Tijd: woensdag 14 oktober 2009 van 8 uur tot kwart over 11
Locatie: Eetcafé Spoorzoeker, Alkmaar
Je kunt het haast voorspellen: weer een Islay op kop. En nee, we proberen onze gasten niet te beïnvloeden, maar de Bunnahabhain 'Toiteach' het was ook onze keuze: het is gewoon een erg lekkere whisky, al is hij dan blijkbaar leeftijdsloos... Wij zelf hadden van te voren bedacht dat de race zou gaan tussen de Linkwood en de Bunnahabhain, maar we hadden de Highland Park zeker niet ingeschat als tweede 'runner-up'. Nu is dat dan ook een whisky met een vrij extreme smaak - en dan weet je het gewoon nooit.
Misschien werden we ook wel een beetje in de war gebracht door de spannende geuren uit de distilleer-ketel - nou ja, pan - van Frank, die we van hieraf nog even willen bedanken voor zijn demonstratie.
Score | 20,8% |
Regio | Islay |
Leeftijd | ? jaar |
Distiller | Bunnahabhain (fabrieks-bottling) |
Alcoholpercentage | 46% |
Non-chillfiltered | nee |
Onze notities:
Neus: jodium, teer, zoet, de geur van cakedeeg. Smaak: zoete sherry en turf, met een beetje peper. Mondgevoel: stroef.
Tijdens de proeverij:
Een typische Islay whisky en de duidelijke winnaar volgens onze gasten: jodium, turf en teer in de neus en zoet, zout en teer in de smaak. De afdronk zacht en erg lang.
Score | 18,8% |
Regio | Speyside |
Leeftijd | 19 jaar |
Distiller | Linkwood |
Bottling | The Ultimate |
Vat | Hogshead |
Alcoholpercentage | 46% |
Vat nummer | 3875 |
Fles nummer | 85 van 355 |
Non-chillfiltered | ja |
Onze notities:
Neus: citrus, 'zuurtjes' met een vleugje aceton. De smaak: chocolade en een klein beetje turf. Denk eerder aan een Highland dan een Speyside.
Tijdens de proeverij:
Men rook citrus en kruiden. Met een een drupje water werd de geur 'losser'. De smaak werd als vol en zacht, met een toets van chocolade ervaren. De afdronk is erg lang en na genoemd drupje water nog een stuk zoeter.
Score | 17,7% |
Regio | Highland |
Leeftijd | 19 jaar |
Distiller | Highland Park |
Bottling | The Ultimate |
Vat | Sherry |
Alcoholpercentage | 46% |
Vat nummer | 11851 |
Fles nummer | 217 van 723 |
Non-chillfiltered | ja |
Onze notities:
Neus: zeer sterk, citrus, teer en in de verte een vleugje 'asbak'. Een lichte turfsmaak en vrij zoet.
Tijdens de proeverij:
De neus bevat hout en citrus en de smaak vond men zoet, turfig en medicinaal en deze bleef lang hangen.. Eigenlijk eerder een Islay dan een Highland whisky dus.
Score | 16,7% |
Regio | Islay |
Leeftijd | 15 jaar |
Distiller | Bruichladdich |
Bottling | Murray McDavid |
Vat | Bourbon Squat |
Alcoholpercentage | 46% |
Non-chillfiltered | ja |
Onze notities:
Limited edition: 1800 flessen. Neus: neutraal, 'de geur van whisky'. De smaak is zoet, gekenmerkt door turf en jodium.
Tijdens de proeverij:
Een neutrale, iets zoete geur met een vleug jodium. De lichte maar duidelijke smaak van een Islay whisky: zoet, turfig en medicinaal, met een 'soepele' afdronk.
Score | 14,7% |
Regio | Speyside |
Leeftijd | 15 jaar |
Distiller | BenRiach (fabrieks-bottling) |
Vat | Bourbon en Port |
Alcoholpercentage | 46% |
Non-chillfiltered | ja |
Onze notities:
Neus: tamelijk prikkelend: port, een vleug schoonmaakmiddel en, gek genoeg, een beetje vissig. Smaak: opnieuw port, boterig en een snufje kaneel.
Tijdens de proeverij:
Hier ontdekten onze gasten vrij veel verschillende geuren: vanille, hout, 'een zoetje', port en zelfs de lichte geur van urine (ammioniak) werd genoemd. De smaak varieerde van krenten en port tot zoutig, en opnieuw werd een 'gronderige vissmaak' geproefd - en nee, wij hadden daar van te voren niets van gezegd! De smaak blijft lang hangen. Met een drupje water gaat de alcohol opeens overheersen.
Score | 11,3% |
Regio | Speyside |
Leeftijd | 11 jaar |
Distiller | Glenmorangie (fabrieks-bottling) |
Vat | Bourbon en Port |
Alcoholpercentage | 46% |
Non-chillfiltered | ja |
Onze notities:
Neus: een combinatie van port en caramel. Smaak: citrus, een ouderwets sinaasappel-chocolade snoepje - en als je goed oplet: munt.
Tijdens de proeverij:
Onze gasten roken de licht zoete geur van honing en port. Port kwam ook terug in de smaak, naast fruit en 'tutti frutti'. De afdronk was nogal scherp maar ook weer snel verdwenen.