Verslag Maart 2022

donderdag 24 maart 2022

 

We zijn weer begonnen! Onze eerste proeverij, na een tweetal donkere jaren, was stevig. Een Islay proeverij waar we vaak het jaar mee starten. Het bleek een gewilde avond, want de proeverij was vol. Een verrassende line-up,  waarbij we in ieder geval 2 Laphroaig's en 2 Ardbeg's konden gaan vergelijken, maar ook een mooie 19 jaar oude Port Askaig (Caol Ila) en een 13 jarige Caol Ila.

Deze laatste (de Caol Ila van Gordon & MacPhail) was de starter en was een 'straight forward Islay' whisky uit de Discovery serie met veel fruit, turfrook en een zoetige rokerige afdronk.  Het toetje was een stevige 13 jarige Port Charlotte van 12 Barrels. Een mooie recht toe, recht aan whisky, aards, rokerig, turfig, boslucht, vanille, citrus, maar ook toffee en melkchocolade. Een mooie uitsmijter van een geslaagde avond.

Winnaar

Port Askaig, 19yo

port askaig 19yo
Score25,3%
RegioIslay
Leeftijd19 jaar
DistillerCaol Ila distillery
BottlingSpeciality Drinks Ltd
VatBourbon cask
Alcoholpercentage50,4%
Fles nummerlimited outturn
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Port Askaig, haven aan de noordkust van het eiland, is al honderden jaren de toegangspoort tot Islay. Port Askaig is ook de naam van een serie Islay single malt whisky's die de unieke geest en karakter van Islay weergeeft. Herin worden robuuste rokerigheid en zachte fruitigheid samengebracht.

Deze gelimiteerde botteling is één uit een serie Islay whisky's, die speciaal ontwikkeld werd door Speciality Drinks Ltd (recent de naam gewijzigd in Elixer Distillers) om tegemoet te komen aan de wensen van  beginnende whisky proevers, die 'dezelfde eisen stellen en zich toch willen onderscheiden van doorgewinterde whisky kenners' (volgens The Whisky Exchange).

De distilleerderij is vooralsnog onbekend. Wij denken mogelijk Caol Ila, dat is natuurlijk een gok, maar de meest gebruikte whisky voor deze bottelingen komt daar vandaan. Caol Ila is de meest gebruikte en gewilde Islay malt voor blenders. Het is een belangrijke component voor vele blends zoals Johnnie Walker.

Caol Ila is verreweg de grootste distilleerderij op Islay. Ze hebben een capaciteit van 6,5 miljoen ltr pure alcohol per jaar. In de 80-er jaren van de vorige eeuw zijn ze begonnen met de unpeated Caol Ila (Caol Ila Highland). Deze werd vooral gebruikt in de blend whisky's, maar sinds 2008 is men begonnen met het bottelen van deze Highland als 8 jarige single malt.

Neus: Aangename rook met munt. Citroen/citrus noten. Grasachtig en mineraal. Fris. Smaak: Zachte rook met citrustonen. Asachtige noten. Mineraal. Afdronk: gemiddeld lang. Goed uitgebalanceerde rook, zelfs een beetje vettig.

Tijdens de proeverij:

Een lekkere complexe "old school" whisky. Citrus, noot, turf én kitspuit (sic!) in de neus. Begin van de smaak: gedroogd fruit, gebakken banaan met gestampte muisjes (of bananensnoepjes van Haribo) en honing, kruidig met gegrilde groente, venkel, mineraal. Afdronk: Goed in balans met een rokertje, ziltig, turf redelijk mild met boter en citrus. De winnaar van de avond.

2e plaats

IO III, 2011, Scotch Universe, 8yo

io iii 2010 scotch universe 9yo
Score22,9%
RegioIslay
Leeftijd8 jaar
DistillerLaphroaig
BottlingScotch Universe
Vat1st fill oloroso sherry hogshead
Alcoholpercentage57,8%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Scotch Universe is whisky van een onafhankelijke bottelaar uit Duitsland. Het was tot voor kort niet te verkrijgen in Nederland, maar sinds een jaar of 3 heeft een enthousiaste Nederlandse slijter er voor gezorgd dat ook Nederland (met ongeveer 10 slijterijen verspreid over het land) hier van kan gaan genieten. Het zijn allemaal single cask bottelingen, waarvan er regelmatig nieuwe expressies verschijnen.

