Oktober 2013

Tijd: woensdag 16 oktober 2013 van 20.00 tot 23.15
Locatie: Café Spoorzoeker, Alkmaar
Herenweg 209, Alkmaar

Selectie oktober 2013

Op deze herfstige regenachtige 16 oktober was er weer een waardig begin van het ‘binnen’ proefseizoen van The Whiskytrain. Veel nieuwe gezichten, een heel mooi lijstje te proeven whisky’s, een soepele starter een verrassende top 3 en een fantastische afsluiter.

Inkopper en uitsmijter oktober 2013

De avond werd begonnen met Blairmhor, een malt van 8 jaar oud, waarvan men vond dat dit toch wel een doordrinker zou kunnen zijn. De afsluiter was een hele mooie zeventienjarige Bowmore van Cadenhead. Een zware jongen met een hele mooie smaak, waarvan naar onze verwachting de laatste fles geen lang leven beschoren lijkt.

Daar tussendoor een opmerkelijk rijtje, zo bleek hieronder. Nog niet eerder in één van onze proeverijen was een Lowland whisky zo hoog geëindigd.

north highland 16yr

1. A North Highland Distillery 1996 Exclusive Malts

Score23,1%
RegioHighland
Leeftijd16 jaar
DistillerGlenmorangie
BottlingThe Creative Whiskycompany
Vatbourbon cask
Alcoholpercentage55%
Vat nummer5031
Fles nummereen van 288
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De distilleerderij, Glenmorangie, waar deze whisky vandaan komt, is de eerste, die afwijkende vaten is gaan gebruiken voor het "maturen"van whisky boven de bekende bourbon of sherry vaten. Na 2000 kwam dit finishen meer in zwang ook bij andere distileerderijen.

Er komt zelden een Glenmorangie als onafhankelijke botteling op de markt. Glenmorangie staat niet toe dat op de onafhankelijke bottelingen hun naam wordt weergegeven. Deze 16 jaar oude botteling, "from a North Highland distillery", is er een uit The Exclusive Malts Range van David Stirk.

Kleur: licht amber. Neus: aangename zoetige aroma's van oranje fruit. Smaak: krachtig met iets drogende zoetheid en tonen van bitterkoekjes en zoete kruiden. De afdronk is lang met aroma's van vanille en toffee.

Tijdens de proeverij:

Een mooie volle neus toont z'n karakter met caramel, donker fruit (vijgen, rozijnen)en toch ook sinaasappelschillen. De smaak was kruidig, pittig en warm, in het begin ietsjes scherp maar direct daarna vol en zacht. Algemene kreten als "Een heerlijke, lekkere, échte whisky" en "deze wil ik kopen!" passeerden de revue.

Arran devilspunchbowl chapterii

2. Arran The Devil's Punch Bowl Chapter 2

Score22,6%
RegioIsland
LeeftijdNAS jaar
DistillerArran (fabrieks-bottling)
Vat27 sherry hogheads & bourbon casks
Alcoholpercentage53,1%
Vat nummerdivers
Fles nummereen van 6660
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Arran distilleries is een jonge distilleerderij (1993) met een jaarlijkse productie van 750000 liter alcohol. Tien jaar na de eerste productie van 1995, zo rond 2005, kwamen er verschillende versies van de Arran whisky beschikbaar.

Elk jaar inspecteert de Distillery Manager van de Arran distilleerderij de opgeslagen vaten. Altijd op zoek naar de vaten, die zich het best ontwikkeld hebben door de jaren heen. Van deze whisky van hoge kwaliteit komt nu de tweede release van een duivelse dram. Angels & Devils.

Neus: levendig met gedroogd fruit, lichte kruiden, sigaren tabak en sherry. Smaak: sherryzoet met donkere chokolade, butterscotch, vanille en zachte citrus. Afdronk: citrus gaat over in turf, kruiden en een lichte rook.

Tijdens de proeverij:

Men had in de neus hout, sherry en gras. De smaak was erg zacht met chocola en munt (after eight)en in de afdronk, die erg lang in je neusholte bleef liggen, werd toch nog lekkere rook ontdekt die niet overheersend was. "Een lekker potje van alles" via "voor een zware jongen erg zacht" tot "op termijn niet verkeerd"

linlithgow ultimate 28yr

3. Linlithgow 1982 The Ultimate Rare Reserve 28yo

Score15,1%
RegioLowland
Leeftijd28 jaar
DistillerLinlithgow/St. Magdalene
BottlingThe Ultimate
Vatwine treated cask
Alcoholpercentage46%
Vat nummer11/75
Fles nummer274 van 284
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Linlithgow óf Saint Magdalene. Gesloten in 1983 (net als Port Ellen en Brora, waarvan nu een flesje meer dan €1800 kan kosten) Sommige gebouwen van de distilleerderij zijn verbouwd tot flats. De typische pagode daken en schoorstenen zijn behouden gebleven.

Kleur: goud. Neus: appel, gedroogd fruit, amandelen, hooi, marshmellows, kersen. Smaak: Volle smaak met gedroogde pruimen, amandelen, mint, kersen en zoethout.Afdronk: Lang met eiken, noten en ietsje mint.

