Verslag september 2010

Tijd: woensdag 29 september 2010 van 8 uur tot kwart over 11
Locatie: Eetcafé Spoorzoeker, Alkmaar

Selectie september 2010

Op deze drukbezochte proeverij waren er, behalve de vaste kern, ook veel nieuwe gezichten. Voor een aantal van hen was dit zelfs de eerste whiskyproeverij. Zoals we hadden beloofd, waren de whisky's van deze proeverij niet of nauwelijks (meer) in Nederland te krijgen.

Er waren prachtige whisky's bij, maar de whisky die wij als 'toetje' hadden bedoeld, had volgens velen waarschijnlijk gewonnen, als hij aan de 'competitie' had meegedaan. Vandaar dat we hier wat meer over deze bijzondere MacPhunn vertellen:

Over deze 'Mystery Malt'  gaat het gerucht dat het een GlenFarclas is, maar behalve de bottelaar - de eigenaar van Creggan's Hotel in Agyll - weet niemand dat zeker. De naam zou verwijzen naar een notoire schapendief uit het 17e eeuwse Schotland, die na te zijn opgehangen, door zijn vrouw weer tot leven werd gewekt met illegale whisky en...  Deze complexe whisky is alleen in Schotland te krijgen. Neus: sherry, sinaasappelschil, rozijnen. Smaak: honing, rozijnen, zwarte thee, pruimen. Afdronk: lang, sherry en rozijnen.

ardbeg11chieftains

Winnaar: Ardbeg Chieftains 11 jaar LE

Score20,6%
RegioIslay
Leeftijd11 jaar
DistillerArdbeg
BottlingChieftains
VatSingle Cask Bourbon
Alcoholpercentage50%
Vat nummer1778
Fles nummereen uit 276
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Deze limited edition van Chieftains is slechts verkrijgbaar bij vijf slijterijen in Nederland. In Alkmaar is hij inmiddels helaas uitverkocht. Neus: zout, jodium, kruidig, beetje zoet. Smaak: droog rokerig, peperig en kruidig. Afdronk: lang, turf en rook, zoet, caramel en citrus.

Tijdens de proeverij:
Rook, turf, medicinaal - dat waren de kreten waarmee deze whisky werd begroet. En deze smaak bleef ook nog eens erg lang hangen. 'Dit scheidt de jongens van de mannen' merkte een van de deelnemers op.

linkwood1992regiswhiskymad

2. Linkwood 1992

Score18,2%
RegioSpeyside
Leeftijd17 jaar
DistillerLinkwood
BottlingRegis Whisky Mad
VatFirst fill Sherry Butt
Alcoholpercentage48%
Vat nummer13348
Fles nummereen uit 654
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Een vreemde eend in de bijt. Gebotteld door een van whisky bezeten Fransman, die in Schotland woont en zijn passie uitdraagt waar het maar even kan. Deze whisky is alleen in Schotland te verkrijgen.Zacht sherry-achtig, licht rokerig. Smaak: neigt naar bitter fruit. Afdronk: lang, met een toets van sherry en, na een drupje water, ook marsepein.

Tijdens de proeverij:
Vreemde eend of niet, deze whisky scoorde hoog. Hij paste mooi in het rijtje oplopend naar de Ardbeg. De meeste mensen vonden de whisky iets medicinaals hebben. Sherry werd ook veelvuldig herkend, net als de kruidigheid.

hazelburn12campbelltowns

3. Hazelburn Triple Distilled 12 jaar

Score17,2%
RegioCampbeltown
Leeftijd12 jaar
DistillerSpringbank (fabrieks-bottling)
VatSherry
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Springbank maakt drie soorten whisky: Springbank, Longrow en Hazelburn. Waar de Springbank duidelijk turfachtig smaakt, ontbreekt dit totaal in de Hazelburn. Nadat in 2007 al een 8- en een 10 jaar oude botteling van deze whisky op de markt kwamen, werd in 2009 ook deze 12 jaar oude Hazelburn uitgebracht. De eerste botteling was al zeer snel uitverkocht en deze tweede botteling was, toen wij hem tegenkwamen, in Nederland niet verkrijgbaar. Neus: moutig, zoet, houtig, boerenjongens en marsepein. Smaak: vanille, mout, tutti-frutti en chocolade. Afdronk: lang, zoet en fruitig, met een vleug bittere chocolade.

Tijdens de proeverij:
Enthousiasme alom voor deze whisky, waarin men boter, caramel en hout bespeurde. In waardering was er nauwelijks verschil tussen deze whisky en de Edradour.

starthmill10wilsmorg

4. Strathmill Wilson & Morgan 10 jaar

Score16,8%
RegioSpeyside
Leeftijd10 jaar
DistillerStrathmill
BottlingWilson & Morgan
VatSherry
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilterednee

Onze notities:
Een oude botteling van een ouderwetse kwaliteit, die inmiddels niet meer verkrijgbaar is en waarover op het internet en in de boeken weinig meer te vinden. Neus: licht zoet, de geur van appels. Smaak: stoperig, kruidig met iets van vanille. Afdronk: fruitig en prikkelend.

Tijdens de proeverij:
Ook in deze whisky proefde een deel van onze gasten toch weer wat rook. Verder vond men het een kruidige en best pittige whisky. Dat deze flessen oud waren, bleek: tijdens het openen brak bij beide de kurk. Gelukkig had dit geen merkbare invloed op de smaak.

edradourportcask

5. Edradour Port Cask Matured LE

Score16,3%
RegioHighland
Leeftijd6 jaar
DistillerEdradour (fabrieks-bottling)
VatPort Bodega Butt
Alcoholpercentage46%
Vat nummer381
Fles nummereen uit 1127
Non-chillfilteredja

Onze notities:
In 2003 werden 10 Bodega Butts (kleine taps toelopende vaten) gevuld, en de eerste release werd in 2009 gebotteld. Deze Edradour behoort tot de vierde release uit 2010 die inmiddels niet meer te verkrijgen is. Neus: fruitig, kruidig, 'koffielikeur' (Baileys). Smaak: vrij zoet, fruitig, je proeft er zelfs iets van wijn in. Afdronk: lang.

Tijdens de proeverij:
Het kan aan de locatie liggen: opnieuw proefde men toch weer die rook, maar men vond hem ook kruidig en houtig. Diverse mensen merkten op dat het 'wel een apotheek leek'. De whisky was wel erg gewild - na afloop van de proeverij was er weinig van over.

lochside1991connchoice

6. Lochside Connoisseurs Choice 1991

Score11,0%
RegioHighland
Leeftijd17 jaar
DistillerLochside
BottlingGordon & McPhail
VatRefill Bourbon barrel
Alcoholpercentage43%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Een van de laatste distillaten voordat in 1992 de distilleerderij werd gesloten en vervolgens ontmanteld. Nadat wij hem hadden gevonden in Schotland, was hij plotseling ook in Nederland te krijgen - u maakt dus nog een kans! Neus: zoetig, geroosterde mout. Smaak: zoet, kruidig en moutig. Afdronk: middellang, zoetig, gronderig/rokerig, droog.

Tijdens de proeverij:
Onze gasten herkenden toch wat rook en turf in deze whisky. Ook hout werd herkend.