Verslag Boomgaard 2025
donderdag 04 september 2025
Op donderdag 4 september 2025 was de Boomgaardproeverij 2025 het traditionele begin van het proefjaar (2025/2026) in de boomgaard van Rob en Willemijn in Heerhugowaard. Het bleek een bijzondere avond. Nadat we de vorige jaren rekening moesten houden met de hitte, moesten we deze keer letten op de regen. We hadden de tenten getest en hadden alles geschikt bevonden om echte hoosbuien het hoofd te kunnen bieden. Een half uur voordat we zouden beginnen met de proeverij werden wij én de onderweg zijnde deelnemers, overvallen door een gigantische onweersbui. Maar precies om 19:00 brak de zon door en konden we toch van start zoals we gewend waren. De weergoden waren ons daarna goed gezind, eigenlijk precies tot de afloop van de proeverij. We hopen dat iedereen dan ook weer droog thuis gekomen is.
We begonnen de avond met een mooie starter. Spice King, een small batch van Wemyss stond op het menu. Een mooie Boomgaardstarter, zeker met de hoosbui achter de rug. Kruidig, hout, boomgaardfruit én een klein rokertje. Je werd er meteen weer warm van. Tussendoor hebben we het rijtje geproefd én onze "eigen fles" kunnen introduceren (zie hieronder bij Benriach).
Zoals altijd tijdens een Boomgaard proeverij hadden we 2 toetjes. Een Bunnahabhain Staoisha van Berry Bros&Rudd. Een mooie typische stevige Islay, warm met wat jodium, drop en toch ook weer boomgaard fruit in de vorm van groene appels (Granny Smith?) en natuurlijk turf. Een whisky voor de echte Islay-liefhebber. Én natuurlijk een ongeturfde whisky, Balblair 2011 van The Maltman. Eigenlijk een sherrybom: Lang, warm en zacht, caramel, vanille en hout, met veel rood fruit. Een mooie tegenhanger van het zwaar geturfde toetje in deze proeverij.
Hieronder dan het geproefde rijtje met een mooie winnaar en een mooie plek voor onze "eigen fles". Het proefjaar is goed en fijn begonnen.