Verslag November 2014

donderdag 27 november 2014

selectie november 2014 klein

Na bij gekomen te zijn van een mooie WhiskyPlaza was het weer onze beurt om de volgende reguliere proeverij te houden in The Rose. De opkomst was zeer goed en weer vele nieuwe gezichten werden gespot. Deze keer hadden we een mooie selectie van wat "discontinued" whisky's, die we nog niet hadden geproefd én een paar net verschenen releases.

inkopper uitsmijter november 2014

Het begin was direct een stevige limited edition van Cutty Sark , de Prohibition. Voor een starter zeer smaakvol en zacht, terwijl het alcohol percentage niet mis was (50%). Het toetje was een zeer mooie Ardmore van Dun Bheagan, die gefinished was op een Chateau Palmer wijnvat. Jammer dat hij op is: Mooie turf in combinatie met de wijn levert een stevige kruidige, bijna stroperige whisky met veel smaken van rood fruit. Een whisky voor de komende donkere dagen voor kerst.

Winnaar

Laphroaig 1997 Chieftains 14yo 43,3%

Laphroaig 1997 chieftains
Score19,8%
RegioIslay
Leeftijd14yo jaar
DistillerLaphroaig
BottlingChieftains
VatHogshead
Alcoholpercentage43,3%
Vat nummer4099/4102
Fles nummereen van 1553
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Laphroaig is een van de 7 distilleerderijen op Islay en ligt dicht bij de gesloten Port Ellen. e produceren altijd de meest typische whisky;s, typisch vanwege de zwaardere zee-smaken en geuren. Laphroaig is vooral bekend om zijn 10 jarige Official Botteling. Als je deze kocht kon je een vierkant voet van het eiland krijgen en per jaar de rente gaan halen. De rente stond gelijk aan een glas Laphroaig. Deze is gebotteld door Chieftains en geeft een mooie kijk op de variatie in whisky’s van Islay.

Neus: jodium, meer oesters, meer gerookte mout. Smaak: geweldig moutig, turf een beetje jodium én de zoetheid van de gerst en rauwe rook van het veen, het is allemaal heel spectaculair. Afdronk: lang, met (nog) meer pekel en jodium. Hoest siroop in de afdronk.

Tijdens de proeverij:

Een heerlijke whisky voor koude dagen, een kruidenthee vervanger. Een uitgesproken lekkere Laphroaig met veel rook, hout, turf, vanille en zoet. Heul lekker spul! Ik word hier blij van en mag ik zo nog even naproeven? Veel beter dan Jägermeister, een winnaar!!

2e plaats

Bruichladdich The Seventeen Rum Cask

Bruichladdich seventeen rum
Score18,1%
RegioIslay
Leeftijd17yo jaar
DistillerBruichladdich (fabrieks-bottling)
VatFresh oak en rum
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Dit is de eerste Bruichladdich, die 15 jaar in een bourbonvat is gerijpt waarna er een extra 2 jaar Renegade rum vaten gebruikt zijn om de whisky te laten finishen. Deze rumvaten kwamen uit Guyana en werden gebruikt voor het rijpen van de uitzonderlijke El Dorado rum. Volgens de Laddies zou deze whisky ideaal zijn voor een luie zomer middag met een "verrassend combinatie van exotische smaken".

Neus: De mooie aroma's van butterscotch, licht vanille en zachte marsepein prikkelen je neus. Een spannende combinatie van zoetheid en fruit met een aantal bloemige noten van mimosa, kamperfoelie en acaciahoning. Maar ook hout.

Smaak: Het is carnaval. Ongelooflijk, de butterscotch en zoete bourbon eiken smaken. Spannend maar toch verfijnd met de zoetheid van gemoute gerst. Finish: De smaken blijven lang en zacht.

Tijdens de proeverij:

De neus was grassig, houtig en vanille. De smaak was als een appeltje, zo fruitig met een beetje banaan en nootmuskaat. De afdronk was kruidig en een beetje medicinaal. Ove rhet algemeen varieerde het van “iets heel erg lekkers”, via “hij ruikt lekkerder dan dat hij smaakt”, tot een perfecte “dames Islay”.

3e plaats

Glendronach Octarine 46%

Glendronach Octarine
Score17,8%
RegioSpeyside
Leeftijd8yo jaar
DistillerGelendronach (fabrieks-bottling)
VatBourbon & sherry cask
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Deze whisky is oorspronkelijk gemaakt voor een franse supermarktketen (Carrefour), maar werd daarna gewoon ook in de rest van Europa verkrijgbaar. Glendronach staat tegenwoordig veel belangstelling door hun, over het algemeen, ge”sherry”de whisky’s. En op is op.

Een poosje geleden was dat ook het geval met de 10 jarige, waarvan we er een in de proeverij van maart 2013 hebben gehad. Deze Octarine bestaat niet meer en we denken dat we hiervan de laatste 2 flessen hebben bemachtigd.

Kleur: goud. Neus: licht rode wijn, kersen, kruidig (gember? peper), melkchocolade, rode bessen, thee van rode vruchten, gekonfijte sinaasappel. Smaak: terug melkchocolade, warme kersen, licht citrus, vermoedelijk opnieuw die gekonfijte sinaas, kruiden. Afdronk: licht bitter, peper, terug dat rood fruit, kersensnoepje.

Tijdens de proeverij:

Een goed drinkbare whisky , erg fruitig met een erg volle smaak. De sherry voert de boventoon met hout, caramel, boter en hooi in de neus. Bij iemand deed de whisky denken aan een Tallisker (ietsje rook en zoet), bij een ander kwam een aaibare boterbloem omhoog, die mooi in balans was. Dat ie lekker was bleek, want aan het eind van de avond was er niets meer voor ons over om nog even na te proeven.

