Verslag mei 2010

Tijd: woensdag 26 mei 2010 van acht uur tot kwart over 11
Locatie: Eetcafé Spoorzoeker, Alkmaar

Drie van Vijf

 

De laatste proeverij van seizoen 2009-2010 kreeg als cryptische titel 'Drie van Vijf' mee. We schonken vijf geselecteerde whisky's uit verschillende regio's, die onderling om de titel streden. Bij wijze van extraatje vergeleken we elke whisky ook nog eens met twee collega's uit dezelfde streek. Zo kwamen er effectief 15 whisky's op tafel, nog even afgezien van het inkoppertje en de uitsmijters.

De 10 extra whisky's mochten trouwens niet meedoen in de competitie, maar iets over de resultaten van de vergelijking vind je wel terug in onderstaande lijst. Meestal eindigt een proeverij, waarin Islay whisky's en onderdeel zijn, in een overwinning voor een Islay-whisky, zoniet deze keer! Om de zaak af te sluiten schonken we ook nog eens drie uitsmijters uit een selectie van Gordon & MacPhail Reserve, alle drie stevige en erg smakelijke Speysides:

- Aultmore, 14 yrs, 56,4%
- Imperial, 12 yrs, 59,1%
- Starthmill, 12 yrs, 59,5%

Glenfarclas201005

Winnaar: Glenfarclas 17 jaar

Score25,1%
RegioSpeyside
Leeftijd17 jaar
DistillerGlenfarclas (fabrieks-bottling)
Alcoholpercentage43%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Een fabrieksbotteling, waarvan slechts een gelimiteerde hoeveelheid is gedistribueerd, ten behoeve van de Noord Amerikaanse, Japanse én de tax free markt. Neus: butterscotch, fruit en iets turf. Smaak: volle sherry en zoete moutsmaak waarbij er ook een beetje turf naar boven komt. Afdronk: zacht en blijft lang hangen met in de verte zoetigheid, vanille en eik. Redelijk complexe whisky.

Tijdens de proeverij:
Deze whisky werd vergeleken met 2 whisky's uit de Chieftains serie. Longmorn 12 yrs, 43% en een Glenlossie 14 yrs, 43%. Ook in dit vergelijk kwam deze whisky als beste uit de bus.

Jura201005

2. Jura 18 yo

Score20,4%
RegioHighland
Leeftijd18 jaar
DistillerJura (fabrieks-bottling)
Alcoholpercentage40%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Neus: frisse aroma's van citrus en kaneel. Smaak: marsepein, noten, vanille toffee. Afdronk: lang met geplette amandelen en bittere chocolade.

Tijdens de proeverij:
Deze whisky werd vergeleken met nog 2 kust whisky's van Mull respectievelijk Arran: Ledaig 10yrs, 43% en Arran First Bottling 12 yrs, 46%. Hoewel er toch nog enige twijfel heerste tussen de Jura en de Arran, vonden de meeste mensen de Jura toch boven de Arran uitsteken, ondanks (of dankzij?) het lagere alcohol gehalte. O ja - omdat de Ledaig erg nieuw was, is hij ook in de foto boven terechtgekomen. Vergissen is menselijk :-)

Askaig201005

3. Port Askaig

Score20,4%
RegioIslay
Leeftijd17 jaar
Distiller?
BottlingSpeciality Drinks Ltd
Alcoholpercentage45,8%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Dit is één uit een serie Islay whisky's, die speciaal ontwikkeld werd door Speciality Drinks Ltd om tegemoet te komen aan beginnende whisky proevers, die 'dezelfde eisen stellen en zich toch willen onderscheiden van doorgewinterde whisky kenners' (volgens The Whisky Exchange). De distilleerderij is vooralsnog onbekend. Wij denken mogelijk Caol Ila, maar dat is natuurlijk een gok. Neus: licht fruit en honing gevolgd door krachtige turf en hout aroma, waarna "zoute" jodiumachtige aroma's de boventoon gaan voeren. Smaak: citrus en zoetige turf, een klein beetje pepersmaak geeft een heet gevoel achter in de mond. Afdronk: lang met rook en turf, maar zacht en zonder vervelende bijsmaak.

Tijdens de proeverij:
Natuurlijk kon deze whisky alleen maar vergeleken worden met 2 andere Islay's: Finlaggan Lightly Peated, 10yrs, 40% en Bruichladdich Chateau Lafitte Pauillac, 16yrs, 46%. Volgens een gedeelte van onze gasten was de Bruichladdich toch de betere, er waren ook mensen die de Finlaggan de voorkeur gaven. Maar beiden deden niet mee voor het "rijtje".

Auchentoshan201005

4. Auchentoshan Three Wood

Score18,1%
RegioLowland
DistillerAuchentoshan (fabrieks-bottling)
VatBourbon, Oloroso en Pedro Ximinez
Alcoholpercentage43%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Deze Auchentoshan is, zoals elke Lowland, 3 keer gedistilleerd en daarna gerijpt op drie verschillende vaten: Bourbon, Oloroso en Pedro Ximenez sherry. Dit geeft een zachte smaak, rijk aan donker fruit, butterscotch (boter en caramel) en gebrande/geroosterde hazelnoten. De afdronk was gemiddeld lang en zoet.

Tijdens de proeverij:
Deze Lowland werd vergeleken met een Ierse whiskey (zelfde proces van distilleren): Locke's 8yrs, 40% en een Campbeltown: Springbank 10yrs, 46%. Deze laatste bleek geen al te beste keus, want gezien de zachtheid van de Lowland en de Ier, viel de ietwat ziltige Springbank uit de toon. Maar ook over de Locke's heeft de Auchentoshan getriomfeerd, daar de smaak van de laatste toch veel complexer was. Een vrouwelijke deelnemer vond dit een erg aanlokkelijke "dames-whisky"

Deanston201005

5. Deanston

Score15,9%
RegioHighland
Leeftijd12 jaar
DistillerDeanston (fabrieks-bottling)
VatBourbon
Alcoholpercentage46,3%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Dit is een nieuwe bottling uit 2010. Normaal wordt 85% van deze geproduceerde whisky gebruikt voor het maken van blends. Neus: licht fruit en noten, citrus. Verder een beetje muesli met kokos en appels. Smaak: zoet maar niet kleverig, frisheid van zure appels en citrus met een beetje kaneel en andere kruiden. Afdronk: lang en droog met citrus en kruidig (peper).

Tijdens de proeverij:
Deze Highland werd vergeleken met een 10 jarige Glendeveron van 40% en en Signatory Vintage Clynelish, 12 yrs, 43%. Onze gasten gaven deze laatste de voorkeur boven de Deanston, maar de Clynelish was er alleen voor het vergelijken en deed dus niet mee voor de totaal telling. Jammer maar helaas, want onze gasten vonden de Deanston het minst aansprekend en zo kwam dit setje onderaan de ranglijst terecht.