Verslag april 2012

Tijd: woensdag 25 april 2012 van acht uur tot kwart over 11
Locatie: Café Spoorzoeker, Alkmaar

 

Selectie april 2012

 

Deze goed bezochte proeverij stond in het teken van de 'gefinishte whisky': veel wijn, sherry en rum. We hoopten hiermee de scherpe kantjes van de whisky's af te halen. Het bleek uiteindelijk een complexe zachte proeverij.

 

Inkopper en uitsmijter april 2012

 

Om weer wat stevigheid en tegenwicht te krijgen hadden weer een mooi stel als starter en afsluiter: Batch nr 1, Gooderham&Worts en Bunnahabhain 2001, GMR.

Om alvast een klein beetje een voorproefje te geven van onze volgende jubileum(!) proeverij  hadden we nog 2 extra whisky's meegenomen: een 15 jarige Linkwood van Gordon &McPhail en een 13 jarige Clynelish van The Whisky Agency. Zij luidden onze 25e reguliere whiskyproeverij in en dat hebben we geweten - dit keer was echt alles op!

bruichladdich pouillac 16jr

Winnaar: Bruichladdich The Sixteens Cuvee Paulliac

Score22,8%
RegioIslay
Leeftijd16 jaar
DistillerBruichladdich (fabrieks-bottling)
VatFrench Oak, Bordeaux Paulliac finish
Alcoholpercentage46%
Fles nummer4474 van 12000
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Een fijne Bruichladdich, die deel uitmaakt van de First Growth serie die gefinished zijn op uiteenlopende Bordeaux vaten. Deze whisky uit de november release (Cuvée B) is gefinished op Pauillac vaten van Chateau Latour! Neus: noten, boter, tuttifrutti, zoete suikerstroop, espresso, donkere bessen en verse sigaren. Smaak: rijk en dik, fruitig, marmelade, kruidig (peper) en eikenhout. Afdronk: lang, bitterzoet en hout.

Tijdens de proeverij:
Een lekkere limonade (we hopen alleen voor volwassenen). Ruikt als een niet geturfde whisky met wat zwavel en stro (iemand noemde bedorven madeira). De smaak vond men overweldigend, rond, verassend, sprankelend. Men proefde een peperige zoetheid, noten en pijnboompitten en een beetje jodium. Men vond deze whisky zó lekker, dat er aan het eind van de avond niets meer over was voor de recensent...

dalmore 18

2. The Dalmore, 18 years

Score21,5%
RegioHighland
Leeftijd18 jaar
DistillerDalmore distilleries (fabrieks-bottling)
VatAmerican oak en Matusalem sherry butt
Alcoholpercentage43%
Fles nummer1 van 3000
Non-chillfilteredja

Onze notities:
De duurste whisky op dit moment is een Dalmore uit 1926 met een diamanten dop. Flesje staat te koop op Schiphol voor 250.000 euro. Het embleem op de fles noemen ze de 'Royal Stag'. Deze is 14 jaar gerijpt op American Oak en vervolgens nog 4 jaar op een Matusalem Sherry Butt. Deze laatste bepaalt wel echt de kleur en smaak van de whisky, zoals de distilleerderij omschrijft: - a 'galaxy of handmade chocolates and tastes of vanilla, Columbian coffee, truffles and rosemary with subtle hints of parma violets and jasmine'. Kleur: donker. Neus: eerst komt de wijn naar boven met iets van zwavel, vervolgens verdwijnt dit in chocolade, sinaasappelen en aardbeienjam. Smaak: zeer in balans, iets lavendel en sinaasappelen en eikenhout. Vanille, koffie en kruiden (rosemarijn) met wijn in de achtergrond. Afdronk: complex, lang, zoet, kaneel, kruidnagel en chocolade en wijn.

Tijdens de proeverij:
Dit vond men een erg lekkere zachte whisky, men rook: zoethout, zomerzoete aardbeien, zwavel, aarde, nat hout als in een sauna en proefde hout, chocola en zoetigheid (vanille). De alcohol was niet te merken, maar in de lange complexe afdronk het hout wel. We waren achteraf dan ook niet verbaasd dat deze de tweede plaats in de proeverij wist te behalen.

edradour sauternes

3. Edradour 2003 Sauternes

Score18,5%
RegioHighland
Leeftijd7 jaar
DistillerEdradour (fabrieks-bottling)
VatSauternes
Alcoholpercentage46%
Fles nummer1 van 1600
Non-chillfilteredja

Onze notities:
De Edradour distilleerderij is de kleinste distilleerderij van Schotland. Deze bijzondere Edradour Sauternes Cask Matured Batch nr. 1 botteling is uitsluitend gerijpt op Sauternes Hogheads. Neus: Boter en zoet, als in 'sticky toffee pudding', dadels, een beetje peper, natuurlijk zoete wijn. Smaak: rijk en stroperig, met een zeer duidelijke zoete rozijnensmaak, wat toffee (caramel fudge), mango en peper. Afdronk: Droog eikenhout, met wat peper en butterscotch.

