Januari 2011

Tijd: woensdag 26 januari 2011 van acht uur tot kwart over 11
Locatie: Eetcafé Spoorzoeker, Alkmaar

Boven de 18...

Selectie januai 2011

...dat waren al onze whiskies deze keer, met de hoogbejaarde Dufftown uit 1976 aan kop. Op deze bijzondere proeverij hadden we allemaal 'non-factory' bottelingen. Bovendien stonden er alleen Speysides en Highlands in het rijtje - altijd toch een risico gezien de vele verstokte Islay liefhebbers.

Als 'toetje' - en dus buiten mededinging - deed de Bowmore 1989 Mission Gold Series van Murray McDavid in Bruichladdich (wat een mondvol) eigenlijk niet onder voor de winnaar.

cadenhead cask 1989

1. Blair Athol Cadenhead AC

Score20,0%
RegioHighland
Leeftijd19 jaar
DistillerBlair Athol
BottlingCadenhead
VatBourbon Hogshead
Alcoholpercentage53,7%
Fles nummer1 van 274
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: zoet, kruidig, honing. Smaak: zoet, fruitig met een hint van koffie. Afdronk: olieachtig lang.

Tijdens de proeverij:

En zo weet je het maar nooit. Waar wij hadden gedacht dat de strijd zou gaan tussen de Glenrothes en de Dufftown, was dit volgens onze gasten de kampioen van de avond. Bij deze whisky rook men de geur van gras en in de smaak werd ook toffee herkend en een beetje zeep. Over de olieachtige afdronk zei iemand: 'hij plakt!'.

murray mcdavid glenrothes 1989

2. Glenrothes Mission Gold series

Score17,9%
RegioSpeyside
Leeftijd18 jaar
DistillerGlenrothes
BottlingMurray McDavid in Bruichladdich
VatBourbon
Alcoholpercentage53,6%
Fles nummer227 van 600
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Wij konden nauwelijks gegevens over deze whisky vinden - behalve dan van een whiskyclub in Rusland - de vertaling was helaas een beetje complex... Neus: fruit en vanille. Smaak: nootachtig, hout, honing en zoete druiven. Afdronk: erg lang, complex en houtig.

Tijdens de proeverij:

Onze smaaknotities en de mening van onze gasten lagen niet ver uit elkaar. Wel vielen ook nog de geur van bloesem op en, in de smaak, het hout. Een whisky die zeer in de smaak viel!

dufftown nectar of daily dreams

3. Dufftown Daily Dram

Score17,3%
RegioSpeyside
Leeftijd34 jaar
DistillerDufftown Distilleries
BottlingThe Nectar ism Bresser en Timmer
VatBourbon
Alcoholpercentage56,2%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

'The Nectar' is een whiskyclub uit België die ook zelf importeert. Dit is - voor zover bekend, de oudste Dufftown, die (vrijwel) nergens meer te krijgen is. Dufftown levert normaal gesproken zijn whisky vooral aan de blends van Bell's, Dewar's en Johnnie Walker. Neus: scherp, alcohol, terpentine. Smaak: kruidig, hout, alcohol. Afdronk: lang. Met een druppel water wordt het een heftige, stevige whisky.

Tijdens de proeverij:

Iedereen was onder de indruk van de hoge leeftijd - en de verrassende smaak van deze whisky. Iemand zei 'voor mij staat-ie op 1, maar geef mij maar een Lagavullin'. Iemand anders herkende overrijp fruit en zelfs koriander. Veel mensen vielen de lijm, aceton en alcohol op. Een whisky waar lang over werd doorgepraat.

ultimate mortlach 1990

4. Mortlach 'The Ultimate Selection'

Score17,1%
RegioSpeyside
Leeftijd18 jaar
DistillerMortlach
BottlingThe Ultimate
VatSherry Butt
Alcoholpercentage46%
Vat nummer5962
Fles nummer725
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: sinaasappel, tikje oplosmiddel. Smaak: eerst heftig, bij de tweede slok duidelijk olieachtig, met peper en citrus. Afdronk: lang, droogt langzaam op.

Tijdens de proeverij:

De geur van lijm en laurierdrop kwam naar voren. Iemand zei: 'hij verwelkomt je bij de eerste slok'. Iemand anders noemde 'vers gemaaid hooi'. Ja, whisky is complex.

chieftains balmenach 18

5. Balmenach Chieftains

Score14,8%
RegioSpeyside
Leeftijd18 jaar
DistillerBalmenach
BottlingChieftains
VatSherry Butt
Alcoholpercentage46%
Vat nummer90542
Fles nummer1 van 846
Non-chillfilteredja

Onze notities:

In 1993 werd deze distiller 'mothballed' ofwel in de mottenballen gelegd, wat wil zeggen dat hij niet langer operationeel was, maar toch niet werd ontmanteld. Onlangs kwam het bedrijf in andere handen en is de productie hervat. Neus: fris, citrus en gedroogde vijgen. Smaak: Citrus, koek, zacht en subtiel. Afdronk: zacht, doet een beetje aan leer denken.

Tijdens de proeverij:

Men rook sinaasappel, maar ook iets 'zwavel en bederf' - waar doet dat nou aan denken :-) De smaak werd erg kruidig gevonden. Hebben we het wel over dezelfde whisky?

connoisseurs choice glencadam 1987

6. Glencadam Connoiseurs Choice

Score13,0%
RegioHighland
Leeftijd21 jaar
DistillerGlencadam
BottlingGordon & McPhail
VatRefill Boubon barrel
Alcoholpercentage43%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Glencadam wordt vooral gebruikt bij het maken van Ballantine blends, maar komen in kleine oplagen ook 'op eigen kracht' op de markt. Neus: zoet en kruidig met een toets van menthol. Smaak: peperig, geroosterde granen. Afdronk: blijft redelijk lang hangen, nogal droog in keel.

Tijdens de proeverij:

De geur van menthol werd hier en daar inderdaad herkend. Verder viel het totale gebrek aan 'hout' op. Deze whisky werd uiteindelijk overstemd door al het andere geweld...