spey tenne batch 2 port finish nas

Spey Tenné, Batch#2, CS, Port Finish

RegioSpeyside
LeeftijdNAS jaar
DistillerSpeyside Distillery (fabrieks-bottling)
VatTawny port cask
Alcoholpercentage58,6%
Fles nummer1 of 1500
Non-chillfilterednee

Onze notities:

De Speyside distillery ligt niet al te ver van Kingussie aan een zijrivier (Tromie) van de Spey. Hoewel de bouw van de distilleerderij al is begonnen in 1957 is de productie pas gestart in 1990. In 2012 is het overgegaan naar Harvey’s of Edinburgh.

In dat jaar hebben ze het proces rigoureus verbeterd, onder meer door het investeren in vaten van hoge kwaliteit om vooral de oudere whisky’s mee te finishen. Ze produceren zo rond de 500.000 liter alcohol per jaar. Deze Tenné (gaelic voor tawny) is de 2e release van, tot nu, 4 batches.

Neus: donkerrood fruit met witte kruiden en mascarpone met kersensaus en later meer chocolade en een snufje eikenhout. Smaak: meer chocolade gecombineerd met smeulend eikenhout. Dan bessen en kersen op een pas gebakken toffeecake. Afdronk: verwarmende kruiden met donkere karamel en bessengelei. Heerlijk.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Oktober 2022 (donderdag 06 oktober 2022)
    Nummer 4 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Deze whisky kon bij onze deelnemers alle kanten uit. Bij de één was ie scherp, plakkerig zoet met lijmresten én dus niet z'n 'cup of tea'. Bij de ander bleek het een tomaat in de mond met een langhangende ondefinieerbare afdronk, op het eind vrij scherp en niet in balans. Men had er iets meer van verwacht, de finish op tawny portvaten had de whisky vernield. Maar de meerderheid vond hem stroperig en dik en heerlijk weg drinken.

    Anijs, honingdrop, maar ook chocola, kersen, toffeecake en een beetje salmiak. Doe er maar 2 dozen riep iemand nog, het is de 7e hemel. Met een druppeltje water werd het een engeltje op de tong. Een Ramses Shaffy liefhebber vond dat de whisky smaakte zoals Ramses het levenslied zong. Na al deze commentaren is een ex aequo 2e plaats in deze proeverij niet gek.