Tijdens de proeverij:
Men noemde salmiak/drop in de neus. In de smaak was, naast boter, de alcohol erg aanwezig, wat versterkt werd door de peper. Ook in de lange afdronk was de peper goed te merken! 'Errug goed spul' klonk het veelvuldig, wat ook bleek uit de derde plaats in deze proeverij.

old pulteney wk499

4. Old Pulteney Isabella Fortuna WK499

Score14,6%
RegioHighland
LeeftijdNAS jaar
DistillerOld Pulteney (fabrieks-bottling)
VatBourbon Cask
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Een voormalige 'Tax Free' whisky. Ze hebben deze whisky de 'Isabella Fortuna' genoemd naar een van de laatste (haring)vissersschepen, die je nog kan vinden in de haven van Wick. Zou je op de top van heuvel staan, boven de distilleerderij kan je het schip (de WK499) zien liggen. Kleur: goud. Neus: licht neigend naar toffee en kokos, appels, citroenen en mandarijnen. Smaak: zoet zacht en complex met vanille en kruiden, zachte karamel, chocolade en oranje marmelade. Afdronk: lang en een beetje zout.

Tijdens de proeverij:
Men rook in de verte heel licht de kokos, maar ook een beetje rook. Sommigen proefden de alcohol er bovenuit, maar ook een heel klein beetje zout. In ieder geval een gemiddelde boterzoete afdronk met een klein pepertje.

dunbheagan ile of jura 11

5. Isle of Jura 2000 Dun Bheagan Rum finish

Score12,2%
RegioIsland
Leeftijd11 jaar
DistillerJura
BottlingDun Bheagan
VatSt Etienne Rum Cask
Alcoholpercentage46%
Vat nummer91441/43/44
Fles nummer1 van 1061
Non-chillfilteredja

Onze notities:
De pont die je van het eiland Islay naar Jura brengt vaart over de 'Sound of Islay'. Er loopt op het eiland Jura maar één weg en aan deze weg staat ook de distilleerderij Isle of Jura. Op het eiland wonen nog geen 200 mensen en meer dan 5000 herten. Isle of Jura komt uit het Noors en betekent dan ook 'eiland van de herten'. Isle of Jura krijgt z'n mout, die licht geturfd is, van de Port Ellen mouterij. Kleur: bleek goud. Neus: verse mout, ananas, appel en houtspaanders. Smaak: licht met een elegante zoetheid, poedersuiker en limonade. Afdronk: droog, lang, haver en suikerstroop.

Tijdens de proeverij:
Ruikt naar de kermis op de Dam (suikerspin), verder een beetje scherp, alcohol, peper en toch wel rokerig. Iemand vond het op Arrack lijken. Dit was een whisky waarop de kreet 'you love it or hate it' van toepassing was. En toch was er ook nog iemand die het een echte Islay vond met een lekkere prachtige rokerige afdronk.

dubheagan dailuaine 12yr

6. Dailuaine 1999 Dun Bheagan Barolo Finish

Score10,4%
RegioSpeyside
Leeftijd12 jaar
DistillerDailuaine
BottlingDun Bheagan
VatBarolo Cask
Alcoholpercentage43%
Vat nummer90561/62
Fles nummer1 van 735
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Er komen weinig whisky's van deze distilleerderij voor als zelfstandige bottlings. Deze malt whisky is 1 van de sleutel whisky's in de blends van Johnnie Walker. Kleur: rosé, donkergoud. Neus: Bloemig en fruitig, aardbeienjam en pruimengelei. Smaak: moutig, kruidig, noten en koffiebonen. Afdronk: walnoten en de zoetigheid van wine gums.

Tijdens de proeverij:
Sommigen roken hooi en chocola. Met betrekking tot de smaak vond men dat deze whisky erg zoet begon en naar het einde vlakker werd. Iemand vond in de afdronk wat mint, hetgeen in combinatie met de chocola in de neus leidde tot de kreet 'After Eight'. Algemeen: een uitstekende whisky voor in de 'Schotse Koffie'. Tja...