Regio | Campbeltown |
---|---|
Leeftijd | 12 jaar |
Distiller | J&A Mitchell & Co. LTD. (fabrieks-bottling) |
Vat | 70% sherry/30% bourbon casks |
Alcoholpercentage | 54,2% | Non-chillfiltered | nee |
Onze notities:
Springbank, één van de oudste distilleerderijen op Campbelltown, waar ooit het epicentrum was van de Schotse whiskyproductie. Er zijn op dit moment van de talloze distilleerderijen in deze regio nog slechts een stuk of 3 over. Sinds 2009/2010 brengt Springbank per jaar 2 batches van de 12yo Cask Strength series uit. Deze, gebotteld in januari 2017, is een wat oudere versie van de cask strength (batch 14) van de distilleerderij van Springbank, die we eerder in 2018 hebben geproefd (batch 16). Deze heeft echter hetzelfde vat recept als het vorige en is 12 jaar gelagerd geweest op 70% sherry en 30% bourbon vaten. Het is gebotteld op 54,2%. Tegenwoordig worden de oude Springbank whisky's beschouwd als de unicorn (vergelijk Port Ellen/Brora etc.) in whiskyland. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de prijs van de meeste bottelingen, ze gaan sky high, niet normaal meer. Je blijft het er echter nog steeds in proeven. Neus: rood fruit, lichte rook, mineraal zout, maritieme zeelucht, erachter een lichte zwavelnoot, natte lucifers, laaiende sintels, chili chocolade, warme chocolademelk. Smaak: rode vruchten, sterkere versnelling, veel droogheid, cacao en koffie, donkere chocolade, minerale rook. Afdronk: lang met lichte zwavel en maritieme rook in het begin en gedroogde kruidige eik, de rode vruchten blijven samen met rook en eik lang in de mond.