glenburgie 2004 gordon macphail dist label 15yo

Glenburgie 2004, G&M Distillery Label

RegioSpeyside
Leeftijd15 jaar
DistillerGlenburgie Distillery
BottlingGordon&MacPhail for Distillery Labels
Vatsherry casks
Alcoholpercentage43%
Non-chillfilterednee

Onze notities:

Net als bij sommige van zijn andere Speyside-buren zoals Glenallachie en Glen Spey, is het bemachtigen van officiële bottelingen van de distilleerderij Glenburgie in Benromach een moeilijke taak. De eerste echte officiële botteling van de distilleerderij, een 15-jarige, werd pas vrijgegeven in 2002.

Deze 15-jarige blijft de enige officiële botteling. Er zijn een handvol onafhankelijke bottelingen geweest, waaronder een 10-jarige fles gebotteld door Gordon & MacPhail, en een paar oudere releases, waaronder een 20 en 27-jarige, die voornamelijk zijn gebotteld door Signatory Vintage.

Glenburgie is een distilleerderij die in 2002 totaal gesloopt is en weer helemaal opnieuw is opgebouwd. In 2004 is een compleet nieuwe distilleerderij geopend die eigenlijk totaal niets van doen heeft met de oude distilleerderij.

De huidige productie bedraagt 4.200.000 liter per jaar. Het merendeel wordt vooral gebruikt voor het blenden van whisky (Ballentines, Teachers en Old Smugler, maar ook Chivas Regal. Pernod Ricard is immers de eigenaar). Glenburgie is als single malt alleen in onafhankelijke bottelingen te vinden.

Men heeft nog even een experiment met de verschillende stills in de distilleerderij gedaan, wat zou moeten resulteren in Glencraig single malt. Blijkbaar was dit te complex en is men er mee gestopt. Deze Glenburgie 2004 is een 15 jaar oude Speyside single malt, gebotteld op 43% in de Distillery Labels serie door de onafhankelijke bottelaar Gordon & Macphail.

Smaak: Subtiele sherry-smaken met butterscotch en kruiden. Afdronk: Zacht en zoet, gestoomd fruit, melkchocolade en geroosterde hazelnoten op de afdronk.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • November 2019 (donderdag 07 november 2019)
    Nummer 4 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    De verassing van de proeverij. Als hij koud is, heeft hij een dunne neus. Mooi in een zakflacon verwarmen voor een volle neus. In de neus butterscotch, laurier, nootmuskaat.Iemand bemerkte een vuilnisbak, maar die was na een druppel water verdwenen. Smaak: Iets scherp in het begin, verder rood en donker fruit, braam, zoet en pittig. Je rijd er geen scheve schaats mee, waarbij we weer terug kwamen bij de zakflacon. Een mooie lange en zachte zoete afdronk.