Juni 2009

Tijd: woensdag 10 juni 2009 van 8 uur tot kwart over 11
Locatie: Eetcafé Spoorzoeker, Alkmaar

De laatste whiskyproefavond voor de zomerstop was voor ons en - gezien de reacties - ook voor de deelnemers een succes. Niet alleen vanwege de gezellige sfeer én de whisky, erg belangrijk voor een proeverij, maar ook vanwege de officiële ingebruikname van deze website. Zoals beloofd, volgt hieronder de ranglijst van de geproefde whisky's. Wij werden door de rangorde zelf toch wel enigzins verrast, waaruit eens te meer blijkt dat over smaak niet valt te twisten.

caol ila

Winnaar: Caol Ila 1993 Distillers Edition, Moscatel, 13yo

Score23,6%
RegioIslay
Leeftijd13 jaar
DistillerCoal Ila (fabrieks-bottling)
VatMoscatel
Alcoholpercentage43%
Vat nummerI-465
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Caol Ila wordt vereerd in de hele wereld om zijn zoete, gladde en robuust, rokerige karakter. De 1993 Distillers Edition is een unieke uiting van deze Scotch Whisky door de invloed van Europese Eik in plaats van de Amerikaanse. Het resultaat geeft een heel andere Caol Ila dan normaal. Neus: een licht geur van zoete vruchten die abrikoos zou kunnen zijn, vol en rond in eerste instantie geen rook of turf, maar eenmaal in het glas, komt de turf omhoog. Smaak: zeer zacht en rond bij de start, een zoetje, maar het opent zich pas na een tijdje, kruidig (kruidnagel?). De turf lijkt te worstelen om zijn weg te vinden, maar komt plotseling naar voren en blijft dan ook. Afdronk: een mix van good ol 'Caol Ila turf met wat rijpe en zoete vruchten, lang en vettig. De Moscatel heeft deze Caol Ila voller, gladder, veel zoeter en lichter op de neus gemaakt. Maar, toen de turf naar boven kwam, eerst in de neus daarna in de smaak, bleek het toch zeer zeker een echte Caol Ila te zijn.

Tijdens de proeverij:
Twee Islay's aan kop! De Caol Ila is de iets fellere van de twee. Wij roken de typisch medicinale geur, die sommigen met ziekenhuis of met pleisters associeren. Maar de smaak was toch warm en breed. En die kon voor een grote groep deelnemers niet meer door de erna geschonken Bunnahabhain worden overvleugeld.

bunnahabhain darach ur

2. Bunnahabhain Darach Ur

Score22,8%
RegioIslay
Leeftijdmax. 20 jaar
DistillerBunnahabhain (fabrieks-bottling)
VatNew oak
Alcoholpercentage46,3%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Kleur: licht brons. Neus: zoete kruidige aroma's, hei, potloodslijpsel met een toets van denneboom, kruidnagels en nootmuskaat.Smaak: goed balans tussen zoete vanille, gedroogde vruchten en toffee met noten. Zacht en romig met citrus tonen en een beetje kaneel. Afdronk: lang, een combinatie van gember en geroosterde granen.

Tijdens de proeverij:
De tweede islay, en op punten verslagen. Een mooie ronde, niet aggressieve whisky met een bijna romig mondgevoel en toch die typische Islay kenmerken. Dat dit in feite geen single malt is, maar een blend van meerdere jaargangen (waarvan de oudste 20 jaar) zal daar misschien aan meewerken.

glendronach revival 15jr

3. Glendronach Revival, 15yo

Score20,1%
RegioSpeyside
Leeftijd15 jaar
DistillerGlendronach (fabrieks-bottling)
Vatoloroso sherry cask
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Stevige, vettige sherry. Neus van bittere chocolade en koffie. Neus wordt hoe langer hoe zoeter. Subtiele rook. Toch een beetje zwavel ook. Smaak gaat voort op de sherry. Rozijnen, geconfijt fruit, donkere chocolade, karamel… zoete bitterheid. En, ja, een tikje zwavel. Kruidige afdronk.

Tijdens de proeverij:
De Glendronach was door ons van te voren als winnaar getipt. Deze donkere op Oloroso sherryvat gerijpte whisky is vervaardigd op dezelfde manier als dat in vroeger tijden gebeurde. De smaak is daardoor heel complex. Dat uiteindelijk de voorkeur van de deelnemers toch naar de Islay's uitging, doet daar niets aan af.

balblair 26jr

4. Balblair, OB, 26yo

Score16,1%
RegioHighland
Leeftijd26 jaar
DistillerBalblair (fabrieks-bottling)
VatBourbon cask
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Kleur: gouden honing. Neus: licht kruidig met een toets van vanille en toffee Smaak: fris met een lange afdronk met tonen van licht gerookt eiken.
(Totaal 3150 flessen - niet meer verkrijgbaar. )

Tijdens de proeverij:
Een naar onze smaak zeer goede whisky met een fijn palet van smaken en aroma's. Hij had naar ons idee dan ook wel een hogere plaats verdiend. Dat hij de slag verloor staat op rekening van de hoge kwaliteit van de zware jongens die volgden...

chieftains tomatin 15jr

5. Tomatin 1992 Chieftains

Score10,2%
RegioHighland
Leeftijd15 jaar
DistillerTomatin
BottlingChieftains Limited ed.
VatRefill Butt
Alcoholpercentage46%
Vat nummer12081/12082
Fles nummereen van 1548
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Kleur: goud. Neus: elegant, zachte aroma's van graan, licht geturfd, vers fruit ( passievrucht en jeneverbes), tonen van chocolade, vers gemaaid gras. Smaak: zacht, mooie balans, tonen van honing en rijp fruit (appels, peren), ontwikkelt zich rijker en voller met aroma's van citrusvruchten en geroosterde amandelen, iets hout en rokerigheid met een ronde. Afdronk: wat kort, maar een goede balans tussen de plantaardige, fruit en zachte kruidige tonen.
(Limited edition).

Tijdens de proeverij:
Zeker geen onaardige whisky, maar ook niet een met een duidelijk signatuur. En omdat de opbouw van een proeverij vraagt dat de 'lichtere' whisky's aan het begin worden geschonken, was de Tomatin in de competitie vervolgens kansloos.

glentauchers16jr

6. Glentauchers 1990, NC2, 16yo

Score7,2%
RegioHighland
Leeftijd16 jaar
DistillerGlentauchers
BottlingDuncan Taylor: The NC2 Range
Alcoholpercentage46%
Non-chillfilteredja

Onze notities:
Goudkleurige whisky. Romig met een toets banaan en citrus, neigend naar sinaasappel eerder dan citroen. Fruitig met een tikje gras en kruiden.
Nb: NC2 betekent Non Chill filtered en Non Coloured

Tijdens de proeverij:
Wij vonden dit een tamelijk nietszeggende whisky, die geen blijvende indruk achterliet. Daarmee is de laatste plaats, zeker gezien het kaliber van de overige whisky's niet onverdiend.