April 2019

Tijd: donderdag 11 april 2019 van 20:00 tot 23:00
Locatie: Café Rust Wat
Bovenweg 284
1834 CS Sint Pancras

selectie april 2019 De bedoeling van deze proeverij was een serie van mooie Arran bottelingen, waaronder ook van independent bottelaars, te laten proeven. Karel Erfmann, Arran-kenner/verzamelaar én liefhebber, heeft ons door de avond geleid met het verhalen over Arran én het laten zien van actuele voorbeelden van mooie en bijzondere Arran  bottelingen uit zijn verzameling. Natuurlijk werd er ook driftig geproefd.

 

Tijdens de proeverij hadden we een bijzondere starter: De  Arran 8 years old 2010 Smile of Arran Trust Bottling is een 8 jaar inkopper uitsmijter april 2020oude Islands single malt van The Arran distilleerderij speciaal gebotteld door de onafhankelijke bottelaar The Creative Whisky Company voor de Smile of Arran Trust. The Smile of Arran Trust zet zich in voor kinderen die getroffen zijn door een hersentumor. Op verschillende manieren hoopt deze liefdadigheid om het leed enigszins te verzachten, en samen met andere fondsen ondersteunen zij ook het onderzoek naar genezing van deze ziekte.

Samen met The Isle of Arran Distillery heeft David Stirk 1 bourbon barrel geselecteerd en gebotteld waarvan alle opbrengst rechtstreeks naar The Smile of Arran Trust gaat. De smaak van deze Arran werd door de deelnemers als volgt omschreven: een mooie en luxe starter, vol, licht en geel fruit, zoetig en toch ook pittig én vol rond zacht.

De afsluiter was de eerste editie van de Machrie Moor uit 2014. Men was nog al enthousiast, bleek uit de reacties: Een lekker appeltje van Peat, zoet, erg lekker, gerookte spek, gerookte paling met een lange zoutige vlezige afdronk.

Het was een leuke avond en we bedanken Karel voor de speciale verhalen.

arran 2001 private cask confrerie chantepleur 13yr

1. Arran 2001, Private Cask, Confrérie de la Chantepleure, 13yo

Score24,2%
RegioIsland
Leeftijd13 jaar
DistillerAran Distillers (fabrieks-bottling)
VatSherry hogshead
Alcoholpercentage55,2%
Vat nummer2001/097
Fles nummervan 3471
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Deze Arran is een private cask botteling specifiek voor de Broederschap van de Heren van Chantepleure in Vouvray, Centraal Frankrijk. De leden zijn wijnboeren én bewakers van de lokale gastronomie en promotors van de lokale wijnen en zouden dus een goede smaak moeten hebben. De whisky wordt omschreven als een gastronomische zachte whisky met hints van karamel en specerijen en boter. Met een klein beetje water komen tonen van toffee vrij.

Tijdens de proeverij:

Er moest even een gewenningsprocesje volgen, want deze whisky kwam binnen. Werd over het algemeen erg lekker bevonden, zo lekker dat iemand er wel de hele avond aaan wilde zitten. Het bleek een whisky met structuur en zeer gelaagd (complex). In de neus kruidig, maar ook een asbak.

De smaak bracht rozijntjes, een beetje rokerig (licht peated) en zoet. De afdronk was mooi, zacht en lang, bij een paar deelnemers was ie wat vlak. We moesten er even op wachten, maar deze begint echt op whisky te lijken. Een "whisky magnifique" die volgens iemand deed denken aan een Glendronach 12 yo, maar daar waren de meningen wel over verdeeld. De winnaar van de avond.

arran 2007 private cask young and restless 10yr

2. Arran 2007, Private Cask, Young & Restless, 10yo

Score18,1%
RegioIsland
Leeftijd10 jaar
DistillerArran Distillers (fabrieks-bottling)
VatBourbon Cask
Alcoholpercentage58%%
Vat nummer2007/587
Fles nummer1 van 228
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Deze The Arran Private Cask Young and Restless 2007 is een 10 jaar oude Islands single malt van The Arran distilleerderij gebotteld speciaal voor de Nederlandse single markt, eigenlijk als festival botteling voor het Potstill Festival 2018 van van Wees in Amersfoort. Neus: duidelijke vanille en karamel. Smaak: fruitig, romig en zoet met honing. Afdronk: Lang en lief.