4e plaats

Clynelish 2002 Adelphi Fascadale Batch 6 12yo

Clynelish 2002 adelphi fascadale
Score17,0%
RegioHighland
Leeftijd12yo jaar
DistillerClynelish
BottlingAdelphi
Vatrefill bourbon cask
Alcoholpercentage46%
Fles nummereen van 1496
Non-chillfilteredja

Onze notities:

In 1967, werd de bouw begonnen van een nieuwe distilleerderij, ook genaamd Clynelish, net aan de overkant van de oorspronkelijke Clynelish. De bouw werd een jaar later voltooid. Door weersinvloeden op Islay had men een gierend tekort aan peated whisky’s, dus werd de oude distilleerderij in gebruik genomen om dit tekort op te vangen.

De voormalige Clynelish distilleerderij werd omgedoopt Brora in 1969. Brora werd gesloten in mei 1983 en zijn de gebouwen die deel uitmaakten van de Brora distilleerderij in gebruik genomen door de nieuwe Clynelish distilleerderij als bezoekerscentrum en magazijn. Clynelish blijft actief met een grote capaciteit van 4,2 miljoen liter per jaar dankzij een zevendaagse werkweek.

Deze Adelphi botteling is de zesde release in de Fascadale serie. Gedistilleerd in 2002 en gerijpt in refill bourbon vaten alvorens in 2014 te zijn gebotteld op 46%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Deze Batch 6 komt in een oplage van 1496 flessen  en is een loepzuivere Clynelish met veel fruit en de kenmerkende frisse en wasachtige tonen.

Neus: fruitige aroma’s van frambozen en citroen combineren fraai met de frisse en wasachtige tonen die zo kenmerkend zijn voor Clynelish. Smaak: Wat je bespeurt in de neus proef je ook echter nu verrijkt met tonen van vers gebakken pannenkoeken en honing. Afdronk: lang en vol typische Clynelish tonen.

Tijdens de proeverij:

Een moeilijke whisky, vond men, een beetje synthetisch en chemisch. Men vond solvent, maar ook citrus en een beetje gras . Eigenlijk het zeepje van Oma. Iemand anders, die in een stroop fabriek had gewerkt vond het een 24-jarige rinze appelstroop, met een lange warme afdronk met caramel, vanille en toch ook een beetje medicinaal. Kortom het kon met deze whisky alle kanten uit: van kaarsvet in de neus via tinteling op de tong tot startpiloot.

5e plaats

Longmorn 2007 Exclusive Range 50%

Longmorn 2007 exclusive range
Score13,8%
RegioSpeyside
Leeftijd7yo jaar
DistillerLongmorn
BottlingCreative Whisky Co.
VatSherry Hogshead
Alcoholpercentage50%
Vat nummer340
Fles nummereen van 349
Non-chillfilteredja

Onze notities:

 Van de Longmorn distilleerderij wordt veel whisky gebruikt voor het blenden van whisky. Er zijn dan ook niet veel single malt distilleerderij-bottelingen bekend. Hun vlaggenschip én enige officiële botteling is de 16 jarige, vanaf 2007 beschikbaar, met een alcohol percentage van 48%. De capaciteit van de distilleerderij is 3,5 miljoen liter alcohol per jaar. De bottelaar is op de markt verschenen in 2005.

De oprichter / eigenaar, David Stirk, heeft een jarenlange ervaring met het proeven, het verkopen, het maken, afwerken en verpakken, maar ook praten en schrijven over malt whisky. Tegenwoordig is hij haast niet meer weg te denken in de whiskywereld. Hij werkte voor Cadenhead's en Douglas Laing en hij is auteur van verscheidene whiskyboeken.  

Neus: appels en peren in vanille roomyoghurt. Smaak: fruit en room. Dan licht eiken en meer zachte kruiden. Afdronk: heerlijk zoet met daarna zoet eikenhout.

Tijdens de proeverij:

Een allemansvriend, iemand werd er blij van. In de neus vond men vanille, chocola en caramel,maar ook bloemig (anjer). De smaak was boterig, zoet en heel zacht bloemig (rozewater?) , met in de verte mout en ook kruidig, met ietsje anijs. Direct doorgeslikt geeft hij een “kets in je bek”, maar iemand anders vond hem “ te vroeg wakker gemaakt”.

6e plaats

Blair Athol 1998 Càrn Mhòr 15yo

Blair athol 1998 carn mhor
Score13,5%
RegioHighland
Leeftijd15yo jaar
DistillerBlair Athol
BottlingMorrison&Mackay
Vatsherry hogshead
Alcoholpercentage46%
Fles nummereen van 736
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Blair Athol is een van de oudste distilleerderijen in Schotland en heeft een jaarproductie van 2,5 miljoen liter alcohol. Ze zijn ongeveer de buren van Edradour, Dalwhinnie en Aberfeldy in het pittoreske Pitlochry. Ze leveren veel whisky voor zowel de Bell’s blended malts als ook voor de Bell’s blends (hierin zit ook grain whisky). Van deze distilleerderij zijn er nauwelijks of geen Official Bottlings (OB) te vinden.

Neus: sinaasappels en limoengras. Smaak: Rijke cake met dadels en walnoten. Afdronk: Organische rook, Peacan pie, droog en zoet tegelijk.

Tijdens de proeverij:

Een prettige whisky of zoals iemand zei een “doorleefd plamuurmes”. Vol vanille, hout, mout en hooi. De smaak was kruidig met typische sherry smaken met in de verte iets rook en turf, over het algemeen bloemig. Een eenvoudige en aardige top-whisky, die lekker door dronk.

ALLE JOURNAALS...