antares II scotch universe 10y

Antares II, (Aultmore), Scotch Universe, 10yo

RegioSpeyside
Leeftijd10 jaar
DistillerAultmore Distillery
BottlingScotch Universe
Vat1st fill PX sherry
Alcoholpercentage55,4%
Non-chillfilterednee

Onze notities:
Scotch Universe is een onafhankelijke whisky bottelaar uit Duitsland. Het was tot voor kort niet te verkrijgen in Nederland, maar sinds een jaar of 3 heeft een enthousiaste Nederlandse slijter er voor gezorgd dat ook Nederland (met ongeveer 10 slijterijen verspreid over het land) hier van kan gaan genieten. Het zijn allemaal single cask bottelingen, waarvan er regelmatig nieuwe expressies verschijnen. Het thema van deze lijn is "het universum". Om er achter te komen wat voor soort whisky er in deze fles zit, moet je de code op de fles ontcijferen. Dit klinkt moeilijker dan het is, maar meestal zit er een de nek van de fles een kaartje hoe je het moet decoderen. Handig hierbij is toegang tot het internet, want het jaartal geeft het jaar van de stichting van de distillery aan. Dit is zo gedaan omdat op een onafhankelijke botteling niet altijd de naam van de distiller mag staan. (Vaak 'secret Speyside' of 'Unknown Highland') Mocht je er echt niet uitkomen dan weet de slijter wel wat er inzit.
Deze independent botteling van Scottisch Universe Antares is een Aultmore, 10 yo en gelagerd op een 1st fil PX (Pedro Ximénez cask)
Aultmore is een weinig bekende distilleerderij in het hart van de Speyside. Sinds 2014 hebben ze weer eigen bottelingen (12, 18, 21 en 25 jaar), de oude zijn niet of moeilijk verkrijgbaar. Op dit moment bestaan er van Aultmore vooral veel independent bottelingen. De meeste geproduceerde whisky (2.900.000ltr) wordt gebruikt voor de Dewar’s Blends. Aultmore op vatsterkte is een whisky waar je even voor moet gaan zitten. Dit is geen eenvoudige Speysider, maar eentje met een heftig karakter en een enorme afdronk.
Neus: oude sherry, rozijnen, leer, tabak, wat peterselie
Smaak: sherry, zoetheid, een beetje kruidigheid, koffie, eiken, smaakt veel ouder dan het is, veel vat - kleine whisky.
Afdronk: medium tot lang, zoetheid, eik, kruidigheid.