aultmore 2010 infrequent flyer 11yr

Aultmore 2010, Infrequent Flyers, 11yo

RegioSpeyside
Leeftijd11 jaar
DistillerAultmore Distillery
BottlingAlistair Walker Whisky Co.
VatRuby Port Hogshead
Alcoholpercentage59,4%
Vat nummer6350
Fles nummer1 van 307
Non-chillfilteredja

Onze notities:

Aultmore is een weinig bekende distilleerderij in het hart van de Speyside en stamt uit 1895. De stokerij was een van de eerste toen ze in de jaren 50 begonnen met het gebruik van de draf als veevoer. Bierbostel of draf is een restproduct van de bierbrouwerij. Omdat het zeer eiwit- en energierijk is, wordt het voornamelijk gebruikt als veevoer.

De distilleerderij sloot de moutvloeren in 1968, en twee jaar later, in 1970 werd Aultmore volledig gerenoveerd. Er werden twee nieuwe ketels naast de oude geplaatst, en in 1971 kon Aultmore weer open. In 1998 kwam Aultmore weer terug bij John Dewar & Sons, ook al eigenaar tussen 1923 en 1925, dat inmiddels onderdeel geworden was van Bacardi. De meeste geproduceerde whisky (2.900.000ltr) wordt gebruikt voor de Dewar’s Blends.

De eerste officiële botteling van Aultmore, een twaalf jaar oude whisky, kwam uit in 2004. Daarvoor waren al een semiofficiële botteling uitgebracht in de Flora and Fauna serie, en een in de Rare Malts collection. Sinds 2014 hebben ze weer eigen bottelingen (12 en 25 jaar), de oude zijn niet of moeilijk verkrijgbaar. Op dit moment bestaan er van Aultmore vooral veel independent bottelingen. Dit is dan zo’n independent botteling van Alistair Walker in de Infrequent Flyers serie. Notes van The Chaps at Masters of Malt

Neus: donkere vruchten, nootachtige mout en zachte eiken houtskool, wafels, chocolade-rozijnen en verse vijgen. Smaak: Fruit jam, verwarmende prikkels van gember naast gekarameliseerde koekjes. Afdronk: lang met grasachtige sinaasappelschil, butterscotch, sultanas en kaneel.

Geschonken in de volgende proeverij:

  • November 2023 (donderdag 09 november 2023)
    Nummer 7 in de line-up.

    Reacties tijdens de proeverij:

    Er vielen niet veel negatieve noten over deze whisky. Voor het eerst op deze avond waren de deelnemers algemeen het met elkaar eens, op hier en daar een uitzondering na. Een open haard whisky, lekker bij gekonfijte uien, stoofpotje of een stuk eend. Te kort in het glas om echt te proeven, doe maar een kistje. Maar natuurlijk was men het niet allemaal met elkaar eens. Deze mist diepgang en is niet uitgesproken. Dus toch wel een soort van een allemansvriend.

    Neus: port, caramel, koekdeeg,fruitig, maar ook een beetje chemisch Smaak: port (niet overheersend), rood fruit, rozijnen, vijgen, chocola, hout, caramel, kunstmatig en chemisch (een beetje Tsjernobyl) Afdronk: lang en in balans, zacht. Conclusie: Hoewel een deelnemer het een zeer chemische whisky vond, die hem aan Tsjernobyl deed denken, bleek dit aan het eind van de avond de winnaar, echter ex aequo.