Verslag Oktober 2016

donderdag 13 oktober 2016

selectie oktober 2016

De eerste binnen proeverij is weer een feit, deze keer in het teken van jong, sherry met een beetje rook van het oude.

inkopper uitsmijter oktober 2016Onze starter hadden we al een keer eerder geproefd tijdens de Boomgaard van 2013. Een fantastische eerste release van de Old Perth, een mooie sherry blended malt, waarin de oudste whisky een 25 jarige Ben Nevis was. Het toetje was een 10 jarige Strathclyde, een single grain van Old Particular. Deze laatste bleek een mooie zoete op rum gelijkende whisky te zijn. Het was voor ons pas de 2e keer dat we een single grain in de proeverij hadden, deze bleek minder complex, dan dat we dachten. Mooi als toetje...

Winnaar

Bunnahabhain 1994, Cadenheads Small Batch, 20yo

bunnahabhain 1994 cadenhead 20y
Score24,4%
RegioIslay
Leeftijd20 jaar
DistillerBunnahabhain Distilleries
BottlingWilliam Cadenhead
Vatbourbon hogshead
Alcoholpercentage57,1%
Fles nummer1 van 354
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Bunnahabhain, betekenis "Monding van de rivier" is gelegen in een prachtige omgeving met uitzicht op het eiland Jura. In tegenstelling tot zijn buren op het eiland, is Bunnahabhain whisky een light peated malt. De distilleerderij heeft de grootste pot stills op het eiland en de productie wordt meestal gebruikt voor het blenden.

De officiële bottelingen zijn vaak een zachte subtiele Islay malt. William Cadenhead is misschien wel de oudste whisky makelaar cq bottelaar in de UK, normaal hebben ze een goede neus voor mooie whisky’s. We denken dat dit er 1 van is.

Neus: olijven, asperges, venkel en vers gebakken brood. Erg vet en nootachtig. Smaak: Meer olie tonen. Een industriële haven (Volendam?) met zachte rokerigheid, te samen met pinda's, praline en honingraat. Afdronk: Dikke vette afwerking, zeer grassig, gevolgd door zachte turfrook, een vleugje rozemarijn wat naar boven komt samen met wat limoen.

Tijdens de proeverij:

Het sluitstuk van de avond en al van te voren de gedoodverfde winnaar, hoewel ook bij deze whisky waren de meningen verdeeld. Iemand vond het een PME whisky, doet denken aan die legendarische spijkerbroeken en een Dakota. Smaakt sterker dan die hij ruikt.

In de neus komt een zilte Waddenzee naar boven met zeewier, de afdronk erg lang met een beetje honing. Met een drupje water werd de smaak te intens en werd de smaakexplosie als teveel gekenmerkt. Iemand anders vond het een a-typische Bunna, scherp en bijna geen afdronk, het profiel was te groen.

Mogelijk zou dit kunnen komen doordat het geen single cask whisky is, deze small batch van Cadenhead. Maar om positief af te sluiten: over het algemeen was het de lekkerste van de avond, krachtig en stroperig dik. Alles waargemaakt van wat er werd beloofd. Een welverdiende eerste plek in deze proeverij.

2e plaats

Tamdhu 2006, Whisky Weekend Twente, 9yo

tamdhu 2006 whisky weekend twente 9y
Score20,3%
RegioSpeyside
Leeftijd9 jaar
DistillerTamdhu Distilleries
BottlingSignatory voor Whisky Weekend Twente 2016
Vatheavy 1st fill sherry cask
Alcoholpercentage45,1%
Fles nummer100 van 250
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Tamdhu, met een productie van 4.500.000 ltr/jr, is in de mottenballen gegaan in 2009. In 2011 is de distillerderij in handen gekomen van Ian Macleod (o.m. Glencoyne, Chieftains, Dun Bheagan) en vanaf 2013 wordt er weer volop geproduceerd. Hun voorlopig enige officiële botteling is op dit moment de 10 jarige. Verder zijn er veel bottelingen van The Ultimate te vinden, die vooral gelagerd zijn geweest op sherry vaten.

