Longmorn 2008, The Maltman, 11yo

longmorn 2008 maltman 11yr
SoortSpeyside
Leeftijd11 jaar
DistilleerderijLongmorn Distillery
Gedistilleerd10-2008
BottelaarMeadowside Blending for The Maltman
Gebotteld02-2020
VatVictoria Missouri butt
Alcoholpercentage54,1%
Vat nummer5555
Fles nummer1 van 501
Non-chillfiltered:Ja

Onze notities:

Longmorn is een Speyside distilleerderij gelegen in het dorp Longmorn in Moray, Schotland, met Pernod Ricard als eigenaar. Het grootste deel van de whisky van deze distilleerderij wordt gebruikt voor het maken van blends en er zijn dan ook niet veel officiële single malt bottelingen bekend. Het vlaggenschip én de enige officiële botteling is de 16-jarige met een alcohol percentage van 48%, die vanaf 2007 te verkrijgen is als opvolger van de 15-jarige. De capaciteit van de distilleerderij is 3,5 miljoen liter alcohol per jaar, waarvan het meeste verdwijnt in de Chivas Regal.

Deze Longmorn, gelagerd op Amerikaanse wijnvaten, is een onafhankelijke botteling in de Maltman Series van de Meadowside Blending Company. Deze serie vertegenwoordigt zeer aansprekende whisky's, is erg gewild en daarom meestal niet goedkoop.

Neus: zoet en fruitig, citrus, peer, vanille. Wel wat alcohol merkbaar.  
Smaak: heel krachtig, zoet, peper, vanille, ook wat citrus, een beetje bitter in de rug, grapefruits. Later komt de bitterheid meer naar voren. 
Afdronk: ook best wat power, verwarmend gevoel in de buik. Zoet, vanille, wat zoet fruit, sinaasappels. Best lang.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • donderdag 05 juni 2025

    Nummer 3 in de line-up.

    Deze whisky begon goed, bij de een voelde het als een soepel warm bad, een ander vond veel alcohol in neus en smaak en verdween snel. Men werd overvallen door de vanille in de neus en ook bespeurde men een vochtige kruipruimte en vochtig hooi. Toch werd deze whisky fris bevonden, als de verandering in de lucht vlak voor een onweersbui. Toch wel lekker met wat citrus, zoete vijgen en wat noten.

    Verder bleek de whisky leuk, maar wel wat smalletjes en eenvoudig. Een beetje scherp en toch wat venkel, gepeperde fudge én een menthol kruisdropje. Een goeie whisky voor de whiskysaus. Iemands whiskysmaakpapillen waren blij gemaakt, maar wel met een dooie mus, de afdronk was niet imponerend en snel weg. Bij één gast voelde het als een brok klei in zijn mond, die aan zijn tanden bleef hangen. Ook hier bleek weer dat whiskyproeven een subjectieve bezigheid is, waarbij echt de smaken verschillen. Gelukkig maar... Een 5e plek voor een toch wel gerenommeerde distilleerderij.