Het thema van deze lijn is "het universum". Om er achter te komen wat voor soort whisky er in deze fles zit, moet je de code op de fles ontcijferen. Dit klinkt moeilijker dan het is, maar meestal zit er een de nek van de fles een kaartje hoe je het moet decoderen. Handig hierbij is toegang tot het internet, want het jaartal geeft het jaar van de stichting van de distillery aan. Dit is zo gedaan omdat op een onafhankelijke botteling niet altijd de naam van de distiller mag staan. (Vaak 'secret Speyside' of 'Unknown Highland')

Mocht je er echt niet uitkomen dan weet de slijter wel wat er inzit. Uit het decoderen kwamen we tot de conclusie, dat dit een 8 jarige Laphroaig is op een 1st fill Oloroso vat. De Laphroaig distilleerderij is misschien wel de meest bekende distilleerderij op Islay, daar heeft hun marketingafdeling wel voor gezorgd. Buiten het feit dat de geproduceerde whisky's turfig en jodiumachtig zijn.

Bekend is de actie waarbij je eigenaar werd van een vierkante voet met het recht op een gratis dram als je jouw stukje land ging bezoeken. Velen van ons hebben zo'n vierkante voet eiland. We hebben een uiterst lange omschrijving gevonden van de smaakkenmerken, die we jullie niet wilden onthouden:

Neus: Krachtig en hartig. Net gedoofd kampvuur, zoute aarde, jodium, boerenerf, gevlamd chashu-varkensvlees, spekvet en miso. Vuile gerst, gebrande marshmallow, met donkere chocolade bedekte toffee-cake, zoutwater. Geroosterde venkel, ingelegde gember, pinda's, zwarte peper en een beetje vers leer. Grapefruit, citroensap, dadels en pruimensaus.

Smaak: Dik en olieachtig. ZEER zout. Rozijnen, honing en banaan, samen met een emmer zeewater en zware turfrook. Vrij aards en boerenerf op de ontwikkeling met wat jodium, hooi en leer. Ik heb nog nooit inktvisinkt gehad, maar dit is hoe ik me voorstel dat inktvisinkt smaakt. Hartige gerookte kippers, mortadella, hardhouten houtskool, appel, ahornsiroop en vlammende berkenschors. Een beetje een openlijke sherry-noot naar achteren, evenals wat havermout-rozijnenkoekje.

Afdronk: middellang, scherp en licht tanninerijk. Citroensap, verse gember en licht aangebrande koffie. Paardenmest. Donkere chocolade, geroosterde pinda's, gouden rozijnen en de machinekamer van een in zout geweekte trawler. Geroosterde tomatensalsa met koriander? Aanhoudende citroen en houtskool.

Tijdens de proeverij:

Over het algemeen vond men dit een prettige whisky. Vol met smaken en geuren. Neus: druivenschillen, Bastognekoeken, rokerig, brand, zaagsel, een fruitje en een nootje, maar ook kerrypoeder. Smaak: karamel, boter, chocolade bom, rokerig en kruidig, vanille,sherry, medicinaal, stophoest, roggebrood, Haagse hopjes, maar ook wybertjes en stuiterballen.

De afdronk was lang met kruidnagel en prettig scherp. Een drupje water veranderde het zoetige sherry smaakje in drop. Al met al redelijke consensus over de 2e plek in deze proeverij.

3e plaats

Ardbeg Wee Beastie

ardbeg wee beasty 5yo
Score15,5%
RegioIslay
Leeftijd5 jaar
DistillerArdbeg Distilleries (fabrieks-bottling)
VatBourbon & Oloroso casks
Alcoholpercentage47,4%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

De Ardbeg-distilleerderij (Schots-Gaelisch: Taigh-staile na h-Àirde Bige) is een Schotse whiskydistilleerderij in het plaatsje Ardbeg aan de zuidkust van het eiland Islay in de eilandengroep Binnen-Hebriden. De distilleerderij is eigendom van Louis Vuitton Moët Hennessy en produceert een zwaar geturfde Islay-whisky's.

De distilleerderij gebruikt gemoute gerst afkomstig van de moutvloeren van Port Ellen. Er zijn van deze distilleerderij flink wat standaard bottelingen, waarvan de Ardbeg 10, samen met de Uigeadail, de Corryvrecken, de An Oa én onlangs aangevuld met deze Wee Beastie 5yo, de meest herkenbare en betaalbare zijn. Hun jaarlijkse 'gelimiteerde' bottelingen voor de Feis Ile stijgen qua prijs boven het redelijke uit, maar lopen als een gekke en zijn meestal kort na verschijnen al uitverkocht.

