royal brackla 1995 gordon macphail 24yr

Royal Brackla 1995, G&M, Connoiseurs Choice, 24yo

RegioHighland
Leeftijd24 jaar
DistillerBrackla Distilleries
BottlingGordon & MacPhail
VatRefill Sherry Cask
Alcoholpercentage50,4%
Vat nummer5543
Fles nummer1 of 442
Non-chillfilteredja

Onze notities:

De Royal Brackla distilleerderij ligt in de Highlands op het landgoed van het gelijknamige kasteel, zo'n 6,5 kilometer van het plaatsje Nairn. Ten oosten hiervan stroomt de rivier de Nairn, die bij de plaats met dezelfde naam in zee uitmondt. De naam Nairn komt uit het Gaelic en heeft waarschijnlijk de betekenis van "veld van de gerst" of "veld van de omgevallen bomen".

In 1812 werd de distilleerderij door de bouwer Captain William Fraser of Brackla House op het Cowdor Estate gebouwd. Door de concurrentie van de illegale stokers uit de omgeving zocht Captain Fraser andere markten en verkocht destijds zeer veel van zijn whisky in de Lowlands. De distilleerderij kreeg in 1835 van koning William IV, als eerste distilleerderij in Schotland, het predikaat "Royal" en de whisky werd bekend als "The King's Own Whisky".

Andrew Usher, de uitvinder van de blended whisky's, kocht zich in als partner van de Royal Brackla distilleerderij in de jaren zestig van de 19de eeuw. Zodoende was Royal Brackla een van de eerste maltwhisky's die voor de blended whisky werd gebruikt. Na overname van Andrew Usher's zoon in 1890 werd na zijn dood in 1925 de distilleerderij verkocht aan John Bisset. Die verkocht de distilleerderij weer in 1943 aan U.D.V. en in 1945 werd de distilleerderij gesloten door gebrek aan gerst tijdens de tweede wereldoorlog.

In 1964 werd de distilleerderij weer gesloten voor een grondige verbouwing en uitbreiding. Het aantal stills werd verdubbeld en ook werden ze omgebouwd voor het stoken van stoom i.p.v. met kolen. Royal Brackla is nu in handen van John Dewar's & Sons Ltd. (onderdeel van Bacardi/ Martini).

In het stillhouse staan twee wash stills en twee spirit stills, alle verwarmd met stoom. De zes washbacks zijn van het Oregon pine hout gemaakt. De rijping van het new spirit vindt plaats in refill en sherryvaten. Het water dat gebruikt wordt voor de productie is afkomstig uit een ondergrondse waterbron Cursack geheten.

Het water om te koelen haalt men via een leiding uit de grond. Praktisch de gehele productie van de Royal Brackla distilleerderij gaat naar de blenders voor de productie van Dewars White Label en de Johnnie Walker Gold Label. Slechts een kleine hoeveelheid wordt als single malt op de markt gebracht. De distilleerderij is niet te bezichtigen.

Gordon & MacPhail is waarschijnlijk de meest bekende onafhankelijke bottelaar van Schotse whisky, die kan terugblikken op een meer dan 120 jaar lang succesverhaal. Door de jaren heeft Gordon & MacPhail talloze single malt whisky s gelanceerd en heeft op dit moment meer dan 350 verschillende edities van meer dan 70 Schotse distilleerderijen in hun portefeuille.

Het bedrijf behoort, met Glenfiddich als een van de eersten, die in de jaren 1960 durfde, de toenmalige onbetwiste populaire blended Scotch whisky aan te vullen met single malt whisky bottelingen onder het label "Connoisseur's Choice". In 2018 is men gestart met het rebranden van de totale lijn.

Dit betekent ook, dat er duidelijk afstand is genomen van de vorige lijn, waarbij alcohol percentage en leeftijd een wat grotere rol is gaan spelen. Én daardoor prijziger worden dan voordien. G&M is ook een trendsetter en is als bottelaar ook de eigenaar van een eigen distilleerderij: de Benromach Distillery. Een trendsetter daar er tegenwoordig meer bottelaars zijn, die ook een eigen distilleerderij zijn begonnen (zoals Adelphi en Morrison & MacKay).

Bottle notes: Neus: vers gebrouwen koffie met karamel, chocolade en hints van nootmuskaat. Smaak: Sherry vergezelt kruidentinten en uitbarstingen van zwarte peper. Afdronk: gemiddeld met aan het eind wat lichte kardemom (frisse eucalyptus en bloemig).

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Mei 2022 (donderdag 12 mei 2022)
    Nummer 4 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Een whisky met karakter en een unieke smaak om te genieten en geen slurp whisky, zeker niet met een warme theedoek op je hoofd, zoals een deelnemer de whisky karakteriseerde. Mooie neus met subtiele sherry, peer, noten, rozijnen en amandel. Een beetje turfrook in de smaak met een beetje menthol kruisdrop, vanille en een pepertje.

    Ook christmas cake en maple syrup, maar ook aardbeien en karamel kwamen voorbij. Een pittig ding. De afdronk was lang en stroperig, echter met een drup water sloeg hij volledig dood. Een mooie 3e plek was zijn deel in deze proeverij.