tomatin 2011 12barrels 7yr

Tomatin 2011, Vintage4, 12barrels, 7yo

RegioHighland
Leeftijd7 jaar
DistillerTomatin Distillery
Bottlingfor the 12 barrels club
VatSherry Hogshead
Alcoholpercentage59,6%
Vat nummer1674
Fles nummer1 van ongeveer 250
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Tomatin is een van de grootste distilleerderijen (capaciteit 5 miljoen ltr), waarvan de meeste whisky wordt verwerkt in blends. Het is ook de eerste Schotse distilleerderij met een Japanse eigenaar. Slechts een kleine hoeveelheid Tomatin wordt als single malt whisky op de markt gebracht.

Tomatin (spreek uit: tomaten) is een van de meest hoog gelegen distileerderijen in Schotland (op 315 meter boven zeeniveau). De nadruk lag voorheen op het produceren van whisky voor de meeste blends uit Schotland, maar tegenwoordig presenteren ze ook hun eigen product.

Dit is een botteling van de “12 barrels” een club van whiskyliefhebbers uit vooral Noord Holland, die tot doel hebben 12 vaten te kopen om ze te laten bottelen op het moment, dat ze het eens zijn met elkaar. Deze 12 vaten hebben ze aangeschaft in de periode 2006-2015 en ze streven er naar om ze allemaal gebotteld te hebben rond april 2027. De eersten zijn reeds afgekomen, waarvan een Tullibardine Vintage#1 is en deze Tomatin Vintage#4.

Hun eigen kritische notities (in 2017) zijn als volgt: Duidelijk Amerikaans Sherry Oak Hogshead, opvallend lekker in de neus en de eerste smaak, echter maar weinig diepgang. - Zoet, karamel, droog, wel wat hoog 'ge-charred', iets verbrande karamel. Niet dit jaar (2017) bottelen, wel in de gaten houden omdat een overdosis hout ("bek met splinters") een off-note is die alleen maar erger wordt. Mogelijk bottelen in 2018.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Maart 2019 (donderdag 07 maart 2019)
    Nummer 6 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    De neus was fruitig met citroen, aalbessen, vanille. De smaak was boter, caramel wat peperig, hout en kruidig. Elke slok is anders. Afdronk is lang met een boterig begin en komt terug als je hem doorslikt. Een mooie warme whisky na een middag strand met een vriendin. Met een druppel water komt het Mmmm-gevoel en haalt de scherpte eraf.

    Deze Tomatin heeft duidelijk iets toe te voegen, meer karakter en houtinvloeden, dan de Glendronach in deze proeverij. Maar is eigenlijk ook nog een beetje te jong, had eigenlijk best nog wel kunnen blijven liggen tot 15 jaar. Een eerste plek in deze proeverij was zijn deel.