Wee Beastie notes: Neus: Teer, vlees roken op BBQ, brandende houtskool, citroen en paardenstal. Smaak: Turf, smeerolie, limoensap, gekonfijt fruit, verbrand hout, ziltig, hint van chocolade en noten. Afdronk: Middellang, rook van brandend hout, kruidig, nootachtig, citrus, gebakken appel, zeezout, pure chocolade, gember en grapefruit

Tijdens de proeverij:

Over het algemeen was men het over deze whisky het wel eens, een typische Ardbeg met een merkgetrouwe smaak en een concurrent voor de 10-jarige. Maar wel net te jong en voor sommigen een lievelingetje. Laurier, salmiac, een beetje vlak, gebarbecued vlees, leer, noten, aards en rokerig.

Ook werd de vergelijking gemaakt met erwtensoep met worst. De whisky tintelde (stekelvarkentje) op de tong. jodium, veen, abrikoos en perzik kwamen voorbij. Voor de één een mindere afdronk, voor de andere een echte bite. Een derde plek in het geweld, niet slecht voor zo'n jong ding!

4e plaats

Williamson 2010, Carn Mor Strictly Limited, 9 yo

williamson 2010 carn mor strictly limited 9yo
Score14,9%
RegioIslay
Leeftijd9 jaar
DistillerLaphroaig distillery
BottlingMorrison & MacKay
Vatsherry hogshead
Alcoholpercentage47,5%
Fles nummer1 van 389
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Morrison & Mackay begon zich te voegen bij de wat grotere bottelaars. Hun oorsprong ligt in het midden van de whisky produktie in Perth, waar Dewars en Famous Grouse wordt gemaakt. Zij zijn een onafhankelijke bottelaar met een paar mooie lijnen. Echter de top lijn: 'Celebration of the Cask' dreigt onbetaalbaar te worden. Zou het te maken hebben met het inrichten van hun eigen distilleerderij in Aberargie?

Dus we deden het tijdens de proeverij met een whisky uit de Carn Mor Strictly Limited serie. Deze 9 jaar oude whisky werd gebotteld uit een enkel sherry hogshead met een oplage van 389 flessen. Deze botteling is één van de laatsten uit de samenwerking van Morrison & MacKay, in 2020 is het label overgegaan naar Morrison en is het rebranded. MacKay is zich gaan richten op hun distilleerderij in Aberargie.

Bessie Williamson was de eerste vrouwelijke distillery manager van de Laphroaig distilleerderij. En zij was in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw verantwoordelijk voor een sterke groei in populariteit van Laphroaig. Deze whisky is naar Williamson vernoemd en is een licht geturfde whisky van de Laphroaig distilleerderij die is gerijpt in een sherry hogshead. Dit maakt deze whisky niet alleen heel speciaal, maar ook zeer smaakvol.

Whisky Import Nederland notities: Neus: Licht jodium, zilte invloeden en eerste rook van een warm haardvuur. Dettol. Smaak: Witte druiven, daarna duinzand en vervolgens heel veel mint en eucalyptus, ondersteund door verfrissende turf. Afdronk: Prettig zoet en verwarmend

Tijdens de proeverij:

De whisky is zachter dan de standaard Laphroaig met in de neus wilde limoenen, laurier, sherry, maar ook mout. Iemand vond het een paté whisky, met de complimenten aan de catering, peperig, anijs, venkel. Voor iemand anders was dit de favoriet: Complex, met zoute drop, spek, rokerige aarde, maar ook een beetje kaneel en vanille, medicinaal, kruidig, verrot gras en heeel droog.

Het is peat, een mooie finish vooral met gerookte forel! Iemand anders: een snel-weg whisky met heel weinig asfalt. Een niet onverdienstelijke 4 plek in deze proeverij.

5e plaats

Bunnahabhain An Cladach, NAS

bunnahabhain an cladach nas
Score11,1%
RegioIslay
LeeftijdNAS jaar
DistillerBunnahabhain Distillery (fabrieks-bottling)
Vatsherry casks
Alcoholpercentage50%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Bunnahabhain, betekenis "Monding van de rivier" is gelegen in een prachtige omgeving met uitzicht op het eiland Jura. In tegenstelling tot zijn buren op het eiland, is Bunnahabhain whisky een light peated malt. De distilleerderij heeft de grootste pot stills op het eiland en de productie wordt meestal gebruikt voor het blenden (ondermeer de Black Bottle).

