bunnahabhain feis ile 2023 nas

Bunnahabhain, Canasta, Fèis Ìle 2023, NAS

RegioIslay
LeeftijdNAS jaar
DistillerBunnahabhain Distillery (fabrieks-bottling)
VatCanasta sherry casks
Alcoholpercentage51,3%
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Bunnahabhain, betekenis "Monding van de rivier" is gelegen in een prachtige omgeving met uitzicht op het eiland Jura. In tegenstelling tot zijn buren op het eiland, is Bunnahabhain whisky een light peated malt. De distilleerderij heeft de grootste pot stills op het eiland en de productie wordt meestal gebruikt voor het blenden (ondermeer de Black Bottle).

De officiële bottelingen zijn vaak een zacht subtiele Islay malt, maar eens per jaar wordt er een maand lang een stevige peated spirit gemaakt, die als Moine of Stoisha uit eindelijk gebotteld wordt. Deze botteling is zeer zacht en er is geen spoortje turf of jodium in te bekennen. Deze stijl van Bunna's worden erg gewaardeerd en zijn erg gewild.

De Bunnahabhain Canasta Fèis Ìle 2023 is een Islay single malt van de Bunnahabhain distilleerderij en een van hun 2 bottelingen speciaal voor Fèis Ìle 2023. Deze bijzondere whisky is gerijpt in vaten die gevuld zijn geweest met Canasta Cream Sherry, een rijke en medium-zoete wijn gemaakt van een mix van droge oloroso en zoete PX sherries van Williams & Humbert.

Het resultaat is een whisky die een harmonieus evenwicht van smaken heeft. Deze NAS (non age statement) release is met precisie gemaakt. Het blijft ongekleurd en unchill filtered om zijn authenticiteit te behouden en is gebotteld op een robuuste 51,2% ABV.

Tasting Notes door The Chaps at Master of Malt Neus: heel zoet ruikend, toffee, rum en rozijnen plus specerijen zoals kaneel. Smaak: zoet met gezouten karamel, mout, vanille en chocolade plus een sinaasappelschil bittertje en wat kaneel en zoete chili. Afdronk: blijft zacht en zoet en is vrij kort.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Januari 2024 (donderdag 11 januari 2024)
    Nummer 2 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    In een zaal met 'peat-heads' krijg je al gauw een gezellige tegenstelling, wanneer je een unpeated whisky gaat presenteren. Óf je vind het lekker of het is teleurstellend slecht. Zo ook hier. Hij was zeer lekker met een wybertje, ook een zoetige cognacsmaak kwam voorbij, met een volle en goede afdronk. Een beetje scherp in het begin, maar later werd ie zachter.

    Iemand vond het een echte Bunna, sherry zoet en blijft lang hangen. Er was teveel alcohol, maar met een beetje water werd ie wat zachter. Echter het genot van de neus werd een teleurstelling in de mond, er was gewoon niets. Het was geen bijzondere whisky, geen lekkere nasmaak en een beetje erg kort. Kerosine en olie werd genoemd, iemand anders vond het eigenlijk uilenz**k. In deze proeverij kwam hij voor ons op een verrassende laatste plaats.