Regio | Islay |
---|---|
Leeftijd | 12 jaar |
Distiller | Lagavulin |
Bottling | Lagavulin |
Vat | American Oak |
Alcoholpercentage | 56,5% | Non-chillfiltered | ja |
Onze notities:
In 1974 werden moutvloeren van Lagavulin gesloten en werd er mout van Port Ellen betrokken. Begin 1997 werd de productie een aantal maanden stilgelegd om de productiecapaciteit op te voeren van 850.000 liter per jaar naar 1 miljoen liter per jaar. Sinds 2000 wordt het productieproces per computer gestuurd en produceert men zeven dagen in de week, vierentwintig uur per dag, waarmee ze een capaciteit hebben gekregen van 2,5 miljoen liter alcohol per jaar.
De 16 jarige is zeer bekend geworden door de Classic Malt series. Sinds begin van deze eeuw bottelt men elk jaar een 12 jarige, waarvan deze de 10e release is. Zoals de distilleerderij het noemt: 'This one is not for the feint hearted as it is bottled at its natural cask strength. A great big smokey dram best drank beside a bonfire on the beach!'
Neus: sterk, mooi, lief, zacht, geurig turf en rook, suiker, grassig, citrus mout, hout alleen op de achtergrond. Te vergelijken met een Bruichladdich Octomore.Smaak: de vertaling naar de smaak is uitstekend, met extra zoetheid in de mond, vooral wanneer je de whisky even tijd geeft om te ademen.
Afdronk: lang en mooi en moutig. Balans: Volledig gebalanceerd. Degene die van de 'Big Flavours' van de pure onverdunde whisky houdt zal blij zijn met de volle intensiteit van deze smaken. Deze 2010 editie is wellicht een van de beste Lagavulin 12 YO ooit.
Reacties tijdens de proeverij:
Een mooi monster met erg mooie geuren en smaken. Men vond hem verrekte lekker en rook en proefde natuurlijk jodium en hij was rokerig met toch een heel mooi zoetje. De afdronk was zacht en lang. Kortom een heerlijke whisky die compleet in balans was en een van de gasten deed denken aan vettig gerookt vlees.