Verslag oktober 2009

Tijd: woensdag 14 oktober 2009 van 8 uur tot kwart over 11
Locatie: Eetcafé Spoorzoeker, Alkmaar

Whiskyselectie

Je kunt het haast voorspellen: weer een Islay op kop. En nee, we proberen onze gasten niet te beïnvloeden, maar de Bunnahabhain 'Toiteach' het was ook onze keuze: het is gewoon een erg lekkere whisky, al is hij dan blijkbaar leeftijdsloos... Wij zelf hadden van te voren bedacht dat de race zou gaan tussen de Linkwood en de Bunnahabhain, maar we hadden de Highland Park zeker niet ingeschat als tweede 'runner-up'. Nu is dat dan ook een whisky met een vrij extreme smaak - en dan weet je het gewoon nooit. 

Misschien werden we ook wel een beetje in de war gebracht door de spannende geuren uit de distilleer-ketel - nou ja, pan - van Frank, die we van hieraf nog even willen bedanken voor zijn demonstratie.

bunnahabhain

Winnaar: Bunnahabhain 'Toiteach'

Score20,8%
RegioIslay
Leeftijd? jaar
DistillerBunnahabhain (fabrieks-bottling)
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilterednee

Onze notities:
Neus: jodium, teer, zoet, de geur van cakedeeg. Smaak: zoete sherry en turf, met een beetje peper. Mondgevoel: stroef.

Tijdens de proeverij:
Een typische Islay whisky en de duidelijke winnaar volgens onze gasten: jodium, turf en teer in de neus en zoet, zout en teer in de smaak. De afdronk zacht en erg lang.

linkwood

2. Linkwood 1990, The Ultimate, 19yo

Score18,8%
RegioSpeyside
Leeftijd19 jaar
DistillerLinkwood
BottlingThe Ultimate
VatHogshead
Alcoholpercentage46%
Vat nummer3875
Fles nummer85 van 355
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Neus: citrus, 'zuurtjes' met een vleugje aceton. De smaak: chocolade en een klein beetje turf. Denk eerder aan een Highland dan een Speyside.

Tijdens de proeverij:
Men rook citrus en kruiden. Met een een drupje water werd de geur 'losser'. De smaak werd als vol en zacht, met een toets van chocolade ervaren. De afdronk is erg lang en na genoemd drupje water nog een stuk zoeter.

highland park

3. Highland Park 1989, The Ultimate, 19yo

Score17,7%
RegioHighland
Leeftijd19 jaar
DistillerHighland Park
BottlingThe Ultimate
VatSherry
Alcoholpercentage46%
Vat nummer11851
Fles nummer217 van 723
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Neus: zeer sterk, citrus, teer en in de verte een vleugje 'asbak'. Een lichte turfsmaak en vrij zoet.

Tijdens de proeverij:
De neus bevat hout en citrus en de smaak vond men zoet, turfig en medicinaal en deze bleef lang hangen.. Eigenlijk eerder een Islay dan een Highland whisky dus.

bruichladdich2

4. Bruichladdich 1990, Murray McDavid, 15yo

Score16,7%
RegioIslay
Leeftijd15 jaar
DistillerBruichladdich
BottlingMurray McDavid
VatBourbon Squat
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Limited edition: 1800 flessen. Neus: neutraal, 'de geur van whisky'. De smaak is zoet, gekenmerkt door turf en jodium.

Tijdens de proeverij:
Een neutrale, iets zoete geur met een vleug jodium. De lichte maar duidelijke smaak van een Islay whisky: zoet, turfig en medicinaal, met een 'soepele' afdronk.

benriach

5. BenRiach 'Tawny Port'

Score14,7%
RegioSpeyside
Leeftijd15 jaar
DistillerBenRiach (fabrieks-bottling)
VatBourbon en Port
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Neus: tamelijk prikkelend: port, een vleug schoonmaakmiddel en, gek genoeg, een beetje vissig. Smaak: opnieuw port, boterig en een snufje kaneel.

Tijdens de proeverij:
Hier ontdekten onze gasten vrij veel verschillende geuren: vanille, hout, 'een zoetje', port en zelfs de lichte geur van urine (ammioniak) werd genoemd. De smaak varieerde van krenten en port tot zoutig, en opnieuw werd een 'gronderige vissmaak' geproefd - en nee, wij hadden daar van te voren niets van gezegd! De smaak blijft lang hangen. Met een drupje water gaat de alcohol opeens overheersen.

glenmorangie

6. Glenmorangie 'the Quinta Ruban'

Score11,3%
RegioSpeyside
Leeftijd11 jaar
DistillerGlenmorangie (fabrieks-bottling)
VatBourbon en Port
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Neus: een combinatie van port en caramel. Smaak: citrus, een ouderwets sinaasappel-chocolade snoepje - en als je goed oplet: munt.

Tijdens de proeverij:
Onze gasten roken de licht zoete geur van honing en port. Port kwam ook terug in de smaak, naast fruit en 'tutti frutti'. De afdronk was nogal scherp maar ook weer snel verdwenen.