deanston pedro ximenez 10yr

Deanston, 10yo, PX finish 2016

RegioHighland
Leeftijd10 jaar
DistillerDeanston Distillery (fabrieks-bottling)
Vatbourbon cask, finished PX
Alcoholpercentage57,5%
Fles nummer1 van 5160
Non-chillfilterednee

Onze notities:
Deanston distilleries is een redelijk jonge distilleerderij en dateert van ongeveer 1965. Ze hebben hun plek gevonden in een oude katoen fabriek en hebben zo de beschikbaarheid van veel water. Ze produceren ongeveer 3 miljoen ltr alcohol per jaar, maar vooral voor blending (Scottish Leader en nog wat malt likeuren) Tot voor kort waren er slechts 2 of 3 bottelingen (12 jaar, 17 jaar en voor Frankrijk een 6 jarige), maar er komen nu meer op de markt, waaronder ook indie bottelingen van Douglas Laing, Cadenhead en Signatory
De bourbon vaten waarin deze unieke, zeldzame botteling waren oorspronkelijk met de hand gevuld. Na 8 jaar werd de amberkleurige gouden whisky vervolgens zorgvuldig overgebracht naar speciaal geselecteerde Pedro Ximenez-butts . Het werd gedurende 2 jaar gelagerd om verder te rijpen, waarbij het de smaakinvloeden en aroma's van het donkere, zoete sherryhout overnam. Het resultaat is een uitzonderlijke single malt whisky met de kenmerkende tonen van Deanston. Neus: kenmerkende honingtonen van Deanston, rijke fruitcake, rozijnen, rozijnen, vijgen, toffee, chocolade en vanille met een vleugje specerijen. Smaak: Mond vullende zoetheid, rijk en stroperig, met tonen van Demerara-suiker, heidehoning, geroosterde amandel, gedroogd fruit en chocolade. Afdronk: medium lang met slepende fruitige zoetheid met een vleugje kruidnagel en gember.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Mei 2018 (donderdag 24 mei 2018)
    Nummer 6 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij: Dit was een whisky, waarbij je door de alcohol heen moet happen, vonden sommige deelnemers. Door de grote zoetigheid, het lijkt wel of er suiker bijgedaan was, zou het een dessert whisky kunnen zijn, voor sommigen was hij te zoet. Mogelijk een foutje veroorzaakt door de marriage van de bourbon en PX? De PX maakt de whisky oubollig en niet fris. Neus: zoet, kruidig, gras en een beetje zwavel. Smaak: Rinse appelstroop, zelfs pinda's, pruimen en rozijnen. Een sherry bom met een gemiddelde afdronk, maar wel weer zoet. Voor sommige mensen was dit dé whisky van de avond, maar na telling van de punten kwam hij niet verder dan de 3e plek in deze proeverij.