longmorn 1990 exclusive malts 26yr

Longmorn 1990, CWC Exclusive Malts, 26yo

RegioSpeyside
Leeftijd26 jaar
DistillerLongmorn distilleries
BottlingCreative Whisky Co.
VatBourbon cask
Alcoholpercentage53,3%
Vat nummer30062
Fles nummer1 van 192
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Longmorn is een Speyside distilleerderij, gelegen in het dorp Longmorn in Moray, Schotland. Ze zijn eigendom van Pernod Ricard. Van deze distilleerderij wordt veel whisky gebruikt voor het blenden van whisky. Er zijn dan ook niet veel officiële single malt bottelingen bekend.

Hun vlaggenschip én enige officiële botteling is de 16 jarige, vanaf 2007 beschikbaar, met een alcohol percentage van 48%. Deze is onlangs (2015) vervangen door de 15 jarige. De capaciteit van de distilleerderij is 3,5 miljoen liter alcohol per jaar, het meeste daarvan verdwijnt in de Chivas Regal. De bottelaar is op de markt verschenen in 2005.

De oprichter/eigenaar, David Stirk, heeft een jarenlange ervaring met het proeven, het verkopen, het maken, afwerken en verpakken, maar ook praten en schrijven over malt whisky. Tegenwoordig is hij haast niet meer weg te denken in de whiskywereld. Hij werkte voor Cadenhead's en Douglas Laing en hij is auteur van verscheidene whiskyboeken.

Neus: Ingelegd rood fruit, rode wijnazijn, prikkel in de neus. Smaak: Bloemig tot azalea’s, verwarmend eikenhout , brandend op de tong. Afdronk: smaakvolle speysider, droog, aardetonen en kruidig. Buitengewoon bevredigend.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Boomgaardproeverij 2016 (donderdag 08 september 2016)
    Nummer 5 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Vol superlatieven. Even een paar: 'Als hier nog iemand depressief van wordt, mag hij de tent verlaten', 'Mijn fysiek wordt hier blij van', 'we're on track', 'de beste van de avond'. Neus: kersen, vanille, playdoo klei, gisting, latexverf, maar ook calvados en armagnac.

    Smaak: meloen, abrikoos, perzik, wijngum, oudhollands frambozen zuurtje, maar ook een beetje kruidig, salmiak en droppig. Afdronk: lang met crème bruléé. Verdere commentaren varieerden van gelaagd via complex naar vlak en een beetje gewoon. Een goede 3e plek in deze proeverij?