November 2011

Tijd: woensdag 23 november 2011 van acht uur tot kwart over 11
Locatie: Café Spoorzoeker, Alkmaar

Deze proeverij was opgezet om de overgang van herfst naar winter kracht bij te zetten - en dat werd door onze gasten, gezien de commentaren, ook zo ervaren. Alles werkte mee: de herfstige kleuren, de zware geuren, de warme smaken en onze gezellige hoek in het proeflokaal met de heerlijke hapjes van Helma. Buiten was de mist eindelijk verdwenen, binnen daalde hij zachtjes neer.

inkopper en uitsmijter

Inkopper en uitsmijter...
Om in het verhaal te blijven: onze inkopper, de John Black Single Malt van Tullibardine, zette het begin van de herfst prima neer en de uitsmijter, de 15 jarige Laphroaig van Liquid Library, was de winter in persoon!

hazelburn springbank 8yr

1. Hazelburn 2002 Sauternes Wood

Score23,9%
RegioCampbeltown
Leeftijd8 jaar
DistillerSpringbank Distilleries (fabrieks-bottling)
VatRefill Bourbon (5jr) en Sauternes (3jr)
Alcoholpercentage55,9%
Fles nummereen van 9150
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De malt van Hazelburn wordt alleen gedroogd door verwarmde omgevingslucht en dat betekent geen turf, alleen het zilt van de 'zeenevel'. Kleur: koper. Neus: sinaasappel (marmelade), vijgen, dadels en honing. Smaak: zoet, romig met een beetje gember en honing. Afdronk: erg lang en dik-romig.

Tijdens de proeverij:

De meest complexe whisky van de avond, deze winnaar! Het hoge alcoholpercentage viel nauwelijks op vanwege de intense smaak. Men rook leer en vanille en proefde stroop, hout en zout. De overigens erg lange afdronk deed iemand aan Calvados denken.

bunnahabhain chieftains 11yr

2. Bunnahabhain 2000 Chieftains LE Barolo

Score22,0%
RegioIslay
Leeftijd11 jaar
DistillerBunnahabhain
BottlingChieftains
VatBarolo Cask
Alcoholpercentage56,8%
Vat nummer90461/90462
Fles nummereen van 645
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: fruitig, turf, zoutig en geconfijte sinaasappel. Smaak: rijk en krachtig, met chocolade, noten, honing en iets citrus. Afdronk: zoet, warm en fruitig.

Tijdens de proeverij:

Het hoge alcoholpercentage werd in deze whisky wel als scherp ervaren. Men proefde caramel en vanille met een pittige afdronk. Sommigen vonden hem, wat betreft de smaak, op de Hazelburn - de winnaar! - lijken, terwijl anderen hem juist vrij plat en niet sprekend vonden. Over 'smaken verschillen' gesproken...

tobermory murraymacdavid 1995

3. Tobermory 1995 Murray McDavid, Specialist Choice N

Score19,1%
RegioIsland
Leeftijd15 jaar
DistillerTobermory
BottlingMurray McDavid
VatBourbon/Tempranillo, Rioja finish
Alcoholpercentage46%
Vat nummer020
Fles nummereen van 375
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Kleur: goud. Neus: iets zilt met wat lichte houttonen. Smaak: kruidig met gember, iets van chocolade en noten. Afdronk: lang met aan het eind een beetje menthol.

Tijdens de proeverij:

Een erg kruidige en pittige whisky, de menthol kwam goed naar voren, maar verder kon men de complexe smaken eigenlijk nauwelijks benoemen.

ardmore nectardailydrams 18yr

4. Ardmore 1992 The Nectar of the Daily Drams

Score18,6%
RegioSpeyside
Leeftijd18 jaar
DistillerArdmore distilleries
BottlingBresser en Timmer / The Nectar
Alcoholpercentage47%
Fles nummereen van 1182
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: rokerig met een beetje teer, eiken en vanille, appel en banaan. Smaak: zoet en buitengewoon zacht, citrus en appels. Afdronk: lang, rokerig met amandel en banaan.

Tijdens de proeverij:

Deze whisky werd ervaren als behoorlijk rokerig, complex en 'apart'. Hij spreekt erg aan en blijft lang hangen. Iemand zei 'voor mij is dit 'm' - een beetje voorbarig misschien, omdat dit pas de derde whisky van de avond was...

bennevis signatoryvintagedecanter 17

5. Ben Nevis 1993 Signatory Ibisco Decanter

Score9,0%
RegioHighland
Leeftijd17 jaar
DistillerBen Nevis Distilleries
BottlingSignatory
VatFirst fill Sherry
Alcoholpercentage43%
Vat nummer2692
Fles nummer683 van 821
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Kleur: goud, stro. Neus: fruit (vooral peren en pruimen), Sherry, iets notig en een hint van zwavel. Smaak: in eerste instantie zoet, daarna citrus, fris bloemig en uiteindelijk chocolade. Afdronk: soepel, lang en zacht met veel fruit.

Tijdens de proeverij:

Men proefde bloemen, noten, caramel en boterbabbelaars. De associatie met 'Southern Comfort' kwam naar voren. Iemand miste het vakje 'heel lekker' op z'n proefformulier. Nog iemand voorstellen?

longmorn chieftains 13yr

6. Longmorn 1997 Chieftains LE

Score7,4%
RegioSpeyside
Leeftijd13 jaar
DistillerLongmorn Distilleries
BottlingChieftains
VatFrench Oak
Alcoholpercentage43%
Vat nummer90641/2
Fles nummereen van 770
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Neus: oud eiken en vanille, zoete gember en bloemen. Smaak: zachte caramel en citrus. Afdronk: lang, met citrus, vanille en limonadesiroop.

Tijdens de proeverij:

Men proefde de scherpte van de gember, maar rook een gronderige lucht - een beetje muf zelfs. Optimistisch sprak iemand dat hij 'tot nu toe bovenaan stond' - voor de eerste whisky van de avond nog een hele prestatie...