fettercairn 2009 wemyss 13yo

Fettercairn 2009, Wemyss Tète-à-tète, 13yo

RegioHighland
Leeftijd13 jaar
DistillerFettercain Distillery
BottlingWemyss Malts
Vathogshead
Alcoholpercentage55,8%
Fles nummer1 van 222
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Er zijn veel distilleerderijen gevestigd in bossen en valleien tussen de bergen van Cairgmorn en de zee. Deze distilleerderij is gevestigd aan de oever van de North Esk, een rivier die uitmondt in de zee nabij Montrose. Fettercairn is, zoals alle distilleerderijen, enkele keren gesloten geweest en is ook enkele keren van eigenaar veranderd.

In 1887 werd de distilleerderij door brand verwoest, en werd daarna weer opnieuw opgebouwd. Fettercairn gestopt met de productie tussen 1926 en 1939, toen het werd overgenomen door National Distillers van Amerika via haar dochteronderneming Train & McIntyre, die eigenaar was van de Associates Scottish Distillers.

Vandaag de dag produceert de distilleerderij van Fettercairn lichte, gebalanceerde whisky's met een tropisch karakter wat veroorzaakt wordt door het unieke destillatieproces. Aan de bovenkant van de stills zit een koelring die het kristalhelder bergwater over de still laat lopen en hiermee het koper koelt, zodat alleen de beste/fijnste dampen stijgen en condenseren. Dit is een uniek stuk 'engineering' wat een bepalend kenmerk van de distilleerderij is geworden.

Lange tijd was de enige officiële botteling een twaalfjarige die de vorige tienjarige had vervangen, maar sinds een paar jaar is de range uitgebreid met een 16, 22 en een 28 jarige botteling. Er zijn slechts een handvol onafhankelijke bottelingen. Fettercairn is momenteel eigendom van Whyte en Mackay na aankoop in de jaren '70.

De distilleerderij heeft een capaciteit van 2,2 miljoen ltr alcohol per jaar. Slechts 4% van de productie van Fettercairn wordt op de markt gebracht als single malt, de rest wordt gebruikt in blends. Deze Fettercairn is gebotteld door (alweer een jonge bottelaar) Wemyss (uitspraak: wiems) Malts in de Tète-à-tète serie. Broer en zus (William en Isabella) Wemyss begonnen hun whiskyreis in 2005 toen ze Wemyss Malts oprichtten.

William werd geïnspireerd door zijn ervaring in de Franse wijngaard van de familie en met de Schotse roots van de familie begon hij het blenden van hoogwaardige single malt whisky's te onderzoeken. Whisky, new make spirit, eikenhouten vaten en gerijpte whisky worden vakkundig ingekocht door William's zus, Isabella, om superieure, kleine batches blended malt Scotch whisky's te produceren.

Met een nauwgezette aanpak, passie voor kwaliteit en creatieve mentaliteit, brengt Wemyss Malts de beste malts uit de beroemde whiskyregio's van Schotland samen om een prachtig portfolio van blended malt en single cask-expressies te creëren. Wemyss Malts zijn stuk voor stuk vakkundig vervaardigd en gaan verder dan smaak om de zintuigen echt te boeien en het hart/de geest/de verbeelding van de liefhebber van Scotch malt whisky te veroveren.

Neus: zwaar en houtachtig. Zwarte toffee en subtiel gebrande koffie. Smaak: Mooie diepte van body en smaak. Met chocolade omhulde cacaobonen, verwarmende saffraandraadjes en vlezige Bovril-bouillon. Afdronk: Drogend met een zachte toets van aanhoudende kruiden.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Boomgaardproeverij 2023 (donderdag 07 september 2023)
    Nummer 6 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Een lastige, maar mooie, whisky, hoewel de neus niet iedereen aanstond. Er werd chemisch, grassig en muf genoemd, maar ook bezweet nat. Naast de Fisherman's friend kwam er ook sinaaasappel, sherry en laurier voorbij. De smaak was spicy met salmiak, 4 seizoenen peper, maar ook venkel en drop. Verder een boterbabbelaar, perzik én Haribo beertjes (zoet).

    Iemand anders vond er jalapeno peper in en helemaal achterin iets rokerigs, maar ook citrus en vanille. De afdronk was een beetje ondefinieerbaar en redelijk heftig op de tong, uiteindelijk bleek het een sensatie van een oester in combinatie met "Werthers echte" en een beetje veen. Een verrassende tweede plaats in deze proeverij.