edradour chardonay 2003

Edradour 2003, Chardonnay Cask matured, batch 2, 9

RegioHighland
Leeftijd9 jaar
DistillerEdradour (fabrieks-bottling)
Vatchardonnay hogsheads
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De Edradour distilleerderij werd opgericht in Pitlochry in 1825 en het blijft een van de kleinste distilleerderijen van Schotland samen met Islay 's kleine Kilchoman , die beide een capaciteit hebben van ongeveer 90.000 liter alcohol per jaar.

Met zijn personeelsbestand van slechts drie heeft Edradour een enorm aantal 'followers'. Dit is te danken aan een mooie reeks van experimentele stijlen die de distilleerderij hanteert. Deze Edradour single malt is zo'n mooi experiment, die goed heeft uitgepakt. Na negen jaar te hebben gerijpt op Chardonnay wijnvaten geeft deze Edradour veel hout, fruit en zoetigheid.

Neus: Eiken , abrikozen en gele rozijnen . Honingzoete gerst en zoete dadels. Smaak: Zoete mout , nootmuskaat en fruit. Afdronk : lang en zacht met eiken en hints van appel en jasmijn .

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Maart 2014 (woensdag 26 maart 2014)
    Nummer 4 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Gelukkig dat er meerdere soorten proevers zijn, zodat je niet een eenduidige smaaknotitie kan construeren. De een rook turf, de ander vond het een beetje muf, oude kaas-achtig en er was zelfs iemand die als eerste impressie "zweetvoeten"gaf.

    Men was het wel eens over het hout, donker fruit, zoetigheid van peer, maar ook citrus, bloemig (anjer) én typisch de smaak van chardonnay, maar ook de phenolen en zelfs een metalige smaak werd genoemd. Maar over het algemeen werd de lange afdronk geroemd als het lekkerste van deze whisky, waarbij er een sterk verschil was tussen de smaken voor en achter in de mond.