Verslag Februari 2014

woensdag 26 februari 2014

De olympische spelen zijn alweer voorbij. Het zijn zware tijden. Deze proeverij markeerde duidelijk de overgang van een zachte winter naar een mooi voorjaar. Het begin was een beetje springerig van smaken en het einde deed denken aan een forse hoge zee tijdens een van de winterse stormen die we afgelopen herfst en winter hebben gehad.

De bijzondere starter was er een die je niet vaak tegenkomt. Het was een blend van Amerikaanse whiskey's die speciaal door van Wees werd gemaakt: Leftover, zoet (vanille en honing) een volle bourbon. De afsluiter deed heel even de afgelopen westerstormen terugkomen. Bruichladdich Octomore 6.1: kampvuur, zoet en zout tegelijk. Wat een whisky!

Winnaar

Bunnahabhain 2004 The MacPhail Selection 9yo

bunnahabhain the macphails collection 2004
Score23,8%
RegioIslay
Leeftijd9 jaar
DistillerBunnahabhain
BottlingGordon&MacPhail
Vatrefill sherry butt
Alcoholpercentage43%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Bunnahabhain, betekenis "Monding van de rivier" is gelegen in een prachtige omgeving met uitzicht op het eiland Jura. In tegenstelling tot zijn buren op het eiland, is Bunnahabhain whisky een light peated malt.

De distilleerderij heeft de grootste pot stills op het eiland en de productie wordt meestal gebruikt voor het blenden. De officiële bottelingen zijn vaak een zacht subtiele Islay malt. Deze botteling is zeer zacht en er is geen spoortje turf of jodium in te bekennen. Deze stijl van Bunna's worden erg gewaardeerd en zijn erg gewild.

Neus: Witte chocolade en vanille, zoals in een puddinkje, wat je zou krijgen in een chique restaurant. Na een tijdje ontwikkelt zich een bananen aroma. Smaak: Zoet, verse meloen en perziken. Romige chocolade noten. Afdronk: gemiddeld lang en verrassend zoet, heel anders dan 'normale' Bunna's

Tijdens de proeverij:

Deze werd toch wel beschouwd als een zeer mooie whisky. Of zo als iemand het noemde een trainingsmodule voor het grote werk. Lekker in de neus met een beetje rook, wat veen en kruidig. De smaak varieerde van vis, sherry, zoetig, fruitig, iets medicinaal en zeewier, maar ook bananen en caramel kwamen naar voren.

Hij is vol van smaak en volledig in balans, met in het begin een beetje veel alcohol, maar als je hem even laat staan, dan wordt hij steeds mooier. Hij blijft mooi lang hangen. Een fijne winnaar voor zo'n jong broertje, zeker gezien de prijs!

2e plaats

Edradour 2003, Ruby Port Cask, batch 2, 9yo

edradour ruby port cask 2003
Score19,8%
RegioHighland
Leeftijd9 jaar
DistillerEdradour (fabrieks-bottling)
VatRuby Port Hogshead
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Edradour afficheert zich nog steeds als de kleinste distilleerderij in Schotland. Maar dat komt een beetje onder druk door wat boerderij distilleerderijen. Ze maken per jaar ongeveer 90.000 ltr pure alcohol en ze runnen de fabriek met 3 man. Ze maken erg veel officiële bottelingen en zijn eigenlijk erg gewild.

Deze Edradour 2003 Ruby Port is een van die drams die je even zou moeten laten staan. In het begin voelt het een beetje scherp en pittig, maar na een poosje kwam alles goed en kwam er een zware neus van vruchten en een volle smaak.

Neus: Gefermenteerde rode vruchten gelei en framboos. Smaak: Dik en ietsje droog. Kruidig en rode bessen en een klein beetje gedroogde aardbeien. Afdronk: Lang, dik, kruidig en fruitig, zoete wijn. Een beetje drogend.

Tijdens de proeverij:

Veel deelnemers ruiken wat rook, zelfs rauwe vis werd er geroken, fenol en een beetje zwavel(vuurwerk), maar wel een erg mooie neus. Iemand vond dat hij anders rook dan dat hij smaakt, kruidig, noot, fruit en citrus. De smaak was erg vol, licht medicinaal, cognac naast koffie, vol met hout en zoet fruit. De afdronk was erg lang en vol en bracht niet de verwachte zoetheid, maar de port kwam duidelijk naar voren.

3e plaats

Imperial 1995, The Ultimate, 17yo

imperial the ultimate 1995
Score17,3%
RegioSpeyside
Leeftijd17 jaar
DistillerImperial
BottlingThe Ultimate
Vathogshead
Alcoholpercentage46%
Vat nummer50339
Fles nummer171 van 295
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Imperial, een distilleerderij van openen en sluiten. Gestart in 1897, gesloten in 1916. Heropend in 1919, maar weer gesloten in 1925. Hierna overgenomen door een consortium met o.a. Johnny Walker. Het duurde tot 1955 dat men weer ging distilleren. In 1965 werd de produktie uitgebreid, maar in 1985 (net als veel andere distilleerderijen) weer gesloten.

In 1989 gekocht door Allied Distillers en in 1998 in de mottenballen gedaan. Vorig jaar(2013) was het definitieve einde van Imperial. Alle gebouwen werden gesloopt. Men heeft in al die tijd slechts 1 officiële botteling gemaakt (15 jaar) de whisky werd vooral gebruikt voor blending. Maar er zijn ook veel private bottelingen, zoals deze van The Ultimate.

Neus: Zacht, zoet, zacht fruit, rozijnen, vanille. Smaak: Zoet, rozijnen, warm, banaan, hout, droog, mandarijn, citrus, honing, perzik, karamel, toffee. Afdronk: Zoet, rozijnen, middellange afdronk.

Tijdens de proeverij:

De neus is vol en bloemig met hier en daar wat fruit, de smaak is vooral pittig, fruitig met veel caramel, boter en citrus. De afdronk is vet, lang en blijft lekker plakken op het midden van de tong. De whisky is goed in balans, lang in de mond maar niet in de keel.

4e plaats

Jura 1995, Connoisseurs Choice 14yo

jura connoisseurs choice 1995
Score17,1%
RegioIsland
Leeftijd14 jaar
DistillerJura
BottlingGordon&MacPhail
Vatrefill bourbon barrel
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Jura ligt het dichtst bij Islay en heeft meestal een beetje het karakter van een Bunnahabhain (zacht, moutig en turf). Het is eigenlijk een dubieuze whisky. Je houdt er van of je "vind het maar helemaal niks".

Kleur: Bleek goud. Neus: Frisse, moutige aroma's met een vleugje anijs. Smaak: Zoet en moutig, met kruidige tonen. Afdronk: Kort maar overheerlijk delicaat.

Tijdens de proeverij:

De reacties liepen nogal uiteen van een top slobber tot een totaal geen indruk makende whisky. De neus was een klein beetje rokerig, bloemig met een beetje fenol. De smaak werd toch wel getroffen door marsepein, hout, fruit, slagroom zonder suiker. Hij vlakte af met een druppeltje water. De zachte afdronk was kort alsof men watermeloen met Spawater dronk. De geur was rijker dan de afdronk.

5e plaats

Old Pulteney, Pentland Skerries, NAS

old pulteney pentland skerries lighthouse
Score13,6%
RegioHighland
LeeftijdNAS jaar
DistillerOld Pulteney (fabrieks-bottling)
Vatsherry butt
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Een maritieme whisky uit een evenzo maritieme distilleerderij in Wick, in het uiterste Noordoosten van Schotland, met een productie van 3.000.000 liter alcohol per jaar. Tot 2012 was dit de meest noordelijk distilleerderij op het Schotse vasteland - een wat onbekendere distilleerderij die een stevige volle whisky maakt. De whisky wordt vooral gebruikt voor het blenden van de Ballentines.

Pulteney laat zijn standaard release whisky's meestal rijpen op bourbon vaten. Deze Pentland Skerries is de laatste van een serie van 3 uit de Lighthouse series en heeft het langst gerijpt en wel alleen op sherry butts.

Neus: Oud leer, kaneelstokjes, rozijnen cake en caramel. Er is iets verkoold hout te bespeuren. Smaak: gember, kaneel, chocolade, pruimen en rozijnen,gevolgd door iets plastic. Afdronk:: Een mix van eik , donkere chocolade en leer.

Tijdens de proeverij:

De reacties liepen nogal uiteen. De een vond het 'm net niet, terwijl een ander het een mooie frisse whisky vond. De neus gaf een beetje bederf en een beetje ether, maar ook hout. De smaak was redelijk fris, met caramel, hout, mout en citrus, maar toch ook kruidig. De afdronk was niet al te lang met veel spirit (een beetje scherp), mout en caramel. Misschien toch een beetje jong?

6e plaats

Glenburgie 2002, Spirit of Scotland, 11yo

glenburgie spirit of scotland 2002
Score8,4%
RegioSpeyside
Leeftijd11 jaar
DistillerGlenburgie
BottlingSpeymalt Whisky Distributors ltd
Vatrefill bourbon barrel
Alcoholpercentage46%
Vat nummer4780
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Glenburgie, een distilleerderij die in 2002 totaal gesloopt is en weer helemaal opnieuw is opgebouwd. In 2005 is een compleet nieuwe distilleerdij geopend die eigenlijk totaal niets van doen heeft met de oude distilleerderij.

De huidige productie bedraagt 4.200.000 liter per jaar. Het merendeel wordt vooral gebruikt voor het blenden van whisky (Ballentines, Teachers en Old Smugler). Deze Glenburgie is gerijpt op een Refill bourbon vat. Wel een bijzondere 11 jarige whisky, hij komt namelijk nog uit de oude distilleerderij.

Kleur: Goud. Neus: Frisse aroma's, van pralines en mandarijnen. Smaak: Volle smaak, met tonen van toffee en fruit. Kruidig en wat bitter. Afdronk: Lange, droge afdronk

Tijdens de proeverij:

Het midden van de tong doet niet mee en de whisky trekt geen film. De neus is vanille, citrus, de smaak sherryachtig,alcohol, kruidig en een beetje chemisch. Een scherpe drogende afdronk, die redelijk snel weg is. Whisky lijkt te jong en heeft nog geen balans.

ALLE JOURNAALS...