Tijdens de proeverij:

Deze whisky kon vele kanten uit, van een niks en inspiratieloze whisky uit vuile eik tot een zachte whisky met karakter. Neus met fruit, ananas, vanille en caramel. De smaak geeft citrus en zoet als een snoepje. De afdronk was erg lekker, maar wel een beetje scherp. Maar wel een dessertwhisky, die goed bij pure chocolade zou passen.

Een jong blondje met smaak, maar ook "too young to be restless": moet nog wat levenservaring op doen.Het begin is er alvast, want deze eindigde op de 2e plek, niet slecht voor dat blondje.

arran port cask cs nas

3. Arran, Port Cask, CS

Score17,9%
RegioIsland
DistillerArran Distillers (fabrieks-bottling)
VatPort cask
Alcoholpercentage57,3%
Vat nummer135
Fles nummer208 van 689
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Na vele jaren gerijpt te zijn in een sherryvat, werd deze whisky op een vers port vat gefinished, tot het moment dat de whisky goed werd bevonden om te worden gebotteld. Dit 'finishing'-proces accentueert de fruitige appeltonen die kenmerkend zijn voor alle Arran Single Malts, wat resulteert in een whisky met een werkelijk uniek karakter.

Smaakkenmerken: zoetig, chocola , afdronk: vol, lang en iets prikkelend

Tijdens de proeverij:

De uitspraken waren niet van de lucht. Van minder slecht dan de "nieuwe", via hard en onvergeeflijk tot de lekkerste Arran, die ik ooit heb gedronken. In het vergelijk tussen 2 port finishes ging de voorkeur uit naar de ribbeldoos (deze). Vol van smaak met vanille, zoet en een beetje rook. Ook tanine en fishermans's friend en veel alcohol. Onafhankelijk van elkaar werd er Dreft bespeurd, maar ook Mr Propre (schoonmaakmiddel). Verder werd hij super in balans gevonden, zo rond als een Rubensvrouw. Een derde plek in het rijtje was zijn deel.

arran 1998 brodick bay 20yr

4. Arran 1998, The Explorers Series, vol 1, Brodick Bay, 20yo

Score15,9%
RegioIsland
Leeftijd20 jaar
DistillerArran Distillers (fabrieks-bottling)
VatBourbon , Sherry Hogsheads and Oloroso Butt
Alcoholpercentage49,8%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De Arran Explorers Series is een nieuwe limited edition-serie die whisky-verzamelaars zal bekoren. Elk versie zal de uitzonderlijke schoonheid en diversiteit van de natuur op het eiland Arran vieren. Dit is het verhaal van de Brodick Bay: Terwijl de veerboot Clyde Bay nadert, krijgt de bezoeker de eerste glimp van "Schotland in miniatuur", het eiland Arran.

De brede boog van Brodick Bay, die is omgeven door dichte dennenbossen, wordt door Goat Rock, de hoogste berg op het eiland, bewaakt. Het eiland biedt door het afwisselende terrein met zandstrand, groene velden, ondoordringbaar bos en steile bergpassen voor bezoekers een breed scala aan activiteiten in de buitenlucht. Het uitzicht vanaf de uitlopers ten zuiden van Brodick Bay wordt het best genoten met een Arran dram.

Deze prachtige Arran single malt is 20 jaar oud en gerijpt in bourbon vaten en sherry Hogshead vaten, voordat hij werd gefinished in Oloroso Sherry vaten van Bodegas Tradicion Jerez de la Frontera in Spanje. Deze complexe en gelaagde whisky weerspiegelt de diversiteit, de bekoring en charme van het prachtige eiland. Neem je zintuigen mee op een avontuur rond het eiland Arran.  

Neus: duidelijke tonen van romige toffee, met Arran's typische frisse, fruitige citrusaroma's. De belofte van iets onvergetelijks. Smaak: een intense zoetheid omhult de tong met tonen van romige toffee, die zich ontwikkelt tot smaken van donkere fudge. Donkere chocoladerozijnen en honing geven de dram een heerlijke diepte die lange tijd in de mond resoneert.

