bruichladdich 2001 private cask 16yr

Bruichladdich 2001, Private Cask, 16yo, 50%

RegioIslay
Leeftijd16 jaar
DistillerBruichladdich distilleries (fabrieks-bottling)
Vatsherry cask
Alcoholpercentage50%
Vat nummer0737
Fles nummer1 van 389
Non-chillfilterednee

Onze notities:
Bruichladdich is een stevige Islay distilleerderij. Met gaat zich af en toe stevig te buiten aan turf en jodium, getuige de diverse Octomores en Port Charlottes. Toen de voorlaatste eigenaar, Jim McEwan, de distilleerderij heeft overgenomen, heeft hij allerlei mooie lijntjes opgezet, maar is ook begonnen met unpeated whisky's die steeds meer gevraagd werden. In 2012 werd de distilleerderij overgenomen door Remy Cointreau en eigenlijk zijn alle mooie lijntjes, die er sinds 2002 zijn uitgezet door Jim McEwan, redelijk door gezet.
Dit is een whisky met een verhaal. Een Bruichladdich, die zestien jaar op een sherryvat heeft gelegen. Het vat dateert van de tijd na de heropening in 2001. Particulieren hadden toen volop gelegenheid om vaten te kopen en deze botteling is het resultaat. Een oom van onze regelmatige proevers had een vat gekocht maar heeft het nooit kunnen proeven. Naar verluidt heeft hij zelf het label ontworpen en een naam bedacht. (Deze naam kan mensen op een verkeerd been zetten, want Lochindaal (een voormalige distillery) staat meestal voor zwaar geturfd, hetgeen bij deze whisky niet het geval is.) Deò-ghrèine is Gaelic voor zonnestraal (ray of sunshine). De achtergebleven tante zat met een vat en heeft gevraagd om er wat mee te gaan doen. Onze regelmatige proever heeft Bresser&Timmer bereid gevonden om de afhandeling te doen.
De spirit werd gedistilleerd in november 2001. De botteling volgde na meer dan zestien jaar in maart 2018. In totaal werden 389 flessen gebotteld met een hoge sterkte van 50%. Hiervan waren er slechts 168 beschikbaar voor verkoop.
Kleur: tawny. Neus: heel zoete kersneus, gebakken appels, rood fruit, honing en marsepein, pruimen, dadels, bloedsinaasappel er is ook een vleugje rook wat doet denken aan gerookte ham. De rook is nauwelijks erg zwak zoals bij Benromach of Springbank. Smaak: zachte sherry smaak, donkere chocolade, leer, verbrand eikenhout en veel gedroogd rood fruit.
Afdronk: middellang tot lang drogend, pure chocolade, eiken, leer, appel, gedroogde vijgen en sinaasappels

Geschonken in de volgende proeverij:

  • Mei 2019 (donderdag 23 mei 2019)
    Nummer 4 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij: Een volledige whisky, mooi compact, krachtig, de rest van de proeverij verbleekt. Iemand werd weer blij! De neus een beetje scherp met een klein rokertje, maar ook Zwitserse strooikaas, tractorbanden, en bruinkool. (dit laatste was geen negatieve observatie)
    Smaak: zoute amandelen, erg medicinaal, moest even wennen. Rumrozijnen, gesuikerde pinda's, aards, donker fruit, peper, down to earth. Een haags hopje in ijzeren verpakking, pecannoten, BBQ ham en salmiakdrop. Afdronk lang en fijn met anijs, drop en noten. Een mooi glas en een goeie balans, een Bowmore profiel. Een top whisky, hoewel iemand zijn gedachten gingen naar Lloret de Mar: drank gemengd met spiritus. Uw redacteur zou dát ook niet drinken.... Een 4e plek in deze proeverij.