Deze 9 jaar oude Tamdhu is speciaal gebotteld voor Whisky Weekend Twente 2016. De whisky heeft gerijpt in een heavy first fill sherry vat en er zijn slechts 250 flessen van gebotteld. Het etiket is o.a. voorzien van typisch Twentse geveltekens met daarin wat whisky elementen verwerkt. De single malt is niet koud gefilterd, terug gebracht tot 45,1% en hierdoor is de dram licht troebel.

Kleur:  goud geel. Neus: Een geurige, romige, zoete en zachte whisky met aroma's van suikersiroop, honing, vanille, mout rozijnen, verse cake, zoete sherry, citrus, elstar appel en gedroogd fruit. Een licht florale toon met amandelen, kaneel en een licht zwavelige toon met confituur en verkoold eiken.

Smaak: een zachte, ronde, zoete en evenwichtige whisky met smaken van karamel, toffee, vanille, honing, zachte sherry, gerstesuiker, abrikozen, citrus, gedroogde vruchten (pruimen, vijgen, dadels), gesuikerde gember, mout, granen, tannines, kruidig eiken, wat leer en een hint van cacao en zwarte thee.

Afdronk: Een medium lange en lichte afdronk met aroma's van sherry, gember, zachte bittere tannines, kruiden, sinaasappelschil, wat honing, eik, noten, toffee en vanille.

Tijdens de proeverij:

Een fantastische whisky met een verschrikkelijk lekker neus met kruidige caramel, chocola, mout en een beetje rook. Erg pittig en kruidig voor het alcohol percentage. Over het toevoegen van water verschilden de meningen, de een vond het met een drupje water zachter worden, terwijl het bij de ander weer niets deed. De afdronk was mooi, zacht en lang met een kruidnageltje. Een lekker ding, die ouder ruikt dat dat hij is.

3e plaats

Ardmore 2008, Douglas Laing Provenance, 7yo

ardmore 2008 provenance 7y
Score18,4%
RegioHighland
Leeftijd7 jaar
DistillerArdmore distilleries
BottlingDouglas Laing
Vatrefill barrel
Alcoholpercentage46%
Vat nummerDL11094
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Ardmore is een van de grootste distilleerderijen in Schotland, ze hebben een productiecapaciteit van 4,200.000 liter alcohol per jaar. Dat zijn een paar kingsize zwembaden vol. Maar Ardmore malt whisky (en daarmee ook de Teacher's blend) zijn veel beter geschikt voor het drinken dan om te zwemmen. Nou ja, tenminste dat nemen we aan, want we hebben meer ervaring met het drinken en nog nooit geprobeerd erin te zwemmen.

Ardmore is een van de weinige Highland distilleerderijen die "peated" gerst gebruikt voor hun whisky. Er bestaat een "unpeated" versie, maar deze wordt enkel gebruikt voor het blenden. Deze unpeated whisky heet dan Ardlair. Deze Ardmore is een Provenance botteling van 7 jaar oude single malt, opgevoed in een refill barrel van juni 2008 en gebottled door Douglas Laing in maart 2016.

Neus: zoet met een subtiele rook en duidelijke vanille, warme vanillesaus en toffee. Smaak: nog steeds zoet en moutig, vol van rijke kruiden en er ontwikkelt zich een subtiele houtrook. Afdronk: Lang met in de verte het opkomen van zoute drop, krijgt een beetje een peperige donkere chocolade-achtig karakter

Tijdens de proeverij:

De neus is geeft een andere verwachting dan de smaak in het glas. In het begin een smaakexplosie met een zoetje voor op de tong en achter bijt hij. Lekker rokerig een goeie combinatie met het kaashapje. Een echte mannen whisky, stoer en knokig, hard en bonkig. Met een drupje water wordt hij lekkerder. Een hele fijne whisky, ruikt goed, crèmig, rokerig, weinig ppm. Je ruikt steeds weer iets anders. Een terechte derde plek in deze proeverij.

