verbrand hout, vanille en stroop. Iemand rook 'geföhnd haar' en weer een ander proefde bloemkool. Tja...

Dunbheagan brora 26

4. Brora 1981 Dun Bheagan

Score16,7%
RegioHighland
Leeftijd26 jaar
DistillerBrora
BottlingDun Bheagan
VatDry Sherry butt
Alcoholpercentage46%
Vat nummer1526
Fles nummer1 van 684
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Brora Distillery is in 1983 gesloten tijdens de recessie, ongeveer gelijktijdig met Port Ellen. Deze whisky is 'Archived in Dun Bheagan' en inmiddels niet meer te krijgen. Neus: vol en fruitig, houtig, met geconfijte kersen en honing. Smaak: zacht, kruidig, zoet, 'warm' . Afdronk: lang en droog, zoet en bloemig.

Tijdens de proeverij:

Het zusje van de Clynelish - de winnaar - en duidelijk minder populair - de stakker.

Miltonduff Rattray Cask

5. Milton Duff 1980 A.D. Rattray

Score14,4%
RegioSpeyside
Leeftijd30 jaar
DistillerMilton Duff Distilleries
BottlingA.D. Rattray
VatBourbon cask
Alcoholpercentage44,5%
Vat nummer12427
Fles nummer1 van 240
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: zoet met veel vanille, appel en honing en een toets zoethout. Smaak: zoet, nadrukkelijker dan de geur doet vermoeden, boter, vanille en citrus, grapefruit en snoepjes. Afdronk: gemiddeld lang met een beetje gember, peper, vanille en citrus.

Tijdens de proeverij:

Veel hout vanille en hong - en erg zoet en soepel.

Dunbheagan glen scotia 29

6. Glen Scotia 1975 Dun Bheagan

Score12,1%
RegioCampbeltown
Leeftijd29 jaar
DistillerGlen Scotia
BottlingDun Bheagan
VatRum barrel
Alcoholpercentage43,3%
Vat nummer689
Fles nummer1 van 210
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Deze whisky is 'archived in Dun Bheagan', wat betekent dat hij niet meer te verkrijgen is. Neus: fris, leerachtig, droog en zout. Smaak: pittig fruitig, beetje ananas. Afdronk: kruidig, droog met een zweem van kokosolie.

Tijdens de proeverij:

Een ziltig fruitige whisky met erg droge lange afdronk. Iemand vond dit 'een beetje van alles wat - misschien omdat hij buiten geproefd werd?'.