Tijdens de proeverij:

In aanzet een best wel kruidige pittige whisky op de tong maar direct erg zacht met vanille en noga, caramel en boter. Een bevredigende lekkere start en een doordrinker. Iemand riep "ik wil nog een glas" en "ik heb de mint wel geproefd!"

tomatin cubocan

4. Tomatin Cù Bòcan NAS

Score13,6%
RegioHighland
Leeftijd<8 jaar jaar
DistillerTomatin (fabrieks-bottling)
VatVirgin oak/Bourbon/Sherry casks
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Ghost Dog is de vertaling van het Keltische "Cù Bòcan" (spreek uit: koo buk-uhn). Het verwijst naar de legende van een mythische hellehond die de bewoners van het dorpje Tomatin al eeuwen zou lastigvallen. Bij de Tomatin distilleerderij wordt een week per jaar een licht geturfde (15 ppm) whisky ten behoeve van de blended industrie geproduceerd. Hieruit is nu deze eigen botteling gemaakt.

De whisky is gerijpt op een combinatie van virgin oak en Bourbon- en Sherryvaten. Het betreft een eerste batch van 18.000 flessen. Hij is un-chill filtered gebotteld op een sterkte van 46%. Naar verluid is de whisky nog geen acht jaar oud, hoe dan ook is het de bedoeling dat er jaarlijks een nieuwe batch zal verschijnen, waarbij de leeftijd oploopt.

Neus: Een citrus mix van sinaasappels en grapefruits die leidt naar frisse bloemen. Smaak: Subtiel zoet, peper en noten. Hoe langer op de tong hoe meer de rook naar voren komt.Afdronk: Medium, met een laatste flits van de spookachtige rook.

Tijdens de proeverij:

Lekker zacht op de tong, veel smaak met een beetje citrus en een beetje rozijnen. Hij blijft zacht, maar toch kruidig en pittig. De afdronk werd medium gevonden met een lichte rook en peper.

macallen murraymcdavid 16yr

5. Macallan 1991 Murray McDavid 16yo

Score12,9%
RegioSpeyside
Leeftijd16 jaar
DistillerMacallan
BottlingMurray McDavid
VatSherry cask
Alcoholpercentage46%
Fles nummereen van 3500
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Macallan is na Glenfiddich en Glenlivet de grootste distilleerderij van Schotland met een jaarproductie van 8.000.000 liter alcohol. Oorspronkelijk werd de distilleerderij de 'Elchies distillery' genoemd. Hoewel midden in de Speyside noemen ze zichzelf een "Highland distillery".

Beroemd door het grote aantal kleine stills en het rijpen van de whisky op sherry vaten (trouwens dit vooral gedurende de laatste jaren, de oude). Dit geeft een zwaardere en vollere whisky. Het blijkt op elke leeftijd een superster te zijn.

Kleur: goud, neus: sherry, rozijnen, marmelade, peren, heidehoning en gember. Smaak: fruit als vijgen en dadels met poedersuiker, natte gembercake, vanille vla, noga, chocolade melk en wat kruiden. Afdronk: lang met bijna het volledig smaakpallet

Tijdens de proeverij:

Deze glijdt naar binnen met een geleidelijk smaakopbouw, je kan blijven proeven en hij opent gelijk de neus. Een erg mooie drank, zoetig en kruidig, maar met een chemische nasmaak in de afdronk. Iemand anders wist te melden dat hij meer rook, dan dat hij proefde en vond het een sinterklaaswhisky!

glenglassaugh evolution

6. Glenglassaugh Evolution small batch

Score12,7%
RegioSpeyside
Leeftijd3 jaar
DistillerGlenglassaugh (fabrieks-bottling)
VatGoerge Dickel Tennessee whiskey cask
Alcoholpercentage50%
Fles nummereen van 6000
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Glenglassaugh is een 'kust' distilleerderij, opgericht in 1875 en gelegen aan de noordkust van Speyside in debuurt van Glen Deveron en Banff. Een van de meest opvallende kenmerken van de Glenglassaugh whisky distilleerderij is waarschijnlijk het feit dat gedurende zijn hele bestaan meer gesloten is geweest dan operationeel.

Deze Evolution is de eerste nieuwe release sinds Glenglassaugh (die gesloten was tussen 1986 en 2008) werd gekocht door de Benriach Distillery Company (ook al eigenaar van GlenDronach). Gerijpt op een Tennessee whiskey vat, oorspronkelijk op een sterkte van 57,2%, maar terug gebracht naar 50% ivm smaak, taxes én beperkte productie van een small batch van 6000 flessen wereld wijd.

Kleur: goud. Neus: zoet, boterachtige-vanille, butterscotch en fudge doorwrocht met vruchten: golden delicious appels, gecarameliseerde peren en aardse kokos. Smaak: romig en zoet, meer butterscotch en vanille fudge. Wat banaan, peer en groene appel komen voordat de kokosnoot en anijs te voorschijn komt. Afdronk: rond en zoet met zachte kokos en zoethout notities.

Tijdens de proeverij:

Een volle jonge whisky met veel caramel, chocola en vanille. Heeft een volle bloemige (kruidige) afdronk en men nog niet helemaal in balans. De alcohol is een grote factor. "Hij ruikt lekkerder dan dat ie smaakt". Een metafoor van één van onze proevers: "jong, maar moet nog volwassen worden"