kilkoman cognac cask 2023 6yr

Kilchoman Cognac cask matured, ed 2023, 6yo

RegioIslay
Leeftijd6 jaar
DistillerKilchoman Distillery (fabrieks-bottling)
VatCognac barrique
Alcoholpercentage50%
Fles nummer1 van 15100
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Kilchoman Distillery, opgericht in 2005, is een kleine en meest westelijk gelegen distilleerderij van Islay. Kilchoman, (uitgesproken als kil-ho-man) is een boerderij-distilleerderij en de eerste die in 124 jaar op het eiland Islay is gebouwd. Kilchoman geeft iedereen de kans om alles met betrekking tot het distilleren van malt whisky te komen bekijken, van gerst tot fles.

Anthony Wills bouwde zijn distilleerderij in de leegstaande gebouwen van de Rockside Farm, een nog werkzame boerderij aan de afgelegen westkant van Islay. De wens was om zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale ingrediënten om een echte oorspronkelijke Islay whisky te maken. Kilchoman is een van de weinige distilleerderijen die zijn eigen traditionele floor malting doen.

Na de nodige tegenwerking en tegenslag liep de eerste spirit eind 2005 uit de zeer kleine ketels. Zoals een echte Islay whisky betaamt, wordt er veel turf gebruikt bij het drogen van de gerst. Met 50 ppm turf werd Kilchoman een van de zwaarst geturfde whisky’s. Men gebruikt het eigen bronwater van de distilleerderij om de whisky te reduceren tot 46% alcohol. Dit water komt van de Octofad boerderij, gelegen aan de Rhinns van Islay.

Deze Kilchoman is een gelimiteerde oplage en bestaat uit whisky uit 32 vaten. Bij het samenvoegen van deze 32 vaten speelt elk vat afzonderlijk een belangrijke rol in de uiteindelijke vatting. Elk vat vangt zijn eigen mate van smaak, maar bij elkaar gebracht ontstaat een heerlijk rijke, kruidachtige zoete specerijen smaak. De turfrook van Kilchoman schijnt er doorheen.

We citeren ANTHONY WILLS, DE OPRICHTER VAN KILCHOMAN: “Deze gelimiteerde oplages geven ons de gelegenheid om te experimenteren met onze spirit hier bij Kilchoman. De cognacvaten geselecteerd voor deze release uit 2023, stellen ons in staat om onze fruit-gedreven, citrus stijl spirit in balans te laten komen met de eikenhouten vaten waarin Cognac gelagerd is geweest. We hebben een mooie balans gevonden door het hanteren van een minimale leeftijd van 6 jaar. Dit zorgt ervoor dat de smaken van de spirit en het vat duidelijk zijn te waarnemen maar geen van beide domineert.”

Neus: rijke appel en peer, kruidachtig vers fruit, tonen van honing en opwarmende kruiden. Turf op de achtergrond met een beetje jodium. Smaak: een langzame destillatie en de invloed van de Cognac-eik zorgt voor een boterachtige smaak. Gedroogde citroen en abrikoos gecombineerd met kaneel en nootmuskaat worden beïnvloed door geroosterd eiken en zoete turfrook.

Afdronk: lang, droog fruit en marsepein maken plaats voor gekristalliseerde gember, evenwichtige zoetheid en kruiden. Aanhoudende turfrook wordt milder, door de invloed van citrusolie uit de cognacvaten.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Januari 2024 (donderdag 11 januari 2024)
    Nummer 5 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Ook hier ging men voor een doos. Het was de verrassing van de avond. De smaak was niet te vergelijken met een eerdere Kilchoman (die eigenlijk soms best wel hard kan zijn). Een mooi distillaat, speelser dan de eerder geproefde Ardbeg en met meerdere dimensies. In eerste instantie een beetje muffig, maar dat verdwijnt na een poosje, wanneer de whisky op temperatuur komt.

    Serieus lekker, echter de turf verdwijnt of wordt afgevlakt door het zoetje van het cognacvat. Een waar feestje, fruitig, niet scherp, zacht zoetig en goed gebalanceerd. Gewoon een lekker ding om bij weg te dromen. Dit vertaalde zich naar de tweede plek in deze proeverij.