De officiële bottelingen zijn vaak een zacht subtiele Islay malt, maar eens per jaar wordt er een maand lang een stevige peated spirit gemaakt, die als Moine of Stoisha uit eindelijk gebotteld wordt. Deze botteling is zeer zacht en er is weinig turf of jodium in te bekennen. Deze stijl van Bunna's worden erg gewaardeerd en zijn erg gewild.

Deze An Cladach,, wat Gaelic is voor kust, is een complexe en rijke whisky met verfijnde sherry-invloeden. Een avontuurlijke whisky, die in eerste instantie enkel beschikbaar was voor de tax-free verkoop.

De neus is intens met tonen van bessenkoekjes, amandelen, wat gedroogd fruit gevolgd door melkchocolade en noten. De smaak is zoet, rechttoe rechtaan en vrij jong met tonen van zoute karamel, koekjes, gebakken fruit en kruiden. De afdronk is kort en peperig met tonen van gedroogd fruit, chocolade, noten samen met zeewier en natte stenen.

Tijdens de proeverij:

Men bespeurde in de neus vanille, fruit en wat grassig. De smaak was sherry-achtig, aards, zoet als brandy, maar ook een bittertje, salmiak en wat turf kwam naar boven. Afdronk was niet al te lang met een pepertje, wat noten, karamel en wat nattig hout. Iemand deed de whisky denken aan doekjes om de kachel mee schoon te maken. Een vijfde plek was zijn deel in deze proeverij.

6e plaats

Ardbeg Drum

ardbeg drum
Score10,3%
RegioIslay
LeeftijdNAS jaar
DistillerArdbeg Distilleries (fabrieks-bottling)
VatBourbon & Rum casks
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

De Ardbeg-distilleerderij (Schots-Gaelisch: Taigh-staile na h-Àirde Bige) is een Schotse whiskydistilleerderij in het plaatsje Ardbeg aan de zuidkust van het eiland Islay in de eilandengroep Binnen-Hebriden. De distilleerderij is eigendom van Louis Vuitton Moët Hennessy en produceert zwaar geturfde Islay-whisky's.

De distilleerderij gebruikt gemoute gerst afkomstig van de moutvloeren van Port Ellen. Er zijn van deze distilleerderij flink wat standaard bottelingen, waarvan de Ardbeg 10, samen met de Uigeadail, de Corryvrecken, de An Oa én onlangs aangevuld met de Wee Beastie 5yo, de meest herkenbare en betaalbare zijn. Hun jaarlijkse 'gelimiteerde' bottelingen voor de Feis Ile stijgen qua prijs boven het redelijke uit, maar lopen als een gekke en zijn meestal kort na verschijnen al uitverkocht.

Ze zijn dan nog wel verkrijgbaar vaak via het buitenland of veilingen, maar dan voor de dubbele aanschafprijs of meer. Zo ook deze gelimiteerde Ardbeg Drum voor de Feis Ile van 2019, een whisky gefinished op rumvaten. Notities van Thijs: Voor degenen die bereid zijn een paar extra ponden/euro's/dollars neer te leggen, is dit een mooie variatie op wat het moderne Ardbeg te bieden heeft.

Neus: De turfrook is subtiel in deze, waardoor er ruimte is voor tal van andere aroma's. Goed rond en enigszins romig, met papperige banaan, kaneelappel, ananas en abrikozen. Eindelijk zelfs wat snoepharten en een vleugje bloemen. Smaak: Mooi romig mondgevoel ook. Iets pittiger (nootmuskaat, kaneel, zelfs een vleugje gember), en veel droge rook en as. Het heeft echter een zoete zoetheid, naast vanille en limoen. Afdronk: Aanhoudend zout en rook en vanille.

Tijdens de proeverij:

Neus: chalet met open haard, mister proper, kruipolie. Smaak: niet echt een Ardbeg smaak, zo vlak als een Hollandse polder, te snel uit het vat gehaald, witte chocolade, fudge, droppig, laurier, sherry, hout en rozenwater. Er was toch nog iemand die er duidelijk Islay kwaliteiten aan wist te verbinden: hoestdrank, medicinaal en rokerig. Slechts een laatste plaats in deze proeverij, een mislukte uitvoering van een marketing verhaal?

ALLE JOURNAALS...