Regio | Speyside |
---|---|
Leeftijd | 18 jaar |
Distiller | Mortlach |
Bottling | Morrison & MacKay |
Vat | Hogshead |
Alcoholpercentage | 46% |
Fles nummer | een van 693 | Non-chillfiltered | ja |
Onze notities:
De meeste distilleerderijen kan je bezoeken, maar dit is er zo een waar dat niet kan. Mortlach Distilleries, met een van de oudste licenties om whisky te maken, bevindt zich in het centrum van de Speyside, met als naaste buren Balvenie, Glenfiddich en Glendullan. De malt whisky van Mortlach is een zeer belangrijk onderdeel van de Johnnie Walker Black Label blends.
Het is de eerste distilleerderij in Dufftown en vanwege zijn speciale distillatiemethode zeer geliefd bij de blenders. De distillaten van verschillende spirit stills worden in 1 spirit receiver vermengd. Dit geeft een bijzonder karakter en is zeer geschikt voor de exclusieve blends. De meeste Mortlach bottelingen zijn van onafhankelijke bottelaars, zoals deze Morrison & Mackay, een huwelijk tussen 2 vaten.
In de toekomst komen er vast ook nog meer officiële bottelingen. Diageo heeft net de distilleerderij overgenomen en de eerste OBs zijn al aangeboden.
Kleur: Erg bleek goud. Neus: Licht bloemig, honing en gerstemout, verse munt, groene appels, citroen en limoen schil met hints van gember. Smaak: Vlot en verse knapperige groene appel met kaneel kruiden, roze pompelmoes schil, zoete honing, heide, taaie granen mout met hints van warme zoete limoen, vanille vla en Murray Mints (toffee gemaakt van boter en mint). Afdronk: Verfrissend ,mond waterende zoete honing, peper en eiken hout.
Reacties tijdens de proeverij:
Een whisky met een leuke frisse fruitige neus (citrus en peer), vergezeld van gemaaid gras, vanille, leervet, boenwas en stroopsoldaatjes. De smaak was een pallet van speculaas, Maria kaakjes, kruidig, rozewater, en een beetje vettig. De afdronk was vettig, fruitig, kruidig met te veel peper en wat rogge. Iemand miste de typische Mortlach vlezigheid. Een after diner whisky (als een cognac) voor bij een sigaar.