Na verloop van tijd, of met een druppel water, opent de dram zich prachtig en laat een heel andere kant zien met zacht eiken en een vleugje roze peper. Afdronk: lang en onvergetelijk. Een echte gastronomisch dram die de zoetheid van verfijnde Arran-tonen combineert met rijke en intense fruitsmaken.

Tijdens de proeverij:

De meningen liepen nogal uiteen over deze whisky. De een vond het een studie whisky om te proberen en leren hoe je hem aan de praat krijgt. Men kon niet ontdekken wat de neus gaf (een oude zolder?) én vond hem nogal een beetje glad en snel weg. Er tegenover stond een uitgelaten proeverij stemming: Complex, maar met een mooie neus met noot en vanille, zowaar ook een beetje turf.

Er was veel smaak met cacao, honing, caramel, een boterzuurtje, kruidig én een pepertje. De afdronk was verwarmend met zoethout en gaf een droge tong met een prikkeling in de neus. Maar de whisky bleef interessant en ondersteunde een goed gesprek, maar leidde niet af van het gesprek (sic!)

arran port cask finnish nas

5. Arran, The Port Cask Finish

Score15,7%
RegioIsland
LeeftijdNAS jaar
DistillerArran Distillers (fabrieks-bottling)
VatOak, finished in port casks
Alcoholpercentage50%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Na de aanvankelijke rijping in traditionele eiken vaten gedurende ongeveer 8 jaar, werd deze Arran Port Single Malt gefinished in een selectie van Port-vaten die afkomstig waren van een ambachtelijke producent van deze iconische Portugese versterkte wijn.

De master-distiller, James MacTaggart, heeft deze periode van secundaire rijping nauwlettend gevolgd om te zorgen voor een perfecte balans tussen de Port-vaten en het intrinsieke zoete en fruitige karakter van The Arran Malt. Het eindresultaat is een Single Malt vol charme, complexiteit en kwaliteit.

Smaaknotities (fles): weelderige smaken van hazelnoot, aardbeienjam en mandarijnensinaasappels geven de perfecte balans tussen de smaak uit het port vat en de Arran-mout.

Tijdens de proeverij:

Het vergelijken van 2 Port finishes was leuk en leverde veel commentaar op. Veel deelnemers gaven aan deze "nieuwe" de voorkeur. Een lichte toegankelijke en gladde whisky. Een beetje grassig in de neus, zoet in de smaak en blijft niet al te lang hangen. Zonder te discrimineren werd deze whisky beschouwd als een vrouwenwhisky, maar ook als en beetje boers. 1 van de aanwezige vrouwen noemde het een 'hittepetit'.

arran ob 7yr

6. The Arran 7yo Non-Chill filtered

Score8,2%
RegioSpeyside
Leeftijd7 jaar
DistillerArran Distillers (fabrieks-bottling)
Vatbourbon barrel
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

The Arran Malt 7 yo Non-Chill filtered is een jeugdige single malt  van The Arran, gebotteld in 2003 en zonder toevoeging van kleurstoffen gebotteld op 46%. Een unieke single malt Scotch Whisky die het heldere bergwater van dit prachtige eiland met zijn zachte zeewind combineert. De whisky verspreidt een intens aroma van pittige groene thee met een vleugje citroen.

De geur is verfijnd met een vleugje verse rode bessen. De smaak is niet complex: hier combineert de zoetheid van mout met bloemige tonen. Voeg daar een vleugje pepermunt aan toe, waardoor het geheel een frisse toon krijgt. De afdronk is niet te lang, droog en licht moutig, met een vervagende, lichtbittere pepermunttoon.

Tijdens de proeverij:

Een leuke en grappige zomerwhisky om de dag mee te beginnen. Lekker maar niet bijzonder. In de neus spiritus, aspirine, schoonmaak, maar ook bloemig en hooi. Kerst kwam naar boven, vanwege een vleug dennenhout. Smaak was zacht met boter, vanille en geel fruit, maar ook droppig met salmiak. Iemand anders vond 'm ook wel scherp en alcoholig (de alcohol was goed aanwezig), maar mocht wel in de kast.