4e plaats

Glentauchers 2007, Creative Whisky Company, GT002

glentauchers 2007 cwc 8y
Score16,5%
RegioSpeyside
Leeftijd8 jaar
DistillerGlentauchers Distillery
BottlingCWC by Dave Stirk
Vat1st fill sherry butt
Alcoholpercentage50%
Vat nummerGT002
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Glentauchers staat momenteel onder het toeziend oog van Chivas Brothers, na de overname van Allied. Onlangs zijn er aanzienlijke investeringen gedaan om de gebouwen en de apparatuur op te knappen. De spirit wordt ter plaatse meestal in bourbon vaten opgelegd. De distilleerderij heeft een eigen opslagfaciliteit met ruimte voor 6.000 vaten.

De rest van de ‘new make spirit’ wordt getransporteerd naar de centrale opslagplaats van Chivas voor rijping. De Schotse whisky van Glentauchers wordt reeds lang in verband gebracht met blends; het is een groot onderdeel geworden van Ballantines, Teachers en Chivas Regal. Deze whisky van de Creative Whisky Company is een 8 jaar oude Glentauchers gebotteld in de Single Cask Exclusives serie van Dave Stirk.

Een serie van jonge en zeer betaalbare single cask bottelingen gebotteld op 50%. Deze Glentauchers is gedistilleerd in 2007 en heeft gerijpt in first fill sherry butt. Dit is de tweede batch van deze whisky. Na een eerste zware sherry bom (GT001) is dit een hele fruitige variant.

Neus: fruit, heel veel fruit. Met name boomgaard fruit, appels en peren op siroop, perensnoepjes en zelfs wat tropisch fruit. Smaak: boomgaard fruit, perensnoepjes, bessen, sherry, eiken en een vleugje leer en kruiden. Afdronk: lang met opnieuw veel tonen van appels, peren, banaan, sinaasappelschil en eiken. Overall: verrassend, een echte fruit ‘bonbon’ die openbarst in je mond.

Tijdens de proeverij:

Bij de een was de neus een beetje medicinaal en chemisch (ether), gaf het idee van verkoolde autobanden, bij de ander voerde een sherry neus te boventoon. Verder rook men anijs (venkel) en vond men een botertje, kruidig, een beetje rokerig en licht citrus. Met water veranderde de geur niet, maar de smaak werd scherper.

Hij is niet helemaal in balans. Verder werd er getwijfeld of het een sherry botteling zou zijn. Toch vond men het uiteindelijk een, voor zijn leeftijd, mooie whisky die zacht en rond van smaak was maar kort in de afdronk. Net niet in de top 3.

5e plaats

Blair Athol 2010, Càrn Mòr, 5yo

blair athol 2010 carn mor 5y
Score13,7%
RegioHighland
Leeftijd5 jaar
Distiller46
BottlingMorrison & Mackay
VatSherry butt
Alcoholpercentage46%
Fles nummer1 van 870
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Blair Athol is een van de oudste distilleerderijen in Schotland en heeft een jaarproductie van 2,5 miljoen liter alcohol. Ze zijn ongeveer de buren van Edradour, Dalwhinnie en Aberfeldy in het pittoreske Pitlochry. Ze leveren veel whisky (95% van jaarproductie) voor zowel de Bell's blended malts als ook voor de Bell's blends (hierin zit ook grain whisky).

Je ziet nauwelijks officiële single malt bottelingen uit de Blair Athol distilleerderij, daarom is deze 5 jaar oude single malt een prachtige en unieke whisky die gebotteld is door Morrison&Mackay in de Càrn Mòr Strictly Limited serie. De whisky komt uit één vat en daarom zijn er slechts 870 flessen van uitgebracht. 

Kleur: amber goud. Geur: donker rood fruit met cacao poeder en romige witte chocolade. Smaak: prikkelend op de tong met donkere kruiden en ingelegd fruit. Afdronk: middellang en drogend

Tijdens de proeverij:

Zo kan het verschillen. Een zaal vol proevers en dan een zaal vol andere meningen. Dat maakt een proeverij leuk! Dit was een whisky voor onze vrouwelijke deelnemers, een rijke, uitgesproken smaak, rond en zacht. Een whisky, die lekker blijft hangen. Met een botertje, of eigenlijk gebrande boter en een klein bittertje in de afdronk.

Maar ook commentaren als te jong, te scherp, geen smaak te herkennen, de starter (Old Perth van de zelfde bottelaar) heeft meer karakter en 3x niks kwamen voorbij. Toch een redelijke 5e plaats in het geweld van deze proeverij.

6e plaats

Wolfburn Single Malt, 1st release, 3yo

wolfburn 2013 3y
Score6,7%
RegioHighland
Leeftijd3 jaar
DistillerWolfburn Distillery Thurso (fabrieks-bottling)
Vatbourbon quarter cask (Laphroaig)
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Wolfburn is een nieuwe Schotse single malt whisky welke gedistilleerd, gerijpt en gebotteld wordt in de meest noordelijke distilleerderij op het Schotse vasteland. Het label toont de naamgever van een eerdere distilleerderij, die op de plaats stond van de huidige distilleerderij in Thurso, Caithness.

De oudste Wolfburn zelf werd vernoemd naar een nabijgelegen zoetwater bron, de Wolf Burn, met "burn" verwijzend naar een kleine rivier of grote stroom. Het inrichten van een nieuwe spirit productie begon in 2011, en de eerste nieuwe whisky’s werden op vat gelegd in januari 2013. De eerste flessen kwamen te koop in maart 2016. Deze eerste whisky was op dat moment 3 jaar oud(wettelijk minimum).

Hoewel het front label van deze Wolfburn geen leeftijd vermeldt, kan je in de ietwat kleine lettertjes op het achter label als detail vinden dat de whisky is "gerijpt in ex-bourbon eiken vaten gedurende 3 jaar." Dit is de eerste officiële botteling van Wolfburn whisky, die uitkwam in maart 2016. Inmiddels zijn we toe aan de tweede batch. Dit jaar zullen  er volgens planning 62.000 flessen gebotteld gaan worden.

De whisky werd gedistilleerd uit ongeturfde mout en rijpte op quarter casks afkomstig van Laphroaig. Ondanks zijn jeugdigheid heeft hij structuur en een mooie balans. En afgezien van een spoortje rook hier en daar van de vaten is duidelijk dat hij zeer spirit driven is en er geen hyperactieve vaten zijn gebruikt om de whisky versneld heel veel smaak te geven en daarmee zijn jonge leeftijd te verhullen. Deze is jong, puur en eerlijk.

Neus: In eerste instantie zoet met tonen van fruit en de frisse zeelucht. Op de achtergrond vindt je frisheid en hints van ontbijtgranen citrus, en is er slechts een spoor van turfrook te vinden.

Smaak: Zoet, nootachtige tonen die op de voorgrond treden, met hints van druiven en honing in de achtergrond. Bloemtonen in overvloed, aangevuld met een vleugje koffie en donkere chocolade. Het is een mooie ronde whisky, die het gehemelte bedekt met een spoortje van turf.

Tijdens de proeverij:

Deze whisky had een mooie neus, een beetje drop, maar ook vanille en kruidig. De smaak gaf in het eerste moment een zoetje, was wat bloemig. Verder waren de meningen wat verdeeld. Hij werd aan de ene kant niet spannend gevonden, hij gaf de mindere factoren van de smaak profielen. Aan de andere kant kwam als opmerking ‘een mooi distillaat met potentie’.

Wanneer je een goed vat hebt, dan krijg je mooie whisky's. Voor de een was de afdronk vlak en kort, voor de ander bleef hij lekker hangen met iets scherps op het eind. Mogelijk komt het enthousiasme met de jaren.

ALLE JOURNAALS...