springbank 2009 local barley 9yr

Springbank, Local Barley, 9yo, 57,7%

RegioCampbeltown
Leeftijd9 jaar
DistillerSpringbank Distillery (fabrieks-bottling)
Vat80% bourbon & 20% sherry casks
Alcoholpercentage57,7%
Fles nummer1 van 9700
Non-chillfilteredja

Onze notities:
De Springbank distilleerderij ligt in het centrum van de plaats Campbeltown, gelegen in het zuiden van het schiereiland Mull of Kintyre. Springbank zou "oever van de bron" betekenen. Het interieur is weinig veranderd sinds de oprichting van de distilleerderij in 1828. Voor het mouten van de groenmout ( er wordt bij Springbank nog voor 100% zelf gemout) wordt er gedroogd met hete lucht en turf. De malt, gemaakt onder de naam Springbank is een van de weinige malts die na vele jaren rijping nog haar eigen karakter behoudt. Hoe ouder, hoe beter zegt men in de distilleerderij. De new spirit van Springbank wordt gelagerd op alllerlei soorten vaten zoals bourbon, sherry, rum, madeira en refill- vaten. Bij Springbank wordt de gehele productie zelf nog gebotteld. Het water voor het brouwen komt uit een kunstmatig meer Cross Hill Loch geheten. Dit meer, gevoed door smelt en regenwater uit de bergen, is door de Duke of Argyll aangelegd om alle vroegere distilleerderijen van water te voorzien. De productie van Springbank wordt voor 70% als single malt gebotteld. Deze 9 jarige Springbank (Local Barley) werd gedistilleerd in juli 2009 en gebotteld in oktober 2018. De whisky is gedestilleerd uit 'lokale gerst' (type: Optic), geteeld op het Kintyre-schiereiland, High Cattadale Farm, op enkele kilometers van Springbank.
Dit is de vierde release in de Local Barley-serie van Springbank distilleerderij. De release van dit jaar is ook weer gecreëerd op basis van een combinatie van bourbon- en sherryvaten en gebotteld op 57,7%. Deze Local Barley releases zijn altijd super populair, even knipperen met je ogen en het is al niet meer te krijgen voor normale prijzen!
Neus: Zeer rijk en vol. Hints van teer en kerosine, met een vleugje vreugdevuur rook. Het zijn echter niet allemaal de hel en de zweepslagen. Er is een honingzoete zoetheid, vergezeld van koekjesdeeg en hagelslag van citroenschil en grapefruit, evenals een subtiele maritieme invloed. Wordt met de tijd meer mineraal. Smaak: Zwaar en vettig, met een grote initiële hit van citroenschil en limoen, evenals roze grapefruit. Een vleugje nectarines ook. Gevolgd door wat pekel en zachte turfrook én een vleugje menthol.
Afdronk: Meer van het bovenstaande. Lang. Vruchtensap met Springbank-rokerigheid. Dit kan geen verrassing zijn, maar ze doen echt iets goed in Campbeltown.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Mei 2019 (donderdag 23 mei 2019)
    Nummer 7 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij: Deze whisky kon weer alle kanten uit. De ene kant vond deze whisky een simpel, niet bijzonder en vaag profiel hebben, waarbij de jonge spirit de boventoon voerde en een beetje dun. Een andere vond het een mooi glas, subtiel, zacht en rond met in de neus een rokertje, jodium, toffee, salmiak, hout en wat boter. Een derde rook gemaaid gras, citrus, onrijp fruit (groene banaan) en proefde ammoniak. De volgende deelnemer rook bouwzand en vond dat de whisky smaakte naar de kleur groen en lichte turf maar ook dat ie te zoet was. De afdronk was lang en droog met citrus, mout en een pepertje. Dan is een tweede plek in dit geweld toch niet gek te noemen.