williamson 2010 carn mor strictly limited 9yo

Williamson 2010, Carn Mor Strictly Limited, 9 yo

RegioIslay
Leeftijd9 jaar
DistillerLaphroaig distillery
BottlingMorrison & MacKay
Vatsherry hogshead
Alcoholpercentage47,5%
Fles nummer1 van 389
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Morrison & Mackay begon zich te voegen bij de wat grotere bottelaars. Hun oorsprong ligt in het midden van de whisky produktie in Perth, waar Dewars en Famous Grouse wordt gemaakt. Zij zijn een onafhankelijke bottelaar met een paar mooie lijnen. Echter de top lijn: 'Celebration of the Cask' dreigt onbetaalbaar te worden. Zou het te maken hebben met het inrichten van hun eigen distilleerderij in Aberargie?

Dus we deden het tijdens de proeverij met een whisky uit de Carn Mor Strictly Limited serie. Deze 9 jaar oude whisky werd gebotteld uit een enkel sherry hogshead met een oplage van 389 flessen. Deze botteling is één van de laatsten uit de samenwerking van Morrison & MacKay, in 2020 is het label overgegaan naar Morrison en is het rebranded. MacKay is zich gaan richten op hun distilleerderij in Aberargie.

Bessie Williamson was de eerste vrouwelijke distillery manager van de Laphroaig distilleerderij. En zij was in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw verantwoordelijk voor een sterke groei in populariteit van Laphroaig. Deze whisky is naar Williamson vernoemd en is een licht geturfde whisky van de Laphroaig distilleerderij die is gerijpt in een sherry hogshead. Dit maakt deze whisky niet alleen heel speciaal, maar ook zeer smaakvol.

Whisky Import Nederland notities: Neus: Licht jodium, zilte invloeden en eerste rook van een warm haardvuur. Dettol. Smaak: Witte druiven, daarna duinzand en vervolgens heel veel mint en eucalyptus, ondersteund door verfrissende turf. Afdronk: Prettig zoet en verwarmend

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Maart 2022 (donderdag 24 maart 2022)
    Nummer 4 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    De whisky is zachter dan de standaard Laphroaig met in de neus wilde limoenen, laurier, sherry, maar ook mout. Iemand vond het een paté whisky, met de complimenten aan de catering, peperig, anijs, venkel. Voor iemand anders was dit de favoriet: Complex, met zoute drop, spek, rokerige aarde, maar ook een beetje kaneel en vanille, medicinaal, kruidig, verrot gras en heeel droog.

    Het is peat, een mooie finish vooral met gerookte forel! Iemand anders: een snel-weg whisky met heel weinig asfalt. Een niet onverdienstelijke 4 plek in deze proeverij.