Verslag Mei 2011

woensdag 25 mei 2011

Inkoppertje en toetje

De laatste proeverij van het seizoen en eentje met risico. Wij wilden er een zomerse proeverij van maken en dus: geen enkele Islay! Dat laten we nu heel even bezinken...

En toch: behalve het inkoppertje, de alom geliefde North Brittish 1994 en het toetje, de Highland Park 1986 van Adelphi, hadden we voor deze gelegenheid ook nog een Bowmore Cask Port Finish én een Ardbeg Uigeadail meegenomen. Stramme whisky's van respectievelijk 56 en 54,2 procent met meer dan voldoende rook en medicinale alcohol. We laten onze gasten niet vallen! Of..? 

Inkoppertje en toetje

Vier van de whiskies die we schonken - de Clynelish, de Mannochmore, de Linkwood en de Highland Park, zijn inmiddels niet of nauwelijks meer te verkrijgen. Daar stond tegenover dat we gepland hadden een niet nader te noemen whisky te schenken, die uiteindelijk pas vier dagen voor deze proeverij werd gebotteld. Die bewaren we dus voor de volgende proeverij.

Winnaar

Clynelish 1990 Dun Bheagan Vintage

Clynelish DunBheagan 17
Score23,0%
RegioHighland
Leeftijd17 jaar
DistillerClynelish
BottlingDun Bheagan
VatSherry Butt
Alcoholpercentage46%
Vat nummer13149
Fles nummereen van 750
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Bij de bottelaar noemt men dit inmiddels een historische botteling. Neus: walnoot, zoutig, een beetje gember. Smaak: ziltige, romige caramel, kruidig. Afdronk: lang, fris als pepermunt.

Tijdens de proeverij:

Rokerig, turfachtig en een beetje medicinaal, deze whisky, die inmiddels niet meer te krijgen is. Genoemd werd verder de volgende waslijst: butterscotch, caramel, aarde, hout, rozijnen, houtskool, sherry, zoethout ende geur van franse kaas (jawel). 'Heul lekker' zei iemand, 'of eigenlijk hiel lekker!'.

2e plaats

Mannochmore 1992 Cadenhead

Mannochmore Cadenhead 16
Score19,9%
RegioSpeyside
Leeftijd16 jaar
DistillerMannochmore
BottlingCadenhead
VatOak cask / Sherry wood
Alcoholpercentage46%
Fles nummereen van 500
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: zoet, romig, amandelen. Smaak: hout, sherry, vanille, Amaretto met dat bittertje van amandelen. Afdronk: erg lang, eerst vlak maar later complex.

Tijdens de proeverij:

Een mooie tweede plaats voor deze 'glasbakkenwhisky', die je eigenlijk niet met je vrienden wil delen. Stiekem leegdrinken en de fles meteen weggooien, dat was het gevoel :-) Kruidig, rokerig, gedroogd fruit, nootmuskaat met een nasmaak van caramel. 'Amaretto wel, amandelen niet!' vond een van onze gasten.

3e plaats

Glenrothes 1984 Daily Dram

GlenRothes DailyDram 24
Score17,0%
RegioSpeyside
Leeftijd24 jaar
DistillerGlenrothes
BottlingBresser en Timmer
VatSherry cask
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: vol en fruitig, rijpe meloen en vanille. Smaak: vol en kruidig, eikenhout en vanille. Afdronk: gemiddeld lang en vrij zoet

Tijdens de proeverij:

'Een schilderswhisky' merkte iemand op, 'smaakt een beetje naar stopverf'. Ook werd 'zest' of de rasp van sinaasappelschil geproefd. 'Doet denken aan Grand Marnier...'. Wel een korte afdronk: 'flits - weg!'. En toch: een fijne whisky, getuige de derde plaats.

4e plaats

Linkwood 1989 Old Malt Cask Rum Finish

Linkwood OldMaltCask 13
Score14,8%
RegioSpeyside
Leeftijd13 jaar
DistillerLinkwood
BottlingDouglas Laing & Co
VatSherry en Rum cask
Alcoholpercentage50%
Fles nummereen van 294
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: moutig, iets rokerig, de geur van leer. Smaak: fruitig met banaan, kruidig en prikkelend. Afdronk: zacht met veel vanille.

Tijdens de proeverij:

De banaan kon niemand vinden. Wel een Gallia meloen. Verder vond men hem vrij scherp, te jong en daarmee dus te vroeg gebotteld. Niet de lekkerste van het rijtje dus.

5e plaats

Glen Elgin 1984 The Nectar of the Daily Dram

GlenElgin NectarOfDailyDram 25
Score14,1%
RegioSpeyside
Leeftijd25 jaar
DistillerGlen Elgin
BottlingThe Nectar / Bresser en Timmer
VatSherry cask
Alcoholpercentage43,8%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: sappig en fruitig, traditioneel Speyside, met citrus, perzik en een vleugje honing. Smaak: niet te zoet, snel vrij droog, citrus. Afdronk: warm, moutig, beetje appelcider.

Tijdens de proeverij:

Zachte whisky, van geur en van smaak met lange afdronk. Men rook peer en perzik. 'Een whisky die iedereen lekker zal vinden' was het idee. En dan toch ergens onderaan de ranglijst bungelen...

6e plaats

Auchroisk 1990 Duthies

Auchroisk Duthies 20
Score11,2%
RegioSpeyside
Leeftijd20 jaar
DistillerAuchroisk
BottlingCadenhead Duthies
VatOak Cask
Alcoholpercentage46%
Fles nummereen van 714
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: caramel, toffee, popcorn. Smaak: alles wat je ruikt, proef je ook - plus framboos, rabarber, vanille. Afdronk: lang, zacht en zoet.

Tijdens de proeverij:

De verliezen van deze maand. 'Hickory' (notenhout) werd genoemd. 'Beetje verbrand' vond iemand. De smaak werd hier en daar als 'metalig' ervaren.

ALLE JOURNAALS...