tobermory ob 12jr

Tobermory, 12yo

RegioIsland
Leeftijd12 jaar
DistillerTobermory Distillery (fabrieks-bottling)
Vat1st fill bourbon & virgin oak
Alcoholpercentage46,3%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

De Tobermory distilleerderij is in het hoofdstadje met dezelfde naam gevestigd op het eiland Mull. De distilleerderij, de enige op het eiland Mull, ligt in het noordelijke deel van het eiland aan de Tobermory Bay. Vanaf Oban op het vasteland is het per veerboot ongeveer 40 minuten varen naar Mull.

Tobermory is afkomstig uit het Gaelic en betekent "de bron van Mary". De distilleerderij werd in 1798 opgestart onder de naam Ledaig. In 1972 werd de Ledaig Distillery Tobermory Ltd. opgericht. De naam werd daarna van Ledaig in Tobermory veranderd en na vele sluitingen werd de distilleerderij in 1993 weer geopend.

Bij de distilleerderij staan in het stillhouse twee wash stills en twee spirit stills. Eén paar stills wordt voor de Tobermory productie gebruikt en daar er sinds 1996 ook de Ledaig malt weer gedistilleerd wordt, zijn de andere twee stills voor de productie van Ledaig single malt. De Ledaig malt wordt gemaakt van een meer turfhoudende mout.

Aangezien Tobermory het warehouse verkocht heeft, en daar nu appartementen van gemaakt zijn, wordt de new spirit opgeslagen bij Deanston op het vasteland. Men gebruikt refill, sherry- en bourbonvaten. Het water komt uit een meertje in bergen.

Het karakter van de Tobermory malt is licht turfhoudend en stevig, de turfsmaak komt niet van het mout maar van het water. Deze twaalf jaar oude Tobermory wordt wel de meest waarheidsgetrouwe expressie van deze distilleerderij genoemd, verrassend en puur. De whisky heeft gedurende 12 jaar gerijpt in Amerikaans eikenhouten vaten.

Neus: rijk fruit, sinaasappel en citrus, frisse florale hints met tonen van rijk eikenhout met vanille en specerijen. Smaak: zoete sinaasappel en citrus, romige karamel en rijke vanille met pittige tonen van kaneel en kruidnagel. De afdronk is lang met aanhoudende tonen van vanille, specerijen, bloemige honing met een subtiele, zoute onderstroom.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • April 2023 (donderdag 20 april 2023)
    Nummer 2 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    De neus was zoetig, als in een bananenschuimpje. Volgens anderen een aparte neus met hooi, een beetje veen, hout en zoet. Nauwelijks smaak, die komt weer bij de afdronk, kruidig, boter en melk. Een ronde warme whisky, die bijt in het begin maar vervolgt met een warme gloed. Een mooie slobber whisky. Een derde plaats in deze zware proeverij